teenage folly

De krant deze zaterdagochtend is snoeihard. Een icoon uit mijn tienerjaren is dood. David Hamilton, de controversiële Britse fotograaf achter de film Bilitis (1977), is niet meer. De man pleegde zelfmoord in Parijs, nadat een Franse tv-presentatrice hem enkele dagen geleden beschuldigde van verkrachting in haar tienerjaren.

Ik was 15 of 16 toen Bilitis in de Leuvense bioscoop kwam. De film veroorzaakte nogal wat heisa en dus wilden we weten waarom. Ik was eerlijk gezegd onder de indruk. Veel meer dan van Grease een jaar later.

Qua verhaal had de film nochtans niet veel om het lijf, maar de dromerige sfeer hield me in de ban. De meisjes waren onwezenlijk slank en uitermate licht gekleed, er werd nauwelijks gesproken, maar de fotografie en de muziek van Francis Lai maakten veel goed. Ik werd fan van Hamilton en zijn romantische soft-focus stijl.

Telkens ik in de stad kwam, kocht ik wel een prentkaart of een poster met de sierlijke handtekening van de fotograaf. Tot de bloemetjes op het behang in mijn piepkleine kamertje nog nauwelijks zichtbaar waren en alle mappen, schriften en dagboeken een nieuwe kaft hadden gekregen … met Hamiltonfoto’s.

Teenage folly. 😉

alle afbeeldingen via Google Search David Hamilton, Bilitis en Laura

11 gedachtes over “teenage folly

  1. Ik heb het niet meegekregen maar zijn naam en werk ken ik uit het verleden. Ik heb jaren een poster van zijn werk aan de muur gehad… Prachtig, die vervaagde beelden..

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.