kleine zinzoekers

Zo gaat het altijd. In golven. Met hoge hypes en diepe flops. Maar eens om de zoveel jaar duikt er weer een boekje op dat mensen boeit. Een klein, dun boekje dat spiegelt en aan het denken zet. Een boekje over zinzoekers. Voor zinzoekers.

Op sites rond burn-out en het zoeken naar balans zwaait en dweept men ermee. Coaches die zichzelf als helend aanprijzen, morsen met quotes uit die boekjes. Vooral dan uit enkele literaire pareltjes als Jonathan Livingston Seagull van Richard Bach bijvoorbeeld. Het boekje stond in onze Engelse kast op school. Een fabel uit de seventies over een zeemeeuw met een passie voor vliegen en vrijheid en een afkeer van kortzichtigheid, regels en materialisme. Op zijn reis ontmoet hij o.a. een wijze goeroe/meeuw die hem inzicht geeft in leven en vliegen. Als tiener kreeg ik via mijn vader af en toe een afgedankte LP die zijn generatie te melig vond. Die van Neil Diamond met de soundtrack van de film was erbij en ik heb dat zwart vinyl grijs gedraaid. Tot de plaat kraakte en hobbelde en voor eeuwig bleef hangen.

Of uit Le Petit Prince van Antoine de Saint-Exupéry. Verplichte lectuur Frans in het vierde middelbaar. Ik herinner me, ook al begreep ik er niet veel van, dat ik het een fijn boekje vond. Door de naïeve tekeningen van de kleine prins in zijn vreemde universum en het geweldige woord “baobab”. Maar ook omwille van de quotes die perfect waren voor een tienerkamermuur in Holly Hobbiestijl.

“On ne voit bien qu’avec le coeur. L’essentiel est invisible pour les yeux.”

De kleine prins, zoekend als een doodgewone tiener zonder adelbrieven. Hij wil meer kennen dan zijn planeet met de drie vulkaantjes. Wil bijleren en andere planeten zien en hij ontmoet op zijn tocht zelfs een piloot en een vos.

En nu zie ik her en der De Alchemist van Paulo Coelho weer opduiken. Verplichte lectuur op de school waar ik les gaf einde jaren 80, begin jaren 90. Gelukkig viel het boekje bij de meeste meisjes in de smaak (het aantal bladzijden zat daar zeker voor iets tussen). Maar ook het verhaal van de herder Santiago die zijn droom volgt en naar Egypte trekt, op zoek naar zijn schat, trok de jongeren aan… Hoe hij onderweg mensen ontmoet en ook hindernissen. Maar uiteindelijk de wijsheid vindt bij een alchemist. En zo ontdekt dat zijn schat ligt waar zijn hart is.En dat je voor je hart niet kan vluchten. Geen materiële, externe beloning dus, maar een kracht en liefde binnenin. De uiteindelijke, geruststellende les is:

“Alles is één. En als je iets echt wilt, spant het hele universum samen om ervoor te zorgen dat je je droom verwezenlijkt”.

Alle drie de boekjes werden internationale bestsellers. Met miljoenen exemplaren en een rist vertalingen. Omdat ze een universele snaar lijken te raken. Een universele thematiek aansnijden. Het thema van

how to live your dream.

Hoe je eigen pad te volgen, je eigen legende te gaan tot het einde en de tekens lezen die voor jou zijn uitgezet. Over keuzes maken. De rijkdom ontdekken die binnenin je ligt. Op reis gaan om je legende te vinden, maar ook beseffen dat het reizen je doel is, niet de bestemming.

De zoveelste romantische impuls in onze samenleving. Mensen grijpen naar dit soort boeken als ze het gehad hebben met hun leven hier en nu. Als ze even het noorden kwijt zijn. Zichzelf voorbij gehold zijn. Houvast nodig hebben. Herinnerd moeten worden aan wie ze zijn; hun kern weer moeten zoeken. Na foute keuzes, ongelukkige relaties en situaties, uiteengespatte dromen. In de woelige puberjaren, na het afscheid van een geliefde, of na een burn-out bijvoorbeeld. “Een veelkoppig monster,” volgens de Morgen,” dat roept om een andere manier van leven nadat het brein de stekker eruit heeft getrokken en de marionet is neergevallen. Want burn-out is het burning platform van de kleine zinzoeker.”

 

En nu raadt mijn kerntalentenanalist Ki, kracht van binnenuit van Hans Peter Roel aan. Over een gestresseerde zakenman die om een burn-out te vermijden het roer drastisch omgooit en … een verre reis gaat maken. Maar … een boek van 320 blz!? Ik wil wel, maar ik kan nog niet. Jammer dat het geen kleine zinzoeker is zoals Jonathan of Santiago. Of als die schattige kleine prins.

 

P.S. Ervaringen met het boek KI mag je hier altijd posten.

13 gedachtes over “kleine zinzoekers

 1. Een zakenman die een verre reis gaat maken… Dat doet een paar “Eat,Pray.Love” belletjes rinkelen. De mensen die het meest vast zitten in hun leven zijn over het algemeen niet degenen die tijd en geld hebben om even iets helemaal anders te gaan doen zoals een verre reis maken (wie dat wel heeft: proficiat, en geniet ervan). Je werk, je huis, je echtgenoot, (je hond ;)) en bovenal je kinderen kan je niet zomaar even achterlaten.
  Maar misschien staan er nuttige inzichten in die je wel kan toepassen op je dagelijks leven, zonder een omweg langs verre oorden? Ik ben benieuwd. Keep us posted.

  Geliked door 2 people

 2. Wat een prachtstuk. Ervaring met het boek heb ik niet, maar ondanks (of juist dankzij?) het aantal bladzijden zou ik er voor gaan 😊
  Ik denk dat de mens teveel gericht is op buiten. Dan vergeet je het binnen. Maar daar komt het wel vandaan, uit dat binnen. Als je dat negeert, of er te weinig naar luistert, aandacht aan besteedt, dan raak je de band met jezelf kwijt. En in onze wereld is dat risico erg groot….

  Geliked door 1 persoon

   1. Een boeddhistische spreuk van Rikyu een Japanse zenmeester uit de 16de eeuw: ‘Het leven is onmogelijk. Laat ons iets mogelijks goed doen. Misschien maakt dit het leven toch mogelijk?’

    Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben de laatste hoofdstukken er door aan het jagen 😉 geweldig boek dat je af en toe moet opzij leggen om dan een paar dagen verder weer te gaan lezen. Soms wat zweverig maar berust gedeeltelijk op de realiteit van de auteur die ook workshops geeft! Wanneer ik focus op Ki voel ik daadwerkelijk de energie stromen, vreemde gewaarwording. Heb ook even de vgl met “eat pray love” gemaakt en
  de conclusie dat kostbare tijd met jezelf ondanks alle praktische beslommeringen een sleutel kan zijn wanneer je al verder in je proces staat dus er rijpt een plan maar het zal wel dichter bij de deur zijn 😉 ik blog binnenkort misschien wel een samenvatting!

  Geliked door 2 people

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.