een lange huwelijksgeschiedenis

Zij is 91, hij 96. Zij, al 65 jaar The Queen en hij, al 70 jaar de Gemaal aan haar zij. Vandaag vieren ze hun platina jubileum. Rustig en in kleine kring. Dat mag wel, want niet veel stellen halen dat getal. Daar is wat voor nodig. Jaren van leven om te beginnen. Gezond en bij volle verstand. Een stevige basis ook. Van vriendschap en intimiteit. Vertrouwen, op een bed van liefde. En tussen de crisissen, stormen en dalen door een gedeelde wil om met elkaar verder te gaan.

Want dat hun lange huwelijksgeschiedenis, ook al zijn ze beiden fervente wandelaars, geen walk in the park was, dat staat wel vast. In woord en beeld. In hun biografieën en in de duizenden en duizenden stukken die over hen geschreven zijn bijvoorbeeld. Mooie en minder mooie. In documentaires en een reeks als The Crown (voor de liefhebbers: vanaf 8 december start het tweede seizoen op Netflix.) Maar ze zijn er dus nog altijd, the Queen en haar Duke of Edinburgh. Elizabeth en Philip. Ondanks alles werden ze samen oud en zijn ze, volgens een journalist die hen al jaren volgt, nog altijd “incredibly comfortable in each other’s company“. Mooi toch?

70 jaar dus. Daar doe ik mijn hoedje voor af. Ik ken niemand die het zo lang heeft kunnen of mogen volhouden. Tante S. en Nonkel J. zijn met hun 65 goed op weg, maar of ze de 70 halen?  Ik vind ze best mooi staan, die hoge getallen, en ik hoop heel hard dat er ook zo één voor ons is weggelegd. De parel van 30 was al bijzonder maar in de verte ligt nog meer schittering. Robijn en smaragd en verderop ook nog goud. 🙂

Maar terwijl je daarvan droomt, besef je ook hoe uitzonderlijk zoiets is. Want hoe vaak spatten dromen niet voortijdig uit elkaar. Omdat één van de twee, zelfs na vele jaren, plots niet meer samen verder wil. Of niet meer verder kan, door ongeluk of ziekte. Zoals nicht I., een late vijftiger die stierf aan borstkanker. Misschien had ook zij een droom over een lange huwelijksgeschiedenis, maar die komt nu jammer genoeg nooit meer uit.


bron: http://www.reuters.com

De foto is vorig jaar genomen op de tentoonstelling Just Married in Brussel.

24 gedachtes over “een lange huwelijksgeschiedenis

  1. Daarom tel ik mijn huwelijksjaren van huwelijk 1 en 2 bij elkaar op. Het was tenslotte niet allemaal kommer en kwel in huwelijk 1. Ik probeer de goede dingen te onthouden én hij is en blijft een goede vader voor onze dochter. Nu zit ik dus alles tesamen aan ongeveer 32 jaren huwelijk… Als ik het in twee moet splitsen is die 50 of 60 of 70 jaar nooit haalbaar… 😉

    Geliked door 3 people

  2. Als ik een bericht hoor/lees over lange huwelijken moet ik altijd denken aan een Engelse documentaire die ik eens over het onderwerp zag. Daar zei de man bij een koppel dat 60 jaar getrouwd was het volgende: “Had ik haar jaren geleden vermoord, ik had misschien 20 jaar gekregen, nu zit ik al aan 60”
    Gelukkig zei hij het al lachend 🙂

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.