fijn om weten …

“a photograph is a pause button ON life”

(bron onzeker)

Het regende de voorbije dagen weer anti-stress tips. Uit alle mogelijke informatiegootjes zag en hoorde ik ze neersijpelen. Zelfs uit de mond van de arts van het Stresslabo, de groepspraktijk waar ik twee en een half jaar geleden hulp zocht om uit de poel van mijn burn-out te geraken.

De tips die ik kreeg, veroorzaakten geen aardverschuiving. Waren eerder sproeistof op weg naar een andere, mildere mindset. Naar minder stress en meer ontspanning. Door anders te gaan ademen. Door ‘moeten’ waar mogelijk te vervangen door ‘mogen’. Door voldoende te rusten en meerdere keren per dag de pauzeknop in te drukken. Maar ook door naar buiten te gaan en anders naar de dingen te kijken. Met alle zintuigen en een focus op het positieve en het mooie. En door die indrukken nadien dan neer te schrijven in een dagboek.

Het hielp. Druppel na druppel hielp het. Niet om de knoop op de werkplek te ontwarren jammer genoeg, maar om zelf weer tot rust te komen. In hoofd, hart en leden. Om weer tot mezelf te komen, zoals dat heet. Want de stress van jaren was ongemerkt tot in de kleinste hoekjes gevloeid en daar blijven stilstaan. En water dat te lang stilstaat, begint na verloop van tijd altijd te stinken. Bovendien, door te ‘mogen’ schrijven voor de therapeute, ontdekte ik weer hoe ont-spannend dat voor mij werkt.

Die quote dus. Daardoor kwam het vanmorgen allemaal weer even bovendrijven. En ik bedacht hoe waar die quote kan zijn. Op twee manieren eigenlijk. Op het moment dat je pauzeert om de foto te nemen en ook nadien, elke keer dat je de tijd neemt om ‘m te bekijken.

Ik merk dat ik die pauzeknop geregeld indruk. Als een extra adem-momentje. En dat vaak meerdere keren per dag. Want met de smartphone of de laptop is niets zo makkelijk als grasduinen en halt houden bij beelden en de herinneringen die eraan vastkleven.

19 gedachtes over “fijn om weten …

  1. oh ja, en dan zelf aan de slag met het foto toestel, heerlijk tijdens een wandeling – die een fotowandeling is –
    je brengt me weer op een mooi idee, ik deed dat vroeger ook als ik weer een beetje beter was.
    dankjewel voor een prachtige stresstip ! – van een ex – stresskip –
    hihihi

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik vind ook ontspanning in foto’s maken, foto’s bekijken… Ongeveer dagelijks pauzeer ik tussen mijn werkzaamheden om even een blog te lezen of erop te reageren. Het brengt mij ook de nodige rustpunten. Zoals nu bij het lezen van jouw mooie blogpost. Nog een ontspannen weekend!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.