sneeuwval

Door de band/k krijg ik het niet warm van Belgische winters. Hun koppige grijstinten en lichtarme dagen kunnen me zelden bekoren. Maar soms hebben ze verrassingen in petto en opvallend veel kleur. Nauwelijks een dag na het rood van de bloedmaan en het azuur van blauwe maandag heeft het winterwit ons wereldje in zijn greep. Je kunt er niet naast en ook niet omheen. Is het niet door een reëel keuken-, auto- of kantoorraam, dan wel door één of ander digitaal venster. Facebook en Instagram spuien onophoudelijk sneeuwkiekjes de januarilucht in en zelfs tv-journaals staan stil bij winterse fotografie.

De sneeuwhoogtes lijken nogal mee te vallen. Het fileleed na alle onheilstijdingen ook. Veel meer dan de voorspelde minima is er niet gevallen. Net genoeg om bomen, struiken en velden even te poederen. Suikerspingewijs. En klittend klitterig. De eerste (mini)sneeuwmannen sieren tuintjes en speelplaatsen.

Knerpen doet hij ook, de sneeuw. Ploffen, kraken en pletsen. Erin wandelen maakt nu eenmaal geluid. Zeker als je naast betreden paden stapt. Een spoor trekt dat er nog niet lag. Terwijl sneeuw eigenlijk stilte baart. Geluid absorbeert en gevangen houdt, maar tegelijk ook weerkaatst en zo verder reiken doet. Paradoxaal.

De sneeuw knispert bovendien. Als vuur. Een uur na de wandeling gloeien mijn wangen en voeten nog na. De rode plekken van de winterprik branden koortsig warm, maar doen geen pijn. 😉

13000 stappen staan er op mijn dagteller en een handvol foto’s op mijn smartphone. In verschillende tinten wit. Een winterdag die smaakt naar meer.

21 gedachtes over “sneeuwval

  1. Tijdens mijn 10 000 stappen hoorde ook ik het knisperen van de verse sneeuw onder mijn voeten, wat jij zo mooi ‘knerpen’ benoemt.

    En ik zag ook prachtige wit-beelden, maar jouw foto’s (vooral die allereerste) overtreffen ruimschoots mijn zichten van vandaag.

    Heerlijk zolang je er niet met de auto door moet en je je recht houdt 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Wat omschrijf je het mooi! Fascinerend inderdaad, dat knerpen en dempen dat sneeuw tegelijk doet 🙂
    En al ben ik blij te lezen dat het fileleed uiteindelijk mee viel, ik moest toch een beetje lachen toen ik gisteren las dat er op de luchthaven vertragingen tot een half uur waren. Het lijkt wel alsof de algemene reactie op sneeuw in België toch telkens eentje van verrassing blijft (“oh ow, wat is dit? Wat moeten we hiermee doen?”), terwijl het – zie ik hier – echt niet zo moeilijk is om efficiënt en snel sneeuw te ruimen 🙂

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.