nog twee keer burn-out: 7 misverstanden en een boekje op kindermaat

Waarom zou ge, behalve als ge zelf een burn-out gehad hebt of zo, een artikel lezen over burn-out? vraagt zoon vijf als hij ziet dat de krant open ligt op het zoveelste artikel met een brandlucht. De vraag is retorisch.

En hij heeft een punt. Want wie zit er nog te wachten op de zoveelste verrijzenis van een opgebrand verhaal? De term is bovendien zodanig uitgehold dat hij te pas en te onpas gebruikt wordt. Voor alles en nog wat. Als parapluwoord voor elk nieuw moe, overspannen, futloos, depressief, op, … . En dat is het niet, zegt Isabelle Carlens, klinisch psychologe en stressmanagementconsultant bij Attentia.

In de laatste Mark Magazine staat ze stil bij wat ze de ‘7 misverstanden over burn-out’ noemt. Ondanks het feit dat je op twee bladzijden gedoemd bent aan de oppervlakte te blijven, zegt ze in mijn ogen enkele terechte dingen die ik hier graag even deel. (De stukjes over burn-out worden op dit blog namelijk nog altijd meer gelezen dan die over andere besognes. 🙂 )

misverstand 1 : een burn-out krijg je door (te) hard te werken

Dat is vaak helemaal niet het geval. Bij een burn-out tuimelt minstens 1 en tuimelen soms vier van de menselijke draagvlakken – het fysieke, de omgeving, het emotionele, het mentale – naar beneden. Dat kan uiteraard door te veel werk, maar ook door te weinig erkenning of vrijheid, te veel onduidelijkheid, sluimerende of openlijke conflicten, … .

misverstand 2 : een burn-out duikt in alle sectoren op

Niet waar, zegt de psychologe. Sommige sectoren en vooral de contactberoepen zijn duidelijk vatbaarder dan andere. Ze noemt o.a. het onderwijs, de zorg, de retail en de recruteringssector.

misverstand 3 : burn-out is bespreekbaar geworden

Het is niet omdat er meer aandacht voor is in de media, dat er fundamenteel anders en diepgaander over burn-out gesproken wordt. Het is niet zo dat werkgevers nu met z’n allen kritisch in eigen boezem kijken en hun beleid omgooien. Vaak nog wordt de discussie afgedaan als een persoonlijk probleem van de burn-outer die dan maar zelf op zoek gaat naar een al dan niet professioneel luisterend oor.

misverstand 4 : een burn-out kun je faken

Mevrouw Carlens maakt zich sterk dat geoefende psychologen en coaches de echte burn-outers er onmiddellijk uit halen. Maar jammer genoeg wordt er dus ook gefaket.

misverstand 5 : burn-out is de ziekte van de 21ste eeuw

Het is niet omdat er plots meer aandacht voor is, dat het het grootste probleem van deze tijd is. Aandacht kan bepaalde fenomenen ook versterken en energieverlies is niet nieuw, zegt Carlens. En ze geeft het voorbeeld van een vrouw die beweert een burn-out te hebben omdat ze geen partner vindt en zich eenzaam voelt.

misverstand 6 : een burn-out is als een depressie

Dat klopt niet. Een depressief iemand heeft nergens zin in. Ook niet in dingen die hij of zij voordien wel graag deed. Bij een burn-out ligt dat anders. Je wil wel, maar je kunt niet meer. En als je de aanleiding wegneemt en rust inbouwt, kun je wel nog genieten van leuke of mooie dingen. Daardoor worden burn-outers door Jan Modaal ook wel gezien als profiteurs die even niet willen werken om te kunnen gaan wandelen of een godganse dag koffie te drinken of film te kunnen kijken.

misverstand 7 : burn-out is voor luiaards

Een luiaard krijgt geen burn-out, is de psychologe formeel. Het zijn net diegenen die meer dan gemiddeld werk verrichten en/of moeilijk nee kunnen zeggen. Omdat ze (te) loyaal zijn tegenover hun werk en/of werkgever of zichzelf gewoon (te) veel druk opleggen  … .


Al een tijdje volg ik het verhaal van Sarah. Een mama van drie die enkele jaren geleden ook burn-out geraakte. En merkte hoe moeilijk het was om aan anderen, in het bijzonder haar eigen jonge kinderen, uit te leggen wat er precies mis was. Ze ging op zoek naar boekjes op kindermaat, maar vond die niet … .

“Het is toen dat ik besloot om zelf een boek te maken. Twee jaar later is het bijna af. Ik schreef en tekende. Maakte het helemaal zoals ik het zelf graag heb. Want dat is de grote boodschap die er in verscholen zit, doe wat bij je past, doe wat je blij maakt en vooral, ga je eigen weg. Het is een boek geworden om even weg te dromen in een wereld vol met kleuren. Een verhaal voor zij die aan hun kinderen wil uitleggen wat een burn-out is zonder technische uitleg. En voor al die anderen die geloven dat je kan kiezen in je leven en niet slaafs de stroming hoeft te volgen. Voor zij die deze boodschap aan hun kinderen willen meegeven. Kortom een boekje dat ik gemaakt heb voor mijn kinderen in de hoop er anderen mee te inspireren.”

Sarah

https://www.facebook.com/Sarah-Maakt-Een-Boek-525709787786377/

(de tekening bovenaan dit logje is van Sarahs hand)

Of hoe je op verloren energie toch iets moois kunt bouwen. 😉

18 gedachtes over “nog twee keer burn-out: 7 misverstanden en een boekje op kindermaat

  1. Ik heb er nooit van dichtbij mee te maken gehad, maar ik denk dat je punten allemaal correct zijn. Ik vrees alleen dat er echt wel misbruik van de “term” gemaakt wordt en dat maakt het zeer moeilijk voor de mensen die een burn-out hebben. Erg belangrijk is dat je aanhaalt dat een depressie en een burn-out niet hetzelfde zijn, en dat weet ik wel. Het doet iets helemaal anders met een mens…
    Ik hoop dat dit logje velen tot nadenken brengt! x

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik zag het soms gebeuren in mijn omgeving. Het onderwijs is er gevoelig voor.

    Het verschil tussen depressie en burn-out is duidelijk zichtbaar, en de maatschappij moet ervoor waken dat een burn-out geen depressie wordt.

    Ik denk dat waardering een heel belangrijk werkpunt is voor de ‘bazen’.

    Geliked door 2 people

  3. Toen mijn schoonbroer (die van niks weet) het woord “kook-burnout” in de mond nam, moest ik net niet naar het toilet lopen.

    Depressie kan inderdaad op de loer liggen, immers, de mentale weerstand is toch al gesmolten en ook de kracht om het positieve te zien. Ben gelukkig niet te diep afgegleden omdat ik van vroeger wist wat een depressie met een mens kan doen. Zonder die ervaring had het best gekund…

    Geliked door 2 people

  4. de 4 is mooi, alleen een getraind oog kan een Burn -out eruit halen! zo is dat ook met een zusje van Burn -out – CVS, alleen een getraind oog kan CVS er uit halen…
    een depressie is een heel andere zaak, dan is het donker, heel donker in alles wat je hebt en wat je meemaakt. BO is heel moeilijk, CVS is ook heel moeilijk, depressie is specialisten werk…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.