quasi vlekkeloos

VLEKKELOOS 1) Brandschoon 2) Feilloos 3) Foutloos 4) Helder 5) Onberispelijk 6) Onbesmet 7) Onbesproken 8) Onbevlekt 9) Onbezoedeld 10) Onbezwalkt 11) Onschuldig 12) Rein 13) Schoon 14) Smetteloos 15) Spotteloos 16) Volmaakt 17) Vrij van smet 18) Wit 19) Zeer schoon 20) Zindelijk 21) Zonder fouten 22) Zonder haperen 23) Zonder tekortkomingen 24) Zuiver

http://www.mijnwoordenboek.nl

Quasi vlekkeloos. Zo is de overgang verlopen. Vlekkeloos, in quasi alle 24 betekenissen van het woord. We waren er nochtans bang voor. Voor de verhuis van zoon vier naar een nursinghuis voor volwassenen na 8 jaar in dezelfde jongerengroep.

Misschien hebben we hem onderschat. Is zijn autisme toch niet zo star en hardnekkig als we soms denken. Is het gericht selectief. Waardoor niet elke verandering automatisch een probleem is. Zeker niet als het een stap ten goede is. Want die indruk hebben we wel en daar zijn we heel blij mee.

Zoon vier zit dezer dagen in een relatief goed vel. Is voor zijn doen heel ontspannen. Huppelt dartel rond alsof er niets veranderd is. Hij krijgt dan ook meer bewegingsruimte dan bij de jongeren. Het huis is groter en hij mag – voorlopig nog – alle kamers in en uit. Alle bedden uitproberen. En speelgoedjes van andere bewoners inspecteren. Stoeien met Soloman.

Het personeel in de leefgroep is supervriendelijk en mega begaan. Er is ook minder lawaai dan bij de jongeren. Meer rust. Misschien komt dat wel door de som der jaren. Zowel van de opvoedsters als van de bewoners. De oudste bewoonster is bijna zestig.

Nochtans wilde de zoon niet naar binnen toen ik hem de eerste dag bracht. Een vreemde deur, dus waarom zou hij? En na de eerste nacht weigerde hij zelf te eten. Dus hielden we even ons hart vast. Maar het ging snel over. Als het onweer van vanmorgen.

Het eten loopt nu prima. Het slapen en het wassen ook. Hij biedt zelfs al spontaan zijn kuswang aan als iemand zijn naam zegt. Speelt verstoppertje met de deuren en kiekeboe met het personeel. Laat zich als een plank achterover vallen om te landen in de armen van een opvoedster. Een teken dat hij haar vertrouwt en in zijn sas is.

Het is natuurlijk allemaal nog nieuw. Er valt nog zoveel te ontdekken. Bovendien krijgt zoon vier als jongste én nieuwste extra aandacht en daar geniet hij ten volle van.

Net als van het zomerse weer. Zelfs met deze tropische temperaturen ‘vraagt’ hij om zijn laarzen aan te doen zodat hij naar buiten kan. Rondhossen op het gras. Reiken naar de kippen of de eenden. Roepen naar een hond in de verte. En tussendoor landt hij op het gras. Voor een rustmoment. Dan gaat hij op zijn rug liggen in zijn typische houding. Gewoon wat zijn en kijken naar de vlekkeloze lucht van de voorbije dagen.

25 gedachtes over “quasi vlekkeloos

  1. Zo prachtig om lezen, zo geruststellend voor jullie als bezorgde ouders. Ik ben blij voor hem in de eerste plaats, maar ook voor jullie. Jullie verdienen dit met zijn allen, een hecht gezin.

    Chapeau ook voor zijn begeleiders, ik heb een mateloze bewondering voor hulpverleners.

    ik denk plots aan een heel oud versje, mijn moeder (zaliger) sprak deze woorden vaak…..

    “‘Daar alleen kan liefde woonen (*)
    daar alleen is’t leven zoet
    waar men stil en ongedwongen
    alles voor elkander doet”
    Hieronymus van Alphen (1746-1803)

    (*) is geen schrijffout:-)

    Geliked door 5 people

  2. het raakt me in mijn hart Anna.
    het is zoals ‘ze’* zeggen
    – je krijgt altijd alles in het dubbel! –

    lieve mama van zoon 4 jullie hebben een zoon die zorgt dat je het leven kan zien door de eenvoudigste dingen van het leven te laten zien.

    heel erg bedankt voor deze blog, het is heel herkenbaar voor me als aangetrouwde mama voor mijn man zijn broer die ook net verhuisd is en zich ook gelukkig voelt!

    Geliked door 1 persoon

  3. ze* is voor ons iedereen die met onze ‘zoon’ als hulpverleners en familie in aanraking komt en en verzorgd.
    ze zitten in je hartje, en geven levensvreugde…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.