een koude douche … het vervolg

Op een winderige dag in november postte ik dit logje. Daarom, voor onze annalen en voor wie het interesseert, vandaag een update van hoe het nu verder moet met dat gekrompen zorgbudget voor zoon vier.

Wel, euhm, het is zoals het is. Tenzij we in beroep gaan – ik moet eigenlijk zeggen ‘gingen’, want de termijn is al even verstreken – tegen de beslissing, maar dan draai je mee op een juridische mallemolen met een niet onaanzienlijk prijskaartje. En een onbekend aantal boomringen later is het niet eens zeker dat de zoon of zijn budget er beter van worden. Doen – of liever ‘deden’ – we dus niet.

Ondertussen kregen we – ietwat laat naar mijn gevoel – van de zorginstelling wel een uitnodiging voor een infoavond rond die hele correctiefase 2 van de persoonsvolgende budgetten voor personen met een handicap. Er was ook een juriste aanwezig om advies te geven i.v.m. mogelijke procedures en hun slaagkansen.

Wat we die avond opstaken, is dit: de douche wordt weer warmer en voelt wat comfortabeler aan. De zorggarantie waarmee het Vaph graag uitpakt, bestaat echt. Dat wil zeggen dat zoon vier bij zijn huidige zorginstelling dezelfde zorg blijft krijgen, ook al wordt zijn budget met een kwart afgeslankt. Omdat ze het plaatje op macroniveau bekijken. Want tegenover de bewoners die budget verliezen, zijn er ook anderen die ongeveer gelijk blijven of zelfs meer krijgen. Globaal gezien valt het verlies dus nogal mee en ze zullen vooral organisatorisch iets creatiever uit de hoek moeten komen om het met minder personeelspunten/budgetten te rooien. Het wordt een heel ander verhaal als we zouden beslissen om van zorginstelling te veranderen. Want dan valt de zorggarantie weg en zullen we met het gekrompen budget aanzienlijk minder opvangdagen krijgen. Dat is gelukkig niet ons plan.

Misschien klinkt het wat berustend/opportunistisch, maar wij ondernemen dus (nog) niets. Anderen, vooral mensen die gebruik maken van dagopvang of begeleid zelfstandig wonen of door de besparing terugvallen op rechtstreeks toegankelijke hulp, doen dat noodgedwongen wel. Omdat hun hele manier van leven en zorg inkopen door deze maatregel onderuit wordt gehaald.

En behalve een schrijnend verhaal links of rechts, werd er aan de hele kwestie opvallend weinig aandacht besteed in de media. Journalisten die doorgaans heel snel op de barricades staan, blijven nu opvallend stil en ik heb zo’n donkerbruin of bleekblauw vermoeden hoe dat komt … .

31 gedachtes over “een koude douche … het vervolg

  1. Fijn te lezen dat jullie douche terug kan opwarmen.

    Hoe die mensen in de zorg dit allemaal voortdurend creatief kunnen oplossen, blijft me een vraag. Zij moeten zich wellicht voortdurend in 101 bochten wringen….

    Met steeds minder geld moet steeds meer verwezenlijkt worden….

    Geliked door 1 persoon

  2. Gelukkig toch een beetje een warme straal. Toch lijkt het me nog steeds onzeker en bang afwachten of het water niet koeler wordt mettertijd. Heel vervelend zo’n onzekerheid. Besparen op personeel lijkt me ook al geen goede oplossing…

    Geliked door 1 persoon

    1. Zeker zijn we niet. Dat klopt. Er hoeft maar een regering het roer om te gooien en we zijn weer bij af. Maar die zorg uit eigen zak betalen, is voor de meeste mensen onmogelijk. Een voltijdse opvang in een aangepaste instelling zou je ( als ik het zorgbudget en de nog apart te betalen woon- en leefkosten verreken) tussen de 5000 en 7000 euro per maand kosten. 😣

      Like

  3. Ondanks een lichte opwarming van een koude douche blijf ik het toch maar een rotstreek vinden. Ze zetten de mensen die er het meeste nood aan hebben letterlijk in de kou.

    En de pers, och ja, ik heb jouw bruin vermoeden niet, maar die waaien mee met de wind die hen het beste uitkomt.

    Geliked door 1 persoon

  4. Fijn om te weten dat de gevolgen lijken mee te vallen. Dat zal weer een zorg minder zijn, kan ik me zo voorstellen. Maar zekerheid heb je tegenwoordig allerminst m.b.t. zorgzaken. Dat is bij ons helaas niet anders. En dat voelt soms verdraaid onrechtvaardig.

    Geliked door 1 persoon

      1. Voor een belangrijk deel zal dat zeker zo zijn. Maar m.n. bij kleinschaliger voorzieningen als zorgboerderijen hebben zich hier onlangs hier en daar toch weer problemen m.b.t. de financiering voorgedaan, heb ik begrepen. intussen is de rust weliswaar ook op dat vlak weergekeerd, maar de vraag is altijd: voor hoe lang?

        Geliked door 1 persoon

      1. Toch telkens stress en zorgen bij die ‘aanpassingen’ van hogerhand. Een beetje duurzame zekerheid zou geen kwaad kunnen.

        Geliked door 1 persoon

  5. Blij dat het voor jullie uiteindelijk nog wel meevalt, maar gefrustreerd dat het telkens dezelfden zijn, zijnde de zwaksten in de maatschappij, die bestraft worden. Ik kan alleen maar hopen (en navenant stemmen) dat dat ooit verandert…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.