van klaprozen in de berm naar een militaire begrafenis

net

niet neergeslagen

door de elementen

klaprozen veren altijd weer

recht

Met Round-up in de boeien en de gemeentelijke maaibeurten aan besparingsbanden krijgt onkruid hier de laatste jaren alle kansen. Op sommige plaatsen is de beek vanaf het pad nog nauwelijks zichtbaar en de bermen op het plateau zijn hoger dan de (op)schietende gewassen op de akkers erachter. En overal tussendoor groeien klaprozen.

Fotogenieke bloeiers zijn het. Zowel met hun vlammende dresscode overdag, als in hun eerder onopvallende slaapmuts ’s nachts. De papieren blaadjes zijn echte lichtvangers en het oranje of rood fleurt elke foto op. Elk jaar heb ik dus wel wat klaproosfoto’s te over.

Zoals die van gisterochtend, toen ik door de velden reed om zoon vier naar de zorginstelling te brengen. Niet voor één dag zoals op andere maandagen, maar voor een vijfdaags kamp. Wandelen, snoezelen en zwemmen in een aangepaste omgeving in Hamont. Dat vindt hij vast leuk.

Mijn oog viel op een groepje aan de rand van een veld. Sommige klaprozen stonden nog overeind. Enkele andere hadden duidelijk slag geleverd met het weekendonweer. En met die veldslag van Vlaams-Brabantse klaprozen beland ik naadloos bij de actualiteit van de slagen in de westhoek. Want drie van de vier Belgische soldaten die in 2016 bij archeologisch onderzoek in Diksmuide zijn teruggevonden, hebben een eeuw na hun sneuvelen een naam en een gezicht gekregen. En dat dankzij DNA-onderzoek.

Ik vind dat zot. Hoe men uit stoffelijke resten genetisch materiaal kan halen, dat enkele generaties later kan vergelijken met dat van levende nakomelingen en dan met zekerheid kan zeggen in wiens lichaam die botten hebben gezeten. Ik vind dat zot en knap en nog veel meer omdat ik die dingen niet goed snap. Misschien mis ik een gen om biologische en chemische kwesties te doorgronden. Of misschien is het er wel, maar is het niet (goed) aangeboord. Want aangezien ik met fysica en wiskunde op school wel helemaal mee was, zou het ook aan de leerkrachten gelegen kunnen hebben dat ik in de lessen bio en chemie niet bij de … les was. Inspirerend waren die mensen echt niet.

Wat de reden ook zij, door dat gat in mijn kennis, heb ik een meer dan gemiddeld respect voor witte schorten die in labo’s allerlei wetenschappelijk verantwoorde hocus-pocus doen en daarnaast nog eens van alles en nog wat ontdekken ook. Zodat Petrus, Felix en Gerard op 1 juli ek. ceremonieel begraven kunnen worden op de Belgische Militaire Begraafplaats van De Panne. Mooi is dat!


Bron: de Standaard, 29 mei 2018.


30 gedachtes over “van klaprozen in de berm naar een militaire begrafenis

  1. wat een prachtige ode aan de naamloze soldaat ! die nu een dna code doorgegeven heeft met zijn naam…
    ja we leven in een wereld met prachtige wille bloemen!

    Geliked door 1 persoon

  2. Hoe triest zulke soldatenkerkhoven ook zijn, een graf van een naamloze soldaat is dat nog des te meer.

    En die soldatengraven worden nog steeds bezocht. Op die manier kan het zelfs een hele familie helpen als ze uiteindelijk toch nog zekerheid krijgen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Dat laatste denk ik ook. Hoe erg ook, zo komt er toch een einde aan een eeuw onzekerheid. En misschien hebben de levende familieleden de mannen nooit gekend, maar afsluiting blijft belangrijk, hè.

      Geliked door 1 persoon

  3. Heel mooie foto, die felrode kleuren op rustige achtergrond.

    Fijn voor je zoon!

    Genetica gaat ook mijn petje te boven, maar ze bereiken er ongelooflijke resultaten mee. Prachtig voor de ‘bijna vergeten’ mens!

    Niet inspirerende leerkrachten wiskunde?? Bestaan die echt??? 🙂

    Geliked door 1 persoon

  4. Ja, heel knap is dat. Gisteren dacht ik hetzelfde toen ik het las in de krant. Ook hier vond men tijdens de aanleg van Waterdunen een neergehaald vliegtuig uit WOII met stoffelijke resten. Men heeft aan de hand van het DNA twee Amerikaanse piloten kunnen identificeren en de nazaten op de hoogte gebracht. Ik stel me in de plaats van die nazaten. Dat moet toch heel wat met je doen.
    De foto is prachtig! Ga jij op je buik daarvoor?

    Geliked door 1 persoon

      1. Zolang er voldoende beweging in zit, is het oké voor hem. Vorig jaar heeft hij het kamp gemist om dat hij toen net moest overschakelen van jongeren naar volwassenen.

        Geliked door 1 persoon

  5. Inderdaad knap ja wat ze tegenwoordig al niet kunnen met DNA.
    Wat het snoeien van bermen betreft. Om ecologische redenen mogen die pas vanaf 15 juni voor een eerste keer gemaaid worden tenzij de verkeersveiligheid erdoor zou in het gedrang komen. Neef heeft een tijd bij de groendienst gewerkt vandaar 😊

    Geliked door 1 persoon

      1. Haha ja, dat is altijd afwachten want eens 15 juni beginnen te verloven en voor je het weet is het september en is het al bijna de moeite niet meer 😆

        Geliked door 1 persoon

  6. Het is vaak omdat je iets niet snapt dat je grote bewondering hebt voor zij het wel snappen. 🙂
    Felix, Petrus en Gérard krijgen de eer die hen toekomt en ik heb vandaag weer iets bijgeleerd : namelijk dat klaprozen ’s nachts een slaapkleed dragen. 🙂

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.