een bewogen namiddag

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Geluk ook. Er zijn zo van die dagen dat je de waarheid van die spreuken aan den lijve ondervindt.

Het beloofde nochtans een gewone zondagnamiddag te worden. We hadden gewacht tot de zon het koppige ochtendgrijs had opgeruimd om met zoon vier in de rolstoel naar buiten te trekken. Een rustige wandeling naar het dorp en terug, dachten we. Zodat we voor koffietijd én de finale op Roland Garros terug zouden zijn. Voor het voetbal ook en het hagelonweer dat beloofd was. Een ‘grote toer’ kon er wel af. Eerst naar het postkantoor langs het voetpad naast de steenweg en dan via het pad naast de beek weer terug. De zon scheen en we hadden de tijd. Zorgeloos babbelend op het voetpad terwijl zondagse auto’s ons voorbijreden. Van geen kwaad bewust. Tot het gebeurde.

We waren net de T-splitsing voorbij – een meter of 40, schat ik – toen we plots een luide, doffe klap hoorden. De impact van iets op iets. Ik draaide me om en zag nog net hoe een lichaam de lucht in gekatapulteerd werd, meters verder naar beneden geslingerd werd en een doodsmak maakte tussen de hibiscusstruiken en de groentenbedden van wat eens serres waren. Een helm knalde tegen een ijzeren omheining. Een seconde later spatte een zware blauwe motor enkele meters verder uit elkaar.

Op zo’n moment staat de wereld stil. Beelden prikken zich vast op je netvlies en je hart slaat over. OMG. Een ongeluk. Op een hoek vlakbij. Een motorrijder. Een mens. Die roerloos blijft liggen. In een vreemde houding, zo te zien. De echtgenoot die er naar toe loopt, gsm in de hand om de hulpdiensten te bellen. Ik die bij de rolstoel en zoon vier blijf staan. Sidderend, trillend op mijn benen. Met een ademhaling die dreigt te ontsporen. Auto’s stoppen. Mensen stappen uit, kijken, zeggen wat en weten ook niet wat te doen. Deuren van huizen gaan één voor één open. Mensen vragen wat er gebeurd is. Een ongeluk. Ik weet niet hoe, want het gebeurde achter onze rug. Ik zag de man nog net door de lucht vliegen en dan neer smakken. Ik wijs naar beneden, naar de benen tussen de hibiscusstruiken naast de restanten van oude serres. Het wachten op MUG en politie duurt lang. De tien minuten lijken eindeloos. Dan arriveren ze tegelijk en de mannen rennen met hun apparatuur naar het roerloze lichaam. Weten wat hen te doen staat.

De echtgenoot komt weer bij ons staan. Rustig. Aangeslagen. Zegt dat de man wel ademde maar niet reageerde. Bewusteloos lag, in een vreemde houding. Een man zegt dat hij het heeft zien gebeuren. Uitleggen wat precies lukt nog niet. De mensen uit de auto staan er beduusd bij. Hun zijkant is geschraapt en ingedeukt. De airbags opengeklapt. Brokstukken liggen rond de auto.

Als de ziekenwagen zo’n twintig minuten later met loeiende sirene wegrijdt, kunnen we alleen maar denken aan de motorrijder. En aan zijn familie die straks het nieuws te horen krijgt. Hopelijk krijgen ze nog een toekomst. Samen.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Geluk ook.

15 reacties Voeg uw reactie toe

 1. @matroosbeek schreef:

  Heftig, verschrikkelijk, … ik vind geen woorden… het raakt me…

  Geliked door 1 persoon

 2. AnneMarie schreef:

  Voel de spanning groeien in.mijn lijf. Een ernstig ongeluk. Hoop dat het goed afloopt.

  Geliked door 1 persoon

 3. Eilish schreef:

  Heftig dit!
  Ik kan me goed voorstellen dat je er ondersteboven van bent.
  Wie of wat ook verantwoordelijk is voor het ongeval, dit gaat ongetwijfeld levens veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Leonoras life schreef:

  Ohhh wat vreselijk heftig. Ik hoop echt dat de motorrijder het overleefd heeft en het geluk zal krijgen op een fijne toekomst. Brrr hopelijk slapen jullie vannacht een beetje. Sterkte!

  Geliked door 1 persoon

 5. Jaixy schreef:

  Heftig zeg!! Bah

  Geliked door 1 persoon

 6. izaindemix schreef:

  Geen woorden… verschrikkelijk…

  Geliked door 1 persoon

 7. ariadnesdraad schreef:

  Bloedstollend !

  Geliked door 1 persoon

 8. Wow, wat heftig. Hopelijk overleefd de motorrijder dit ongeval. En hopelijk achtervolgt het je niet te lang. 🌼🌻🌼

  Geliked door 1 persoon

 9. Vreselijk 😦
  Is er nog nieuws van hem ondertussen?

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Vanmorgen in de krant: “De motorrijder ligt op intensieve zorgen en verkeert nog altijd in levensgevaar.”

   Like

 10. sandravda schreef:

  verschrikkelijk!

  Geliked door 1 persoon

 11. dat is inderdaad een heftige gebeurtenis die je niet snel vergeet

  Geliked door 1 persoon

 12. Zij schreef:

  O’ zo heftig! Je leest er over in de krant of je ziet het soms op televisie, maar als het zo vlakbij je gebeurt, … ik mag er niet aan denken!

  Geliked door 1 persoon

 13. xmodeorakelsx schreef:

  Dit is inderdaad heftig🤔🤔

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.