herfstklaar?

Her en der duiken ze weer op, de liefdesverklaringen aan de herfst. Enthousiast en met prachtige foto’s proberen ze me over de streep te halen: woon-, tuin- en modemagazines, Facebook en Instagram, collega-bloggers, …,  en dat hoeft volgens sociologe Kathryn Lively niet te verwonderen. Die liefde voor de herfst is een sociale constructie uit onze kindertijd, zegt ze. Omdat het seizoen gelinkt is aan september en alle spanning en verwachting die de negende maand van het jaar genereert: terug naar school met nieuwe kleren, schoenen en gerei, het terugzien van vriendjes, de nieuwe start. September en herfst worden zo een soort van ijkpunten in de tijdsbeleving van een kind. Ze helpen het structuur aan te brengen in iets ongrijpbaars als de tijd en zijn ook onlosmakelijk verbonden met de positieve vibe en gevoelens rond een nieuw begin. En dat is wat blijft hangen in het web van je geheugen. Zo kunnen ijkpunten ook motivators worden voor toekomstig gedrag. Instigators voor nieuwe plannen. Voor het doen van dingen. Voor het maken en creëren. Bovendien associëren de meeste mensen herfst ook met troost, nabijheid en gezelligheid.

Om de één of andere reden volg ik niet helemaal. Ik begrijp die theorie wel, kan er best inkomen, alleen … ik merk dat het hier niet op die manier werkt. Als het kon, plaatste ik een wielklem op september. Bevroor ik ze ter plaatse. Want hoe mooi de kleuren van een Indian summer ook zijn, hoe lekker ook de stoofpotjes en de warme appeltaart, hoe gezellig de geur van kaneel ook is, hoe fijn het gekraak van gevallen bladeren onder je voeten, hoe behaaglijk het huis aanvoelt als de pellethaard brandt, voor mij voelt herfst te veel dubbel. Gespleten zo je wil. Want ook al zijn er nog best aangename namiddagen met een zachte bries die aait en streelt, de kilte van avond, nacht en ochtend is er ook. En die kilte sluipt en kruipt overal. In botten, kieren en spieren. En ook al zijn herfsten in onze contreien eerder mild, ze kunnen ook stormachtig uit de hoek komen en de laatste echo’s van de zomer onverbiddellijk naar het volgende jaar verwijzen.

Herfst doet me altijd denken aan een zonsondergang na een zonovergoten dag. Het is het seizoen van verdwijnen en verlies – dat weet het Engels als geen ander – en tegelijk één van oogst en overvloed. Met druiven, olijven, pompoenen en tonnen vruchten uit de boomgaarden. De natuur is haar groeikracht kwijt en toch is putje winter nog ver weg. Het licht kleurt nog goud, maar er zit vocht, klad en mot in. En daar waar in de lente nog een toekomst wenkt, is de herfst toch meer het jaargetijde waarin het verleden roespeteert*.

De herfst is ook het seizoen van het gros van de verjaardagen hier in huis. De kleine prins, zoon twee, drie, vier en vijf én de echtgenoot zien hun jaarscore verhogen. Er wordt gevierd met lekker eten en cadeautjes, maar ergens ben je ook iets kwijt. Wat achter je ligt, wordt jaar na jaar langer, de toekomst weer een jaartje korter. En ook al kun je dat uiteraard voor elke verjaardag en voor elk seizoen zeggen, toch vind ik het in de herfst extra voelbaar.

Ben ik herfstklaar? Niet echt. Ik betwijfel of ik dat ooit zal zijn. En elk seizoen heeft natuurlijk zijn charmes, maar ik heb zo mijn voorkeur en die heet vooralsnog niet herfst.

En om af te sluiten nog dit: Simon Carmiggelt zei of schreef ooit:

In de herfst krijgt de twijfel gelijk. De wereld vergaat een beetje, om het eens te proberen.”

