schieten, schieten, altijd weer schieten

Toen ik het voorbije weekend in mijn fotoborders zat te grasduinen met het oog op wat wieden, stuitte ik op bovenstaande foto. Vorig jaar rond Pasen ge-schoten aan het Fort van Breskens.

De foto zette mij aan het hoofdgritselen. Gedachten gingen aan het turnen. Maakten bokkensprongen van hier naar ginder en weer terug. Van een kleurrijk en vredig paasweekend aan zee naar de grote oorlogen en de miljoenen die toen vielen. Van kanonnen ter verdediging en verovering naar wapens ter ombrenging. In de vuile, langvergeten handen van piraten à la Black Sails (serie op Netflix) én in die van overal en altijd opnieuw opduikende ‘gekken’ vandaag. Geen land of streek blijft ervan gespaard. Zelfs geen school.

Ik heb die fascinatie met wapens nooit begrepen. Zeker niet toen ik kind was en de ergste haantjes op de speelplaats oorlogje speelden. Of aan de Sint een speelgoedgeweer vroegen. En ook niet toen ik ouder werd en zelf kinderen kreeg. Ik begrijp het nu, in mijn herfst, nog niet. De drang om wapens te kopen bijvoorbeeld. De hardnekkigheid waarmee men aan het recht op wapenbezit vasthoudt. Ondanks de duiding en de rationele, strategische, economische of wat-voor uitleg van specialisten, begrijp ik dat niet. Hoe regeringen miljarden blijven investeren in wapentuig. Van het (on)menselijke verhaal achter het lucratieve snap ik geen jota. Behalve dan dat er heel lang geleden een zeer taai en winterhard zaad moet zijn gezaaid. Dat altijd opnieuw wortel schiet en overal opduiken kan. In gelijk welke situatie, in gelijk welk geloof. Een rotsvaste overtuiging dat I’ll take what’s yours and protect what became mine normaal en gerechtvaardigd is.

Misschien blijft het daarom gebeuren. Altijd opnieuw. Blijven wapens in verkeerde handen vallen en onder die handen vele slachtoffers. Zo wordt de wrede kant van geschiedenis altijd opnieuw zichtbaar.

Tot we ons durven te roeren. Zoals groepen jongeren in de VS vandaag. Ik juich hen toe en hoop dat ze met hun schoffelende en schoppende stemmen de wieders van de wet wakker kunnen schreeuwen.


 

35 gedachtes over “schieten, schieten, altijd weer schieten

      1. Een stukje geschiedenis ging eraan vooraf:
        deze muur is een onderdeel van de recente dijkversteviging; de dijk met tekst en beeld (kanonnen) passen bij de geschiedenis van het fort Napoleon dat daar vroeger stond. Het fort werd omstreeks 1810 als Fort Napoleon gebouwd in opdracht van Napoleon en maakte deel uit van de Stelling van Breskens.
        Ook Nederland was van 1810-1813/14 ingelijfd in het enorme keizerrijk van ‘de kleine korporaal’.

        Geliked door 4 people

  1. In Engeland is dit ook eens gebeurd, een scholier die om zich heen schoot en scholieren en leraren doodde. Toen hebben zij een wapenverbod ingesteld en sindsdien is het nooit meer gebeurd. Denk maar niet dat ze dat in Amerika gaan doen, er gaat gewoon teveel geld in om en de regering zelf verdient er veel te veel geld aan! Huichelaars..

    Geliked door 2 people

  2. Het is een van de krachtigste lobby’s, Monsanto en hun vriendjes verbleken erbij. Verschrikkelijk. FN Herstal bvb levert ons land heel wat miljardjes op. Gelukkig is het hier niet zo erg als in Amerika wat betreft privé wapenbezit, maar elke slechterik kan zonder problemen aan geweren geraken.
    Ja, het moet heel diep in de genen zitten, lees er Sapiens van Harari maar op na. Vanzodra de nomadenstammen sedentair werden, kwam er de behoefte aan bescherming van hun have.

    Geliked door 1 persoon

  3. Er is al veel over gezegd en geschreven en dat zal nog wel even doorgaan. Dat er eindelijk jonge mensen opstaan tegen die gekkigheid stemt hoopvol.
    Maar helaas is het zo dat bijna alles wat de mens creëert ook op een negatieve manier kan worden ingezet. In mijn werkzame tijd binnen de Forensische GGZ heb ik zelfs een pen (het gereedschap van ons bloggers) onherstelbare schade aan zien brengen.

    Geliked door 1 persoon

  4. Wapens…er valt wat voor te zeggen. Al ligt het probleem niet zozeer bij de wapens zelf, wel bij de mensen die ze hanteren. En inderdaad het is big business. .. dus ja er iets aan veranderen zal voor direct niet zijn.

    Geliked door 1 persoon

  5. “Gedachten gingen aan het turnen”. Dat vind ik een fantastische zin.
    Het is zo, de drang om wapens te hanteren zit bij de mensen blijkbaar diep geworteld. Maar nog nooit hebben wapens iets positief teweeg gebracht. En dat zullen ze ook nooit doen.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.