uitwaaien aan zee

Zoals dit eiland van de meeuwen
is en de meeuwen van hun krijsen
en hun krijsen van de wind
en de wind van niemand,

zo is dit eiland van de meeuwen
en de meeuwen van hun krijsen
en hun krijsen van de wind
en de wind van niemand.

~Herman de Coninck

Ik moest er even aan denken, aan dat gedicht van de Coninck, toen ik vanavond het door OneDrive gemaakte weekendalbum met zeefoto’s bekeek. Aan de meeuwen en hun krijsen en de wind. En dat die wind van niemand is. En toch ook van iedereen.

Het was echt uitwaaiweer aan zee. Hoge golven, een krachtige wind, en fikse buien die vanmiddag pas plaats hadden voor de zon. Met golven die letterlijk verschuimden op het strand. Vliegers en meeuwen hadden het prima naar hun zin. Zo zwevend op de wind. Gelukkig was het niet koud. En was er niet veel volk. Dat maakt het aan zee zijn meer ontspannen en aangenamer.

We trokken er anderhalve dag op uit, de echtgenoot en ik. Voor een instant vitamine- en jodiumkuur. Om onze longen te openen en moeiteloos 25000 stappen te halen.

En ook al waren we de voorbije jaren al een keer in Knokke en omstreken neergestreken, toch vielen er nog enkele verrassingen uit de herfstlucht. Onder andere:

1 Ons logeeradres tussen Knokke en Ramskapelle. Aangezien de B&Bs die ik in augustus al had uitgezocht allemaal volzet bleken, weken we uit naar iets dat het midden houdt tussen B&B en hotel. De Huyshoeve, middenin de West-Vlaamse polders en toch vlakbij de kust. Niet goedkoop, maar voor rust én ruimte én een ontbijt om u tegen te zeggen betalen we graag iets meer. Het was tenslotte ook maar voor één nacht.

2 En het beeld in het water. Tomorrow Man Made by the Sea van Cathérine François. Van ver leek het nochtans echt. Alsof er echt een mens het wassende water trotseerde, voorovergebogen in de wind. Van dichtbij bekeken, was het een groene romp met kaasgaten en twee benen op een strandhoofd.De gaten symboliseren de destructieve energie. Het beeld de mens die blootgesteld is aan de zee en haar getijden. Naarmate natuur en tijd inbeuken op het beeld, zal het eroderen en van kleur veranderen. Want alles is altijd in beweging, zegt de kunstenares. Een mooi staaltje van kunst op het strand, in harmonie met het landschap.

3 Een shopontdekking: de Zara Home op het Van Bunnenplein in Knokke. Ik wist wel dat Zara een homelijn had, maar niet op plaatsen waar ik doorgaans ga shoppen en bijgevolg was ik er nog nooit geweest. Wat een revelatie! Veel betaalbaarder dan het dure Flamant of Scapa Home en toch ook stijlvol. Met mooie stoffen, matchende kleuren en originele huisparfums. Ik zou er zonder problemen een totale bed-, bad- en tafellinnen make-over mee kunnen doen. 🙂

Le Grand Café op de zeedijk in Blankenberge. Verzorgde brasseriekeuken aan democratische prijzen.

5 De opruim van de vele strandbars en strandhuisjes. Met of zonder wielen. Wat een werk en elk jaar opnieuw. Want zo gaat het aan zee. Alles is altijd in beweging. En alles komt terug. Alles komt altijd terug.

 

18 gedachtes over “uitwaaien aan zee

  1. Ik/wij vinden dit exact even fijn! Buiten de seizoenen is het aan de kust heerlijk vertoeven, wij duiken daarna meestal nog even de grens over om een hapje te gaan eten in Groede!
    😀😀

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.