zeswoordverhaal rond het thema ‘machine’

stipt en toch zijn tijd vooruit

 

Met het bezoek aan Versailles nog vers in ons RAM-geheugen en Marions nieuwe uitdaging even vers ONLINE, POPte deze foto OP mijn oogSCHERM: la Pendule Astronomique.

De astronomische pendule is één van de pronkstukken in het nog astronomischer paleis van Versailles. Een staaltje van vakmanschap en technisch vernuft om u tegen te zeggen. Of Vous. Met een dikke, vette hoofdletter. Want de astronomische klok van ingenieur Passemant en klokkenbouwer Dauthiau die onder Lodewijk XV een VIP-plaats kreeg voor een grote spiegel in één van de privé-salons, is een ingenieus en intrigerend mechanisme uit het midden van de 18de eeuw.

De blinkende rococo is helemaal mijn ding niet, maar het concept van het instrument kon me wel bekoren. Deze antieke ‘machine’ is meer dan 2 meter hoog en is gehuld in een koffer van verguld brons. Helemaal bovenaan draait een kristallen bol die de beweging van de planeten rond de zon Copernicaans en ‘in real time’ weergeeft. De klok eronder is zo ontworpen dat ze tot einde 9999 de juiste tijd en datum kan aangeven. Onze vriendelijke gids deed graag de test en las “16 augustus 2017”. Zelfs het uur klopte. 😉 Verder verklapt de machine ons ook de stand van de maan en het uur van zonsopgang en zonsondergang.

Te midden van alle megalomane pracht en praal en pikante verhalen over het paleis en zijn historische bewoners, zou je vergeten dat er in Versailles tot aan de Franse Revolutie ook een wetenschappelijk labo huisde en dat vooral Lodewijk XV oprecht geïnteresseerd was in sterrenkunde en techniek.


 

Opmerking: je kan de pendule alleen bewonderen als je inschrijft en betaalt voor een ‘visite guidée’. (7 euro per persoon bovenop de ticketprijs) Er zijn rondleidingen in het Frans en het Engels.

bronnen: wikipedia, Franse gids in Versailles, http://www.chateauversailles.fr

 

27 gedachtes over “zeswoordverhaal rond het thema ‘machine’

  1. Blijkbaar is
    het meten
    van de tijd
    een nauwkeurig
    raderwerk
    en geen uur werk
    maar vast
    wat langer
    In spiegelbeeld
    tikt de klok
    wel terug
    maar
    het tellen
    gaat toch door
    Tik, tak
    en soms van
    ZOEF
    Wat gaat
    de tijd
    Toch snel
    Maar dat
    is het beleven

    Geliked door 2 people

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.