😉


*roespeteren: Vlaams voor tegenstribbelen

 

62 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Daisy schreef:

  Ik wel… ik hou ervan… ik kan enorm genieten een mooie indian summer…
  Maar ik hou ook van eennieuwe frisse lente… alleen zomer en winter zijn mij vaak te extreem…

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Je bewijst de theorie. 😊

   Like

 2. willyfotoblog schreef:

  het is ook niet mijn favoriete seizoen

  wind, regen en fris..vandaag, werkt niet echt uitnodigend

  knap beschreven

  groeten

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   En weer de jas aan om naar buiten te gaan 😣

   Like

 3. Ik ben een fan van september, want het is mijn geboortemaand. Maar ….. in september vallen de dagen letter in het donker. Als ik opsta denk ik ‘moet ik nu echt een licht aansteken’ en als het een beetje later op de avond is denk ik ‘moet ik echt nu al naar de moestuin en de kippen, omdat het over een halfuur de donker is? Ik denk, shit, ik moet 2 palletten pellets kopen, want het gaat weer kouder worden. Ik begrijp september niet, ze wil alles veel te gehaast doen.

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ik volg je, ook al ben ik een zomerkind.

   Liked by 1 persoon

 4. ms schreef:

  Ik houd van elk seizoen op zijn manier. Ik wil het dus tot 21 september niet herfstig noemen, al wat in de zomer gebeurt is zomers, zelfs slecht weer.

  Men zei me altijd dat ik van de herfst hield omdat ik er in geboren ben. Dat is niet zo (denk ik), maar eerder omwille van de herfst op zich, maar hij mag niet te vroeg aangekondigd worden. Elk op zijn tijd.

  Bizar toch dat men in de winter reikhalzend naar de lente verlangt en eens ze daar is, ze niet goed genoeg meer is, maar dat de zomer al daar zou moeten zijn. In de zomer … ach ja, ik weet niet meer wie het ooit zei: een mens verlangt gewoon naar zijn eigen dood. Een beetje luguber, maar op die eeuwige manier van verlangen wat komen gaat klopt het wel wat.

  We zijn zomer en het is killig ellendig weer.

  😉

  Liked by 2 people

  1. anna b. schreef:

   Je laatste zin slaat de nagel op de kop. 😊

   Liked by 1 persoon

 5. fiktieverhalen schreef:

  Oh, ik vind die overgang naar de herfst ook helemaal niets. Een soort van afscheid nemen van licht, zon en warmte. Ik geniet, net als jij, van appeltaart, pompoen en het zachte licht dat door de bomen in het bos valt. Maar tegelijkertijd kijk ik alweer uit naar de eerste krokussen die hun kopje boven de grond uit steken.

  Liked by 1 persoon

 6. Ik ben het wel met je eens: herfst is afscheid nemen. Maar nog niet meteen. Eerst nog wat cadeautjes. Om het leed te verzachten. Overigens: ook voor mij is de herfst het begin van het levenslicht. Dus helemáál wil ik er nog niet vanaf. 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dat is heel begrijpelijk. 😉

   Liked by 1 persoon

   1. Hilde schreef:

    Waar het ook vandaan komt -niet alles moet wat mij betreft verklaard worden – mijn voorliefde voor de herfst is- en blijft groots. Maar dat wist je intussen al…

    Like

 7. omabaard schreef:

  “Liedjes van de herfst zijn altijd somber,
  zijn gemaakt van okers en van omber.
  Toch ken ik septembers met een gouden glans,
  Toch zijn er novembers met een toverdans.
  De zon heeft in december mij al zo vaak verrukt
  en dikwijls heb ik rozen uit de sneeuw geplukt.
  En daarom schrijf ik dit kleine lied,
  niet wachten op de lente, want dan komt ie niet.
  Toon Hermans”

  Ik kan de gemengde gevoelens tegenover de herfst niet beter vertalen dan via de mooie woorden van Toon Hermans.
  Alles wat ik voel en denk zit daarin vervat.

  Je woorden ‘aaien en strelen’ me, heel mooi!

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Die tekst van Toon kende ik niet. Dankjewel.

