wat als … K3 de problemen oploste?

De ‘eenvoud’ van K3. Hoe de meisjes en hun liedjesschrijvers voor elk probleem een simpele oplossing bedenken: een streepje muziek, een olijk dansje en een ‘samen kunnen we alles aan’.

Het werkt in hun wereld. En in die van de kindjes die het allemaal mega vinden. Ook zoon vier is al jaren fan van de meidengroep. Elk weekend opnieuw vult hun ondertussen uit de kluiten gewassen repertoire onze huiskamer. En ja, soms zing ik hardop mee. Met mijn favoriete regenlied (klik om het Youtube filmpje te bekijken!) bijvoorbeeld.

Wat doen we als het binnen regent?

Zet een emmer onder het gat.

Geweldig toch? En poep-simpel. Heel even werkt het deuntje aanstekelijk. Dan wil ik hen graag geloven, gummi laarsjes aantrekken en op een trommel slaan. Laat het dan maar binnen regenen.

Maar hun middeltjes werken niet altijd. En ook niet overal. Ze werken niet in verscheurde of scheefgetrokken werelden bijvoorbeeld. Niet in die van Catalanen versus andere Spanjaarden en ook niet in die van vluchtelingen. Niet in die van slachtoffers van orkanen, dolle schutters of seksueel misbruik. En ook niet in een stukje wereld dat wij van binnenuit kennen: de wereld van volwassen gehandicapten die wachten op een budget.

Want ondanks beloftes en getrapte plannen, meer middelen en een minister die het allemaal wel goed bedoelt, loopt de overschakeling naar de persoonsvolgende financiering in Vlaanderen voor geen meter. Als de cijfers kloppen, heeft amper 5% van de gehandicapten die voor een budget in aanmerking komen, op dit moment ook effectief iets in handen. Aan dit tempo zullen de jongsten of minst prioritairen ongeveer over 20 jaar aan de beurt zijn … .

Het is daarom goed dat na de ouders nu ook de instellingen zelf zich roeren. Omdat er ondertussen een hallucinant fenomeen is ontstaan: kamers die niet gevuld kunnen worden. En dat terwijl er in Vlaanderen duizenden zitten te wachten op een zorgplek. Op een kamer in een voorziening én op een budget van de overheid. Het is een vicieuze cirkel. Want zonder budget kom je er niet meer in. En zonder bewoners hebben de instellingen geen budget.

Er is in se maar één oplossing. Geld. Geld. Geld. En geen 330 miljoen, maar enkele miljarden. En dat enkele jaren op rij.

Als K3 daarover nu eens een liedje zong.  😉

 

 

 

23 gedachtes over “wat als … K3 de problemen oploste?

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.