ons eigenste Hallerbosje

In het populierenbosje links achter onze tuin bloeien ze momenteel uitbundig. Witte bosanemonen aan de voet van ranke, kaprijke bomen. Ons eigenste Hallerbosje, zeg maar. Enkele tientallen zakdoeken groot slechts en maagdelijk wit. Zonder horden trappelende toeristen.

Het blijft elk jaar een lieflijk gezicht. Lokkend en lonkend als dansende nimfen in oude, Griekse verhalen. En net daaraan heeft het fragiele bloempje blijkbaar zijn naam te danken. Want ooit, toen de goden nog spraken, bliezen de Anemoi – de vier winden – over Hellas. Zephyrus, de westenwind, was de mildste onder hen. De heraut van de lente ook. Die ervoor zorgde dat alles weer groeien en bloeien kon. Ook de liefde. Want ook al was hij getrouwd met Flora, toch liet hij zich graag verleiden door zingende en dansende nimfen. Op een dag verloor hij zo zijn hart aan Anemone. En dat kwam Flora, de godin van de bloemen, ter ore. Ze werd zo verschrikkelijk jaloers dat ze de speelse bosnimf veranderde in een bloem. Geen opzichtige narcis of zo, maar een klein, bescheiden bosanemoontje. Hopend dat Zephyrus haar zo niet meer zou vinden. Maar dat gebeurde toch want op een zonnige lentemorgen herkende hij haar op een groen tapijt in het bos. Zag hij hoe ze bij de eerste zonnestralen haar hart opende naar de zon. Sindsdien blaast hij uitzonderlijk zacht als hij bij haar in de buurt is. Een soort van strelen is het waardoor haar blaadjes zachtjes gaan wiegen in de wind. De westenwind kan ze aan. En weerstaan. Als de andere winden woest waaien, keert ze naar binnen of vliegen haar blaadjes voorgoed weg. Zo kwetsbaar en fragiel is ze, de bosanemoon. De bloem van wind en bos. De Anemone nemorosa.


33 gedachtes over “ons eigenste Hallerbosje

  1. Wij hebben hier ook in de buurt een recent geopend stukje bos. Eén wandelpad loopt erdoor, de rest zeer natuurlijk. Weinigen kennen het nog, er ligt nog geen afval op de grond en je ziet er de mooiste bodembedekkers, bosanemonen en sleutelbloemen.
    Van mij mag de grote massa nog lang niet weten van dit pareltje.

    Geliked door 1 persoon

  2. Prachtig, zo kreeg ik bolletjes, wintervaste anemonen…. ik heb ze geplant al enige weken terug, maar er komt niks op 😦 Misschien waren ze te oud, het was een dank je wel van mijn werk ergens, in een doosje, heb alle instructies opgevolgd.. maar ik merkte al met voorbereiden, dat het niet makkelijk ging, dus ik denk te oud…

    Prachtig die oude mythen en in dit geval sage…

    X

    Geliked door 1 persoon

      1. Dat blijkt, er zat ook van die speciale aarde bij, die je dan in water moet laten oplossen, dat wilde dus al bijna niet… duurde uren langer dan erop stond, toen kreeg ik al argwaan…
        X

        Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.