   Liked by 1 persoon

 8. Matroos Beek schreef:

  Ik hou van de herfst omwille van de mooie kleuren, maar ik hou ook van de winter, de lente en de zomer. Eigenlijk kan ik niet kiezen. Alle seizoenen hebben hun charme, maar ook hun minder mooie kanten… Te heet in de zomer, te glad in de winter, te nat in de lente, te winderig in de herfst.
  Desondanks erg genoten van je sfeervol beschreven herfstblues.

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Het zijn nog geen echte blues. Ik wilde alleen effen tegengas geven tegen alle verheerlijkingen en heiligverklaringen die ik de voorbije dagen zag. 😉

   Liked by 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    Het is er nog te vroeg voor… Er komt vast nog een stukje zomer!

    Liked by 1 persoon

   2. anna b. schreef:

    Dat hoop ik.

    Liked by 1 persoon

 9. joke_dev schreef:

  Ben er ook niet klaar voor, nooit geweest. Begrijp alles wat je schrijft en herfstblues vind ik vreselijk maar naast de kleuren kan je niet kijken. Nee liefde is het niet…

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Altijd fijn om begrepen te worden. 😃 Nee, liefde is het niet.

   Like

 10. goannelies schreef:

  Ik hoop keihard op nog wat zomer! Ik heb niet zozeer problemen met herfst, ik vind dat nog wel een fijn seizoen. Maar ik kamp elk jaar met enorme winterblues, dat weegt echt op mij en mijn humeur. En alleen al het feit dat met de herfst ook de winter dichterbij komt zorgt voor een onaangenaam gevoel soms.

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ja, dat snap ik. Niet fijn als de seizoenen op je gemoed spelen.

   Like

 11. Villasappho schreef:

  Het licht, de kleuren, de zon en dat wispelturige weer. Ik ben een herfstmens ik voel mijn zomerdip gewoon verdwijnen!

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   😃 Mooi beschreven.

   Like

 12. Ik ben fan van ieder jaargetijde, hou alleen niet van de overgang naar

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Maar het gebeurt niet van de ene op de andere dag hè.

   Like

   1. Gelukkig niet, tenminste daar gaan we van uit hè. Ik draag zomerkleding graag door totdat het echt te koud wordt, en idem winterkleding totdat die echt te warm is, zoiets 😉

    Liked by 1 persoon

 13. Eilish schreef:

  Voor mij voelt september en de eerste herfstige dagen nog altijd als een tweede nieuwjaar. Dit jaar zeker omdat er een heel nieuw evenwicht gezocht moet worden in dit grotendeels lege huis. Misschien moet ik maar eens beginnen aan die broodnodige poetsbeurt. Er bleef nogal wat liggen de laatste weken.

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Het is ook nogal heftig, hè Eilish. Schoonmaken -iets doen – zal even helpen maar daarna moet je weer wennen aan zoveel netheid …

   Liked by 1 persoon

 14. Morgaine schreef:

  Het is nog steeds zomer, 21 sept, is de herfstequinox pas, maar ja… inderdaad, mensen denken dan, en dat is zo jammer…

  Voor mij is het nog steeds zomer, en ja ook in de lente kan het nog sneeuwen en regenen, ik vind het een beetje te ver gezocht allemaal… en ja elk seizoen heeft, en het is een gevoel, maar laat je het jezelf aanpraten en zien zoals je zelf vertelt door bladen of zelfs internet? Of ga je lekker dwars zijn zoals ik en vertellen dat het nog altijd zomer is…

  Zelfs nu, met de regen, want ook midden in de zomer, kan het keihard regenen… moessons zijn ook midden in de zomer juist… in andere landen.

  X

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ik laat het me niet aanpraten. Ik stel vast en weet dat het voor mij niet werkt.

   Liked by 1 persoon

   1. Morgaine schreef:

    Ah oke, dan is het goed 😉 😀

    Like

 15. Nicole Orriëns schreef:

  Ik houd juist wel weer van de herfst. Eigenlijk vind ik alle seizoenen leuk. De herfst vind ik fijn omdat het leven dan rustiger wordt als het ware.

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Buiten het buitenshuis gaan werken wel.

