Anna gaat kalligrafisch

Ik heb iets met letters. Met schone letters en fraaie letter-en. Met de bel-lettrie in de ruimste zin van het woord. Al van heel kleins af aan. Een leven in letterfases. Boekjes kijken en verhalen luisteren, ik vond het heerlijk. Leren lezen en schrijven in het eerste: een wonder. Schoon schrift in het tweede, bij meester Jan-banane: … geen commentaar. Ik las de halve schoolbibliotheek aan flarden. Studeerde talen in de humaniora, Letteren aan de universiteit en gaf drie decennia les over letters en letter-en. En vandaag