slow reading

Slow cooking. Slow living. Slow being. Slow thinking. Slow moving. Slow dit en slow dat. Het klinkt al even traag en onthaast als het bedoeld is, maar nooit eerder sprongen de wijzers van de klok zo snel vooruit. Nooit eerder leefden we zo microwave snel. Hadden we het zo mega-druk. Waren boodschappen zo insta-gram dringend.

Het laatste nummer van de Flow – een tijdschrift zonder haast – staat even stil bij een ander traag fenomeen: het slow reading. Over lezen in alle rust en met volle aandacht. Ik herlees de voorwaarden. In alle rust. Doorgaans is dat een check. Een krimpende moeder als ik heeft overdag meestal wel enkele uurtjes rust die er tot voor enkele jaren niet waren. Met volle aandacht. Oeps. Geen vinkje, maar een dik, vet kruis. De volle aandacht is er, burn-outgewijs, nog altijd niet. Oefeningen, die wel. Ademen met aandachtCalm. Bodyscan. Focus met de zintuigen. Op de geur van het papier of het geritsel van de bladzijden bijvoorbeeld. Maar daarom weet je nog niet wat je leest. Misschien gaat het beter met twee of meer.

Want naast de brei- en schaakcafés zijn er nu ook cafés voor slow reading. In Nieuw-Zeeland, Australië, Amerika en zelfs in Europa, al heb ik geen idee waar die zitten. De slow reading clubs en silent reading parties. Ik kan er me iets bij voorstellen, maar eigenlijk ook weer niet. Het lijkt me even dubbel als het samen studeren in de stilte van een bibliotheek of een klooster. Alleen en ieder voor zich lezen, maar toch samen. In stilte op café of een afgehuurd zaaltje.

Slow reading. Het past natuurlijk wonderwel in de rush om te onthaasten. Om af te kicken van snelle mediaprikkels en allerlei instant gedoe. Onderzoek met oogscanners leert dat we in een F-vorm lezen. Dat we eerst het begin van alinea één lezen en dan verder springen naar het begin van de volgende alinea. Soms zelfs het einde overslaan. (Het onderste beentje van de F is korter dan het bovenste en onderaan zit er zelf geen meer!) Ik betrap er mezelf op als ik lees. Ook bij blogposts. Snel scannend lezen en dan liken nog voor je de tekst helemaal gelezen hebt. En ik ben geen uitzondering want ander leesonderzoek heeft uitgewezen dat je op de helft van je tekst nog maar een derde van de lezers over hebt. Het begin van je logje is dus best een beetje catchy. 😉

Slow reading wil het anders. Wil het leesroer omgooien. Actief en aangepast lezen, eventueel met pen of potlood in de hand om te noteren of te markeren. Lezen in haalbare stukjes. Met korte adem- en reflectiepauzes tussendoor of zelfs een nachtje slaap om te herkauwen. Langzaam lezen zou mensen evenwichtiger en gelukkiger maken, zegt de Flow. Na amper 10 minuten verdwalen in een roman gaat je hartslag omlaag en ontspannen je spieren. En als personages vrienden worden, geeft je dat een goed gevoel.

Zo ver geraak ik nog altijd niet. Zeker niet op dagen waarop het slower dan slow gaat. Als er lood op je hoofd zit en mist binnenin. Na een kras of een klap of zelfs heel goed nieuws.

 

Meg Williams is degene die alles weet over slow reading. Kijk maar.

32 gedachtes over “slow reading

  1. Ik ben altijd een snelle lezer geweest. De laatste tijd echter niet meer. Ik stop af en toe om te herkauwen of om op te zoeken.

    Met de tijd komen er nieuwe trends. Heeft men het daar over dan wil ik dat even eerst opzoeken. Of ik ga terug om bepaalde fragmenten te checken.

    Het lezen op zich blijft even snel, maar de pauzes zijn nieuw.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik kan geen like plaatsen als ik een bericht niet ‘echt’ gelezen heb, dat zou ik een beetje oneerlijk van mezelf vinden.
    Dat van die concentratie is er bij mij ook heel vaak, maar ik slaag er nu toch al een tijdje weer in om wat boeken te lezen (al moet ik soms een lijstje naast me leggen met personages en hun relaties – erg hé?)

    Geliked door 2 people

  3. Ik zal niet gauw naar zo’n cafe gaan maar met z’n tweeën tegelijkertijd zitten (liggen) lezen vind ik heerlijk. Ik hang er ergens tussen in denk ik. Ik ben geen ‘trage’ lezer maar ik ‘scan’ (bijna) nooit. Ik lees alles. Ik blader zelden door omdat het dan beter opschiet. In tegenstelling tot vroeger kan ik gemakkelijker een boek wegleggen voor ik het uit heb. En dan betrap ik me erop dat ik niet verder lees maar de voorkeur geef aan iets nieuws.

    Geliked door 1 persoon

  4. als je het daarna kan herhalen, dan heb je echt gelezen… heerlijk slow lezen ! om daarna een beeld erbij te maken, of te plakken, dat is heel heel leuk !
    zo werk ik als ik een nieuw project op wil starten, de eerste stap is altijd lezen – beelden en samenvatten …

    Geliked door 1 persoon

  5. Ik ben een trage lezer, altijd geweest. In een nieuw boek kan het even duren vooraleer ik mee ben. Pas als ik mee ben en in een flow kom, kan ik sneller lezen. Ik lees woord voor woord, zin voor zin. Ik scan enkel als de tekst me niet echt interesseert, of als ik in groep iets moet lezen.

    Geliked door 1 persoon

  6. Interessant, vooral ook
    Lekker een boek lezen vind ik heerlijk. Ik merk ook dat het beter gaat als ik daar ik offline ben, dan blijf ik bij het boek en anders switch ik telkens tussen boek en iPhone, om iets te checken. Die trek is groot. Dus voor mij helpt offline bij slow Reading. Las ook ergens dat er WiFi loze cafés zijn… bedankt v h leuke blog! 📚🙏🏽🌷

    Geliked door 1 persoon

  7. Soms vraag ik het me wel af… of er nog wel ècht luisterend wordt gelezen of enkel diagonaal… Persoonlijk behoor ik tot die eerste groep. De persoon in kwestie heeft er immers behoorlijk wat tijd en energie in gestoken. Van slow reading, laat staan plekken om dat ook te kunnen uitoefenen, had ik echter nog niet gehoord. Het doet me spontaan denken aan een onderdeel van mindfulness, dat slow reading. Ik vind dit een zeer goede tip, in geval van een leesdip 😉 .

    Geliked door 1 persoon

  8. Ik ben een snelle lezer… En ik skip inderdaad wel eens. Tenzij het verhaal cq blog interessant is. Dan lees ik het woord voor woord. Zoals dit exemplaar.

    Je hebt mij aan het denken gezet.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.