Vlaanderens Mooiste

Nee, de foto heeft er op het eerste gezicht niet veel mee te maken. Ik ben gewoon een beetje ‘krikkel’ want het beloofde prachtige lenteweer heeft dit stukje Dijleland koudweg links laten liggen. Geen straaltje zon te zien hier en dus zoek ik soelaas in oude vakantiekiekjes. In warme zomers in Frankrijk rond Mont Ventoux.

Op het tweede gezicht is de link er natuurlijk wel. Er zijn namelijk twee dagen per jaar waarop ik glim van trots op mijn Vlaamse roots. Een eerste keer op mijn verjaardag want die herinnert aan 1302 en de heroïsche overwinning van milities van het graafschap Vlaanderen op het Franse leger. Klauwende boeren, ambachtslui en boogschutters die een leliedragend ridderleger van edelen, kruisboogschutters en piekeniers de beek indreven. Vaderlandsche geschiedenis.

En de tweede fiere dag is morgen want dan trekt de Ronde van Vlaanderen door een fotogeniek deel van het vroegere graafschap. Voor de honderdste keer nog wel. Met een peloton Vlaamse en andere renners, op zoek naar de ultieme wielereer. Eén keer deze kasseivretende en kuitenbijtende heuvelklassieker winnen en je carrière is gemaakt. Dan ben je een wielerheld, een icoon voor de rest van je dagen. Dat de beste moge winnen. Sagan misschien, voor het eerst. Of Cancellara of Boonen voor hun vierde keer. Zij kunnen andere, maar niet minder heroïsche geschiedenis schrijven dan in 1302. Wielergeschiedenis.

Morgen zitten we hier ten huize gegarandeerd de hele rit uit. Voor de televisie wel te verstaan. Met koffie en gebak toe. Dan verkneukelen we ons aan het urenlange, gezapige commentaar van Michel en José. Aan hun sportief-professioneel inzicht én aan hun onuitputtelijke kennis der wielerweetjes. Of die nu over de lieven van de renners, de namen van hun baby’s of de kastelen onderweg gaat, het maakt ons echt niet uit. We genieten van het commentaar. En van de toeristische beelden. En van het commentaar bij die beelden van Vlaanderens Mooiste. Wat Wouter Vandenhaute ook moge beweren over Michel en zijn commentaar, en over ons, wielerminnende 50-plussers.

 

foto Mont Ventoux juli 2013 – deze zomer doet de Tour de mythische berg weer aan

4 gedachtes over “Vlaanderens Mooiste

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.