even testen

Omdat ik de voorbije dagen huishoudonbekwaam zat te wezen door een torticolis en dus alleen maar wat dingen kon zitten lezen die niet te zwaar om torsen waren, stootte ik op een interview met mevrouw Monique Wortelboer. Onthou die naam.

Het onderwerp? Mindful huishouden. Want, zegt Monique, je moet het niet te ver zoeken. Het ligt pal onder je neus. Je ziet het elke dag, het omarmt je overal. En het is beter en goedkoper dan eender welke therapie.

Het huishouden, zegt ze,  omvat nu eenmaal alle taken die onze levensenergie stimuleren, die zorgen dat het leven verder gaat. Het is het antwoord op de chaos om ons heen. Het is ruimte scheppen voor jezelf en voor anderen. Je huishouden doen zorgt voor ritme en verbinding. Verbinding met jezelf bijvoorbeeld. Want je zorgt voor je lichaam en ziel en zelfs voor je energie. Omdat je het energieveld in je eigen huis verzorgt. Daar haal je kracht en moed en een goed humeur uit en als alles aan de kant is, kan je zo genieten.Je zorgt ook voor verbinding met je huisgenoten. Je schept die ruimte ook voor hen, wast voor hen, brengt hen gezond voedsel op tafel. Om samen te eten. Opdat we lang en gezond leven. Verbinding met de elementen zelfs. Met water en aarde, met lucht en vuur.

Huishouden gaat dus in wezen over liefde. Voor anderen en voor jezelf. Want een mens voor wie gezorgd wordt, voelt zich gezien en gewaardeerd. Leeft op van jouw intentie en aandacht. Huishouden heeft dus te maken met geven en ontvangen, met aanvaarden, omhullen, warmte en geborgenheid bieden. Onze groot- en overgrootouders wisten dat, maar wij zijn het wat verleerd. Waarderen de zorg niet meer, zien er tegen op omdat we te weinig tijd hebben of na vijf minuten het resultaat al zien verdwijnen onder modder en chocovlekken, omdat we zoveel andere dingen willen doen, omdat we, zegt deze dame, te veel vanuit het ego denken.

En toen ik dat allemaal zo las, toen dacht ik: ergens heeft die dame wel een punt. Ik wil het wel eens uittesten.

En dus trok ik mijn werksloffen aan, haalde de stofzuiger achter de deur vandaan en zoog het stof der aarde op dat hier dagelijks neerdwarrelt. Ik poetste de badkamer met water en zeep. Draaide enkele machines was en hing het linnen buiten aan de lucht te drogen. Plaatste de strijkplank buiten voor de foto en streek de dingen die ik graag strijk. Ik zette een pot op het vuur en maakte verse boerenwortelsoep. Daarna ging ik nog wat met de stoffer rond, ruimde hier en daar wat op  en maakte de echtelijke sponde op.

Wat ik nadien voelde, was moeheid én voldoening. Wat ik voelde toen ik bezig was rust en ook nog wel plezier, want kliederen met water doe ik graag en de geur van vers gewassen linnen is één van de meest verfrissende geuren die ik ken. En toen ik nadien op het terras neerstreek met een kop dampende boerenwortelsoep, was ik helemaal zen en mindful in het nu.

Blij dat ik heb huis gehouden.

23 gedachtes over “even testen

 1. De dag na een migraine-aanval is de was doen één van de enige dingen die ik kan doen, omdat het een zacht en stil werkje is. En daar haal ik dan zoveel voldoening uit, omdat ik dan tenminste iets nuttigs kan doen. En ik hou er ook van goed voor kleren te zorgen.

  Ik kan die mevrouw Wortelboer helemaal volgen. Zorg is niet gewoon belangrijk, het is fundamenteel.

  Geliked door 1 persoon

 2. Zelf ben ik niet zo’n fan van het huishouden doen, al geldt dat niet voor alle taken. Dweilen doe ik bijvoorbeeld nog graag, maar koken of strijken, dat is een ander verhaal ;-). Misschien moet ik er meer voldoening uit proberen halen in plaats van het te zien als een noodzakelijk kwaad.

  Geliked door 1 persoon

 3. Héél erg bedankt om dit te schrijven. Ik heb het de laatste tijd zo moeilijk met dat huisvrouw zijn, dat dit effenaf deugd doet.
  Er zit ook nog een blogpost in de pijplijn over dit onderwerp, misschien moet ik er eens aan beginnen (ik krijg het precies allemaal niet goed geschreven)

  Geliked door 2 people

  1. Ik las dit bericht eerder op de trein maar schrijf niet graag commentaren met mijn smartphone. Ik wil ook nog zeggen dat ik met plezier heb gegluurd naar de foto’s van je interieur. Die kunnen zo in een boekje!!

   Geliked door 2 people

 4. O wat is je huis mooi ingericht. Het ziet er allemaal ook heel nieuw en netjes uit.
  Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd. Ik kan er ook voldoening van hebben van het schoonmaken, vooral van het wassen. Die geur van frisse was…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.