smaken van vroeger

C’est un beau roman.

C’est une belle histoire.

C’est une romance d’aujourd’hui …

Weinig liedjes die zo kunnen wurmen als dat van Michel Fugain. Overlevende evergreen uit 1972, een vrije, kommerloze tijd. Zonovergoten. Geurend naar vakantie en een leven in het nu.

Een fijne B&B in de Drôme Provençale post foto’s van abrikozenboompjes in bloei. De kans dat we deze zomer naar daar kunnen, met een picknick au bord du chemin sur l’autoroute des vacances , slinkt met elk nieuw coronabericht.

Gelukkig zit er nog geen slot op reizen in hoofd en tijd. Het lied en de foto gooien me terug.

We zijn weer zomerkinderen en voor de liefde nog veel te klein. In onze huisgemaakte zonnejurkjes huppelen we door de boomgaard van de bomma. Op plastic sandaaltjes proberen we tussen de koeienvlaaien door te slalommen. De takken van de plukrijke bomen buigen zo zwaar door dat we de donkerpaarse pruimen bijna raken. Enkele sporten van de kramakkele ladder volstaan om er met onze grijpgrage handjes bij te komen. De pruimen ruiken en smaken heerlijk. Het sap stroomt over onze kinnen en verft bloemetjes op onze jurken. In geen tijd puilen de mandjes uit. Trots als pauwen huppelen we terug naar het achterkeukentje waar de bomma wacht met haar artillerie van afgesleten keukenmesjes, scheefgezakte vergieten en weckpotten. De mooiste pruimen zijn voor ons, haar kleinkinderen. Al wat geblutst of doorboord is, smelt tot confituur of gaat in bokalen de winter in. Ik kijk met grote ogen naar die vaardige vingers. De tijd staat zwijgend stil.

C’était sans doute un jour de chance
Ils avaient le ciel à portée de main
Un cadeau de la providence
Alors pourquoi penser au lendemain


Foto: Mas de la Lance, Roche-Saint-Secret-Béconne

26 gedachtes over “smaken van vroeger

  1. Mooi beeld, en die herinneringen zijn schatten in ons.
    Ik at eergisteren de laatste gedroogde pruim op (ben ik zot van), maar me daarvoor direct naar de winkel haasten is nu toch niet aan de orde.

    Geliked door 1 persoon

  2. Hopelijk kunnen onze kleinkinderen ook aan ons denken op die manier.

    Dat virus gaat een jaar of anderhalf jaar van ons leven beheersen, maar gaat dat de grootste indruk zijn die deze tijd gaat nalaten? Hopelijk niet.

    Geliked door 1 persoon

  3. We teren nu inderdaad meer op de smaken van vroeger.

    Het nu…..
    Un ‘beau’ roman zal het misschien wel ooit worden.
    Une belle histoire nooit….

    Voorlopig weiger ik het slot te zetten op de reisdromen in de grote vakantie, tijd brengt raad.

    Je foto is prachtig.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ach wat een fijne herinnering, en een heerlijk lied ook! Ik ‘draai’ de cd tegenwoordig nog wel eens in de winkel, en word dan ook even in de tijd terug getorpedeerd 😉 Toen was alles nog onschuldig!

    Geliked door 1 persoon

  5. Ik heb onlangs nog eens geluisterd naar dit lied van Michel Fugain en wou vooral weten hoe hij er vandaag uit zag. Een heel pak ouder dus, maar zingen doet hij nog steeds en zijn stem is er alleen maar beter op geworden.
    Hijzelf, en de rest van zijn gezin hebben wel een heel hobbelig parcours meegemaakt. Voor hem was het geen Belle Histoire, spijtig genoeg.
    Toch een leuke bijdrage in deze blog.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.