56 ~ een huis aan het water

Wonen aan het water. Het liefst mét uitzicht. Wie droomt er niet van. Kijken naar golven of rimpelingen. En hoe zon, licht en wind op het oppervlak spelen. Gedachten en muizenissen die stilaan wegdrijven en oplossen in de verte. Ik zou er een mijmerstukje over kunnen schrijven bij de restfoto’s van vandaag, maar doe het niet. (Of toch maar een heel klein beetje. 🙂 )

Want vanmorgen las ik dit stukje van Guinevere Claeys:

Voorlopig

Het was een voorlopig plan, dat zijn mijn plannen vaker. Ik zou hier maar voorlopig wonen. Een halfjaar, misschien een volledig. Onderweg naar iets anders, in elk geval onderweg. ‘Voorlopig’ heb ik altijd een barmhartig woord gevonden. Laat zich behulpzaam oprekken, zo ver als je nodig hebt. Laat je toe je eraan vast te klampen, ook al weet het beter. Dat vind ik sympathiek.

Ik blijf hier dus nog een tijd voortdoen met voorlopig wonen. Onderweg ben ik gehecht geraakt aan mijn tussenstop aan het water. Met wonen aan het water gebeurt dat nogal vanzelf. Opstaan en zien dat alles stroomt, dat stelt gerust. Bij beweging is het goed thuiskomen.

Bovendien is er het oeverbankje. Levensgrote verhalen zie ik er afspelen. De man met de blauwe sportschoenen die er oude waterhoentjes komt verzorgen, soms zit hij er al als ik opsta. Veel stiekeme bellers, rokers, ook drinkers. Maar bovenal  en zo veel buitenechtelijke geliefden, de schichtige passie is niet mis te verstaan.

Vorig weekend een koppel in tranen dat een uur lang van elkaar niet kon weg stappen. ‘Je crois qu’ils sont en train de ne rien se promettre.’ Vanop mijn terras dacht ik er de beste zin van Brels Orly bij. Liefde hoeft geen beloftes.

Ik zag ze niet meer terug. Ik denk dat het afscheid definitief was. Voorlopig toch.

(Guinevere Claeys in de Standaard van 25 augustus 2017)

Ik vond het mooi. En voor een deel ook herkenbaar. Want strikt genomen wonen wij ook aan het water. Minder open dan Guinevere en zeker minder groots dan de heren van Versailles. Maar achter het hek van onze tuin ligt een riviertje met een wandelpad ernaast. Mensen komen er lopen of fietsen, de hond uitlaten, bellen of stoom aflaten en af en toe ook zoenen. Denk ik toch, want al te opzichtige verhalen blijven verborgen achter hoge hagen en bomen. Maar mijn fantasie weet dat ze er zijn … .

Ik woon hier graag en zou hier altijd willen blijven, maar weet ook dat elk wonen, of het nu in een paleis, een huis of een flat is, maar voorlopig is.

Niets blijft altijd hetzelfde. Wij niet. Onze huizen niet. En ook het water niet. In een huis aan het water merk je dat misschien nog het best.

 


Alle foto’s zijn genomen in Versailles.

foto bovenaan: Le Grand Trianon

foto linksonder: Le Petit Trianon  midden: Le Grand Canal vanaf Le Grand Trianon

rechts: water in de tuin van Le Petit Trianon

25 gedachtes over “56 ~ een huis aan het water

  1. oh annaberg, wat een mooi stukje.
    voorlopig is een geweldig woord, stromend vanaf de waterkant, nog mooier !
    wij wonen dicht bij het kanaal en een riviertje in herken de stroming, de hagen en…
    dankjewel voor de voeding van mijn ziel vandaag!

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik houd niet van het woord “voorlopig”, gewoon omdat het vroeger een hulpmiddel was om alles terug in vraag te kunnen stellen.

    Maar ik houd wél van wonen aan het water of met zicht op het water. Als de mogelijkheid er moest in zitten zou ik verhuizen, maar “voorlopig” blijf ik nog even hier.

    Geliked door 1 persoon

  3. Wonen aan het water, ik zou het wel willen. ’t Liefst ergens aan zee. Ik ben verknocht aan de zee en probeer er dan ook elk jaar een paar daagjes te verblijven. Zonder man. Zonder kinderen. Alleen ik en de zee. Mijn jaarlijkse time-out! … Nog 3 weken zie 😊
    Mooi blogstuk hoor … het deed me al helemaal wegdromen 😊

    Geliked door 1 persoon

  4. Water is zoals het leven, soms rustig, soms kabbelend, soms stormachtig. Misschien voelen we ons juist daarom thuis aan de waterkant ? Wij kunnen er hier alleen maar van dromen, maar…. onze vele fietstochten rijden heel vaak langs het water, bijhorende terrasjes inbegrepen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.