de regenboog

geluk is iets kleins

om op te knabbelen

terwijl je in de zon zit

(naar Jean Giraudoux uit het boekje Elke dag een beetje geluk.)

Maandagochtend half tien. Zoals elke maandag breng ik zoon vier naar de dagopvang in de zorginstelling niet ver van ons huis. Een plek middenin de velden, op een rustig, Brabants plateau in Dijleland. Vlak voor de afslag naar het zorgdomein staat een grote boerderij. Met een rijpe perenboomgaard en geoogste akkers eromheen.

Zoon vier heeft er niet zo’n zin in. Met een speelgoedje slaag ik er toch in hem uit de auto te lokken en dan huppelt hij gezwind naar binnen. Hij loopt recht naar zijn zithoekje, grabbelt wat in zijn speelton en begint te spelen. Ik vertel de opvoedsters van dienst hoe het weekend is geweest, geef zoon vier een zoen tot straks en vertrek weer naar huis.

Als ik bijna ter hoogte van de boerderij ben, gebeurt er iets. Links van de weg is de lucht blauw en schijnt de zon. De koeien staan er rustig te grazen aan sappig groen gras. Rechts rijdt een kleine tractor de perengaard in. Boven hem dreigt de lucht en terwijl de eerste druppels voorzichtig over mijn autoraam naar beneden glijden, vormt zich boven de perengaard een regenboog. Wazig en omfloerst. Aquarelzacht. Eerst is hij half, met links een nauwelijks zichtbare tweede boog. Ik bekijk het spektakel, zet de auto aan de kant en neem enkele foto’s.

Even later rekt de boog zich verder uit over de velden. Het is tenslotte ochtend voor iedereen. Aan het kapelletje stop ik opnieuw. Daar heb ik nog net de tijd om de hele boog in te blikken en dan is hij weer weg.

Alsof het zo moest zijn, valt er wat later op de dag een infoboekje van de gemeente in de bus. Met een rist initiatieven en workshops voor de komende maanden. Er is voor elk wat wils. Ik twijfel over het bloemschikken maar schrijf me uiteindelijk in voor een initiatie aquarel schilderen. Dat heb ik eigenlijk altijd al willen doen. Al was het maar om zelf een regenboog te kunnen schilderen, even wazig en naturel als die op de foto’s.

 

28 gedachtes over “de regenboog

      1. Ik vind ‘m heel apart. Een grote luchtbel, inderdaad. Of een halve globe. Of een landschap onder een stolp. Of 😉voor elk oog wat.

        Like

  1. Ik vind het altijd bijzondere fenomenen: regenbogen! Het zijn vaak brengers van ‘iets nieuws’ en in jouw geval komt dat ook wel heel snel: je gaat aquarelleren! Leuk! Ik vind het heerlijk om te doen, om de verf nat-in-nat haar eigen weg op het papier te laten vinden…

    Geliked door 1 persoon

  2. Een regenboog … dat maakt mij altijd happy, zo van na regen komt zonneschijn en meer van die citaten maar het zijn wel oppeppertjes 😊 Eergisteren begon mijn dag er met eentje en werd ook de dag ermee afgesloten. Komen op mijn blog maar daarvoor heb ik de pc van thuis nodig en aangezien ik met vakantie ben…

    Geliked door 1 persoon

  3. Vorige week reed ik precies door een regenboog en voelde ik me één met de energie van mijn overleden broer. Op zijn prentje staat: if it’s a rainbow you see, try to remember it’s me. Alsof de natuur vertelt dat het ondanks alles mooi en de moeite is. Mooie foto’s. Warmte.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.