   Like

 16. Flavie schreef:

  Ik hou van de herfst… maar het mag nog even nazomeren van mij 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Laten we daarop hopen. 😉

   Like

 17. groengenot schreef:

  Ik begrijp je helemaal Anna! Ook ik voel het zo. Al kan ik de laatste jaren wel genieten van de ‘septemberrust’: de school die terug begint en het huis dat iets langer opgeruimd blijft daardoor.😉

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Daarin volg ik je ook!

   Like

 18. Fra det gule hus schreef:

  Wat mooi ‘herfstig-warm’ geschreven Anna! Je woorden proeven als de laatste zomerzon: warm, rijk, maar met een weten van verandering in zich. Je weet het: ik ben wel een herfstmens, en geniet intens van de overvloed in de natuur en van het even stilstaan (bij alles wat het afgelopen jaar is geweest) voordat de zon en ook wij mensen ons weer terugtrekken…

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Dank je. Vandaag, in die late zomerzon, was het zalig buiten en het herfstgevoel ver weg. 😉

   Liked by 1 persoon

   1. Fra det gule hus schreef:

    Hier stormt en stortregent het 😉

    Liked by 1 persoon

   2. anna b. schreef:

    Oooooo. 😣

    Like

 19. wannderful schreef:

  O ik vind de herfst net fijn omwille van de combinatie van weemoed en kleurenpracht! Dat dubbele vind ik er zo mooi aan🍃🍂🍁.

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Les saisons et les couleurs… 😉

   Liked by 1 persoon

 20. Esther Cuyvers schreef:

  ik ben gek op de herfst en de lente, heel mijn lijf is dan ok en ik ben dat dan ook helemaal, bijna… hoop ik …

  de wielklem op de herfst zetten, hoe mooi is dat zeg! mooi mooi mooi!

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ik reed laatst voorbij een auto met zo’n knalgele wielklem en vond het een treffend beeld. 🌞

   Liked by 1 persoon

   1. Esther Cuyvers schreef:

    ja idd zulke dingen blijven ook bij mij hangen, heel leuk hoe jij dat zo mooi in een tekst kan weven… mooi mooi mooi!

    Liked by 1 persoon

 21. Mijn liefde voor de herfst is ver te zoeken!
  Veel plezier met alle verjaardagen. 🙂

  Liked by 1 persoon

 22. De natuur doet niets zonder een doel ze geven je de schoonheid maar niet iedereen ziet het .

  Liked by 1 persoon

 23. Hilde schreef:

  Waar het ook vandaan komt -niet alles moet wat mij betreft verklaard worden – mijn voorliefde voor de herfst is- en blijft groots. Maar dat wist je intussen al…

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Ieder zijn liefde. 😉

   Like

 24. LeenVdb schreef:

  Ik heb van de herfst leren houden omdat dat het seizoen is waarin alles stilvalt na de hectiek van de zomer. Er is tijd voor lange, rustige boswandelingen. Om lekkere warme maaltijden te bereiden. Om binnen te zitten onder een dekentje met een warme chocomelk. Om te genieten van de kleine dingen. ’s Zomers moet ge precies constant naar barbecues en op een terras zitten of ge zijt niet mee. Niet dat ik daar nog aan mee doe, ik doe gewoon mijn goesting. Maar herfst, dat is voor altijd mijn seizoen ❤

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Het is je gegund. 😉

   Like

 25. Le petit requin schreef:

  Ik hou wel van de herfst, van alle seizoenen eigenlijk (al is dat wel versterkt sinds we hier wonen met een winter die “echt” winter is 🙂 ), maar dat neemt niet weg dat ik ook wel eens zucht wanneer ik ’s avonds nog iets wil doen in de tuin of dergelijke en dan plots besef dat het al donker is. Mijn hoofd is nog niet mee met de verandering, zoiets 🙂

  Liked by 1 persoon

  1. anna b. schreef:

   Echte winter lijkt me wel wat. 😉

   Like

 26. son370 schreef:

  Zoals vandaag was dan is de herfst fijn, fris en zonnig. De gure stormen mogen weg blijven. Mijn favoriete seizoen is met stip de Lente! Groetjes!

  Like

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.