In Tildonk staat een boom …

Een grote, treurende boom. Met oude wilgentakken die ietwat bijzondere vormen hebben aangenomen. De boom staat midden een oude tuin. Een kloostertuin bovendien. Een plek met een beladen geschiedenis want het was hier dat de Duitsers onder leiding van Generaal von Beseler in 1914 hun intrek namen. Het was van hieruit dat de belegering van Antwerpen gecoördineerd werd. En het was hier dat men na de Val van Antwerpen (oktober 1914) de overgave bezegelde.

Enkele jaren geleden werd het voormalige Ursulinenklooster van Tildonk gerestaureerd en omgevormd tot het Belevingscentrum ’14-’18 dat focust op de oorlogsgeschiedenis van Vlaams-Brabant en vooral de menselijke kant van die oorlog belicht, onder andere dankzij de uitgebreide oorlogsdagboeken van de zusters Ursulinen.

Als sluitstuk van de vier herdenkingsjaren werd de tuin van het voormalige klooster ingericht als stiltetuin en de grote, treurende boom in het midden herdoopt tot haikuboom. Een uiterst eenvoudige en creatieve manier om stil te staan bij oorlog en vrede, leed en hoop.

Bij de treurboom staat ook een bank. Om gewoon even te zitten of zelf een haiku te schrijven. Of om de gedichten op de plaatjes in de boom (gemaakt door Den Ateljee uit Wezemaal, een bedrijf voor sociale economie) te lezen. Oud-politicus en haikuschrijver Herman van Rompuy is peter van het haikuboomproject en bijgevolg siert ook een haiku van zijn hand de boom:

als wapens zwijgen,

hoor je in de stille tuin,

de wind en de vogels

(Oeps … Staat daar niet een lettergreep te veel in die derde regel, meneer van Rompuy?)

 

Enfin, het werd allemaal uitgebreid in beeld en klank gebracht op (regionale) radio en tv, maar geen haan die naar het telfoutje kraaide. 😉

In gedachten schreef ik mijn eigen haiku/senryu. Ik hang ‘m hier aan de takken van mijn blog. 🙂

wiegend in de wind

woorden als schietgebeden

ginds huilt nog een kind


Wil je de haikuboom met eigen ogen zien, een bezoek brengen aan het Belevingscentrum ’14’18 of lekker eten in Brasserie/Restaurant Engelenburcht, het kan allemaal. Meer info vind je hier.


Met dank aan de echtgenoot voor de foto’s. 🙂

De info haalde ik bij Radio2, ROBtv, Toerisme Vlaanderen en de Provincie Vlaams-Brabant.


30 gedachtes over “In Tildonk staat een boom …

  1. Ik vind jouw haiku mooier. Meer poëtisch ondanks het zwaar thema.

    Bij Wikipedia vind ik dat je mag afwijken van het stramien 5-7-5 (https://nl.wikipedia.org/wiki/Haiku_(dichtvorm)). Ergens vind ik dat nonsens.

    Ik vind meestal een Westerse Haiku niet zo goed omdat ze, zoals in geval van die van Herman van Rompuy, een zin vormen en daardoor het poëtische verloren gaat.

    ik vind dat een haiku een gedachte moeten uitspreken, waarbij de lezer/toehoorder zelf moet uitmaken wat bedoeld wordt.

    Oesj … ik vind veel, deze ochtend.

    😉

    Geliked door 1 persoon

  2. Goeie tip!

    Is het een haiku of senryu? Het is beide. Waardoor veel mensen zullen neigen naar senryu is door wat het woord wapens aan gevoel oproept. Zeker daar waar de boom staat en vooral waar hij voor staat. Wanneer je dat weglaat is het een haiku. Met een lettergreep teveel, wat eenvoudig op te lossen is door het woord ‘de’ voor de vogels weg te laten. In het Japans bestaan er trouwens geen lidwoorden vandaar dat Europeanen het soms moeilijk hebben met de 5/7/5 regel

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik ben de tentoonstelling gisteren gaan bezoeken, en op weg daarheen door het park bij het klooster gefietst, maar de haikuboom heb ik totaal gemist, had geen weet van zijn bestaan!

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.