waterkracht

 

“There is a sacredness in tears. They are not a mark of weakness, but of power. They speak more eloquently than ten thousand tongues. They are the messengers of overwhelming grief, of deep contrition and of unspeakable love.”

Washington Irving

En “… of unexpected joy” ook wel een beetje. Want vreugdetranen willen zo nu en dan, hier en daar, ook al eens vallen. En gelukkig niet alleen bij mij. Toen zoon één en zijn geliefde kwamen vertellen dat ze een kindje verwachten, hield de echtgenoot het ook niet droog. En ik zie ook de ogen van vriendinnen vochtig worden of overlopen bij leuke en positieve dingen. Een complimentje links of rechts, een weerzien of opluchting, een herkenbaar gevoel, een gedeelde herinnering, een lief woord, een mooie film of een treffend vers, … . Er is niet veel nodig.

Misschien heeft het gewoon met het ouder worden te maken. Dat je makkelijker en meer huilt. Dat je nu meer huilt om wat mooi en goed is. Week wordt bij de geringste noot, het minste woord. De emotionele rollercoaster die de burn-out was, heeft daar naar mijn gevoel nog een flinke schep bovenop gedaan. Net als de onverkwikkelijke perikelen in mijn opgroeigezin.

Ik ben er niet trots op, op dat gesnotter om bijna niets op tijd en stond. Vanop afstand bekeken, zie ik mezelf dan als een onnozele trien, een ‘sentimentele dweil’ zoals ik ergens las. Vroeger zou ik ertegen gevochten hebben, maar nu niet meer. Want vechten vraagt energie en die is klein en weinig. Het is dus wat het is.

Gelukkig lees ik vandaag dat het helemaal niet erg is. Integendeel zelfs. Huilen is een kracht, een sterkte. Want

  • je laat los – de vrije loop! – en loopt weer verder
  • huilen doodt bacteriën
  • huilen vermindert stress
  • het hoort bij verdriet en verlieservaringen
  • het is eigenlijk een teken van moed: wie huilt, toont kwetsbaarheid en menselijkheid
  • tranen geven aan hoe je je echt voelt, ook al zeg je misschien iets anders.

En zie … de peptalk in het artikel werkt. Net als de cijfers trouwens: een vrouw huilt gemiddeld 47 keer per jaar, een man … 7.

Ik voel me, in vergelijking met, plots weer helemaal normaal.

En bovengemiddeld sterk. 🙂

bron: www.mynd.nu

20 gedachtes over “waterkracht

  1. Ik kan niet meer huilen ondanks dat ik het soms zo erg zou willen. Huil maar, het lucht op en je blijft niet met de brok in je keel zitten.

    Ik huilde vroeger al niet veel, maar nu is het absoluut over en gedaan.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.