heppie van muziek

foto : ergens in Barcelona

 

Van muziek heb ik echt geen kaas gegeten. Zelfs geen nootje. Ik weet wat ik mooi en niet mooi vind, dat wel, maar daar stopt het zo ongeveer. Mijn muzikale smaak is beperkt en ik kan bovendien geen noot lezen. Tenzij ik zo een hulplijntje trek voor de do en van onderuit begin te tellen. Noot voor noot omhoog. Als er een noot wordt overgeslagen of ik moet een stap achteruit, zit ik vast. Out of the blue noten herkennen op het gehoor is al helemaal ondoenbaar. Muzikaal dictee in het eerste middelbaar was bijgevolg een ramp, maar gelukkig zat ik naast een goede vriendin die muziekschool volgde en een groot, goed leesbaar handschrift had … Ik ben haar nog altijd dankbaar daarvoor. Bij The Voice hoor ik wel of iemand vals zingt of niet – geleerd in het kerkkoor ! -, maar van de commentaren na een optreden in de Koningin Elisabethwedstrijd snap ik dan weer geen jota. De gelaatsexpressie van de kandidaten doet me meer denken aan een komische film dan aan total surrender. Een instrument spelen? Niet aan mij besteed. Broeder Jacob op zo’n groene lagere school melodica van Hohner lukte amper. Blokfluitdeuntjes klonken schril en echt niet OK. Ik slaagde er nooit in alle gaatjes volledig en op het juiste moment te bedekken met mijn vingers. Die waren of te groot (de gaatjes), of te kort (mijn vingers) of stonden te ver uit mekaar (de gaatjes). In het begin van onze relatie heeft de echtgenoot nog een nobele poging ondernomen om me een gitaarakkoord te leren spelen, maar hij zag al snel de onzin daarvan in en heeft het nadien nooit meer geprobeerd.

Een radio, cassette-recorder, walkman of discman hoef(de) ik niet. Compact discs? Nooit gekocht. Toch niet voor mezelf. Wel voor de echtgenoot of de zonen. Die hebben gelukkig wel muzikaal talent. Spelen piano, orgel, akoestische en elektrische gitaar, cello of accordeon alsof het kinderspel is. Alleen in de auto klinkt er bij mij muziek. Dan draai ik de radioknop naar Q-music of Nostalgie. Populaire deuntjes dus. Niks te moeilijk want dat kan ik niet aan. Niks te hard want dat komt te hard binnen. Niks te klassiek want klinkt te etherisch voor een banaal rijmoment. Niks te Vlaams ook want dat doet te veel aan de intro van Thuis of aan het EK-lied van de Rode Duivels denken. En zeker niks te jazzy, want daar word ik bloednerveus van. En toch vind ik mezelf op muziekvlak niet moeilijk. Vraag ik echt niet veel. Als we in de zomer de 1000 km naar het zuiden rijden bijvoorbeeld heb ik maar één muzikaal verzoek: Abba Gold. Elk jaar opnieuw.

Maar er zijn natuurlijk wel losse liedjes die ik gewoon leuk vind. Waar ik instant heppie van word. En het hoeft niet eens van Pharrell te zijn. (Ha.) It’s raining men van The Weather Girls in de versie van Geri Halliwell bijvoorbeeld. Of Lemon tree van Fool’s Garden. Vrolijke deuntjes die de voorbije dagen voorbijvlogen toen ik in de auto zat te wachten op zoon vijf die mondeling examen had. Maar ik maak dan wel soms abstractie van de tekst. Want de inhoud komt niet altijd overeen met het gevoel dat de muziek in mijn oren losweekt. It’s raining men is best grappig. Het beeld alleen al … mannen die als pijpenstelen uit de lucht vallen. Maar Lemon tree is helemaal geen vrolijk lied. Gaat over een droom die aan diggelen ligt. De beloofde blauwe lucht die er niet is, alleen maar regen en een citroenboom. Van zuur gesproken! En een eenzame jongen met enkel de herinnering aan een vervlogen liefde op zak. Daar wordt geen mens vrolijk van.

(Hier kan je luisteren/kijken naar Lemon tree of It’s raining men)

En toch … Als ik die liedjes hoor, brul ik ze heppie mee. Heppie, zoals in dat gedichtje van Joke Van Leeuwen. Hopelijk voelt de natie zich ook zo na de match van de Rode Duivels morgennamiddag. Wij gaan zeker kijken. Jij ook?

 

Ik voel me ozo heppie,

zo heppie deze dag

en als je vraagt: wat heppie

als ik eens vragen mag,

dan zeg ik: hoe wat heppie,

wat heppik aan die vraag,

heppie nooit dat heppieje

dat ik hep vandaag?

 

16 gedachtes over “heppie van muziek

 1. Zalig! Ik heb wél het muzikale gen (ofzo) en lees vlot noten en bespeel een boel instrumenten, maar verder herken ik je beschrijving helemaal! En zelfs je twee instant heppie nummers maken mij helemaal blij. Merci dus voor de glimlach die hier nu op mijn gezicht staat…

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier is dat net zo. Totaal geen muzikaal talent, terwijl de echtgenoot en de zoon wel heel muzikaal zijn.
  Voor mezelf heb ik ook nooit een cd-tje gekocht en enkel in de auto gaat de radio op.. Op Nostalgie 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik had het best wel in me en beluisterde veel muziek. Ook veel concerten bezocht. Van muziek kon ik echt genieten. Nog steeds. Ook jazz… Maar voetbal… Neen, dat lukt me niet.
  Geniet van de wedstrijd! Hopelijk een overwinning voor de Belgen. Dat dan weer wel…

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb blokfluit en gitaar gespeeld maar kan er geen jota meer van. Ooit kon ik noten lezen, maar ik ben het vergeten. Je hoeft gelukkig geen verstand van muziek te hebben om ervan te kunnen genieten. Muziek kan me echt uit een dal trekken. Lemon tree is een heerlijk liedje!
  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 5. ABBA… Ook ik pleit schuldig.Mama mia, the winner takes it all, Waterloo, … Het is ook één van de weinige CD’s die ik in de auto liggen heb. En dan nog een CD met Franse chansons… zalig meezingen op weg naar school en liefst dan op een zonnige ochtend.

  Geliked door 1 persoon

 6. Even dacht ik dat dit een blogje ging zijn over…Barcelona (met die foto van Parc Güell) :-). Qua muziek durf ik te stellen dat ik vrij goed op de hoogte ben, met een opgroeiende tiener in huis. Onze muzieksmaken komen ook behoorlijk overeen. Meezingen gebeurt ook al eens, in de auto met de radio aan en ooit nog eens aan garagerock gedaan :-). Van notenleer heb ik echter geen kaas gegeten, puur op het gevoel vind ik iets goed of minder goed.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.