zwijmel op zaterdag … Driving home for Christmas

Kerstmis 1988. De eerste Kerst in ons eigen huis. Eigenhandig verbouwd en gekneed tot een thuis. Een Kerst mét onze eerstgeborene, acht maanden oud. Rond de snorrende kolenkachel is het behaaglijk warm, maar daarbuiten loert en bijt de kou. Het water in de wasplaats is deze winter al een keer bevroren. Tv hebben we niet, een radio wel. Met kerstliedjes. Chris Rea onder andere.

De man heeft net een single uit. Driving home for Christmas. Een autoversie van het kerstlied. De inspiratie kwam uit een hoogst onromantische hoek. Uit het verkeer. Want, om treingeld uit te sparen, haalde zijn vrouw hem op in Londen in haar Austin Mini. Even later, bij het verlaten van de stad, belandden ze in een monsterkerstuittochtfile en ze beseften al snel dat de rit naar huis in Middlesbrough wel eens heel lang zou kunnen duren …

Het lied werd nooit een kersthit, maar elk jaar duikt het toch weer op. Hangt het in mijn hoofd als ik met de auto huiswaarts rij. Driving home around Christmas. Naar de boom met de lampjes en de ballen. En de haard die brandt. En de geur van speculaas en appel met kaneel.

Gezellig thuis.

En toch, zegt Dagny Ross, de blonde tv-kok uit Ijsland, is Kerst in België een beetje saai. Niet moeilijk, denk ik dan. Ons kerstverhaal is zoveel kleiner dan de verhalen in het Noorden en we zitten mijlenver van sneeuw en ijs, van gletsjers en geisers, van rendieren en poolvossen. We hebben nog maar net de Sint naar Spanje terug gewuifd.

In Ijsland is het anders dus. Dat hoor je al aan de naam. Het land van ijs heeft bovendien niet één, maar dertien Kerstmannen. Joelmannen eigenlijk. Elk met een eigen, niet al te fraaie naam. Lepellikker. Deurengooier. Ramengluurder. Worstengapper. En vanaf 12 december komt er elke dag zo’n kerstman uit de Ijslandse bergen naar beneden, dertien dagen lang. En nadien gaat er elke dag ook één weer terug. Tot 6 januari. Zo hebben de mensen elke dag wel wat te vieren, 26 dagen lang. Als remedie tegen de donkere dagen en de winterdip. Gezellig feesten met elkaar. Met cadeautjes. Veel cadeautjes. En eten. Veel eten. Gravad lax en kalkoen, pap en chocolade. En hopen sneeuw … die er momenteel nog niet ligt.

Ook wij dromen elk jaar weer van een witte Kerst. En als die droom ook dit jaar weer niet uitkomt, kijk dan maar naar dit filmpje. Driving home for Christmas ... in the snow.

20 gedachtes over “zwijmel op zaterdag … Driving home for Christmas

  1. Ik waande me al heel even op kerstdag zelf! Wij proberen er met ons gezin ook altijd een warm feest te houden en te genieten van elkaar!
    🙂 mooie dagen voor jou en je gezin!

    Geliked door 1 persoon

  2. Driving home is inderdaad een klassieker. Maar de ultieme Kerstmis is toch ‘ last christmas’ van wham. Ik denk erover om er een hele blog aan te wijden. 😊

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.