3 ~ gehamer

Lang, heel lang geleden hadden de Chinezen een geheim. Een geheim dat de wereld zou veranderen. Het geheim van papier maken. Uit een brij van bamboerietvezels.

Eeuwenlang was het veilig, het grote geheim. Tot de Arabieren kwamen. Die namen de arme Chinezen gevangen en ontfutselden hun papiergeheim. En de Arabieren, die lachten in hun vuisten. Want dit was net wat ze nodig hadden. Hun papyrus was te zwak en perkament te duur.

Maar ook de Arabieren raakten het geheim kwijt. Aan ‘heilige’ kruisvaarders die hun geloof kwamen verdedigen. Met wapengekletter. Midden het strijdgewoel stalen ze met hun ogen en hun neus. Zoveel fijne geuren. Zoveel mooie dingen, daar in die oosterse arena. En op een mooie dag in Damascus, voor ze naar huis terug keerden, ontdekten ze de kunst van het papiermaken.

Niet veel later rezen er in Nederland, België en Frankrijk papiermolens uit de grond. Meestal ergens aan het water. Zodat de kracht van het water de molens kon doen draaien.

En met de molens kwamen ook de voddenmannen. Om lompen op te kopen en te verkopen aan de molens. De lompen werden met kilo’s in grote bakken met water gegooid. En urenlang hamerden grote houten hamers de lompen tot kleine vezeltjes. Dreunden ze de lorren tot pap. Plette het gehamer de todden tot pulp. De vodden tot papierpap.

Als de hamers zwegen, moest uit die pap papier – papier komt dus gewoon van pap 🙂 – geschept worden. Met de hand en met een zeef. In een houten raam. Tot al het water weggelopen was en er een mooi, dik vel vezelig papier overbleef. Dat nog even moest drogen in de wind.

Om handgeschept papier te worden.

Dankzij die arme Chinezen van in het begin.

 

Deze restfoto van houten hamers is genomen In Vallis Clausa in Fontaine de Vaucluse, een papierfabriek waar nog papier gemaakt wordt zoals in de 15 de eeuw.

 

 

16 gedachtes over “3 ~ gehamer

  1. Geschept papier is mooi om te zien. Hier in Breskens hebben we een schilder die zijn doeken waarop hij schildert zelf schept. Hij mengt oude lakens met schelpen uit de zee hier. Eigenlijk schept hij geen papier maar doeken… Heel bijzonder, vind ik dat.

    Geliked door 1 persoon

  2. We vinden jouw schrijfstijl echt geweldig, het lijkt net een verhaal die je leest uit een boek en daarbij is het ook makkelijk begrijpbaar voor jong en oud ❤ we hebben je trouwens genomineerd voor 'The Liebster Award' we hopen dat je de tijd kunt vinden om de vragen te beantwoorden, je kunt de vragen vinden op onze blog, veel plezier alvast en succes ❤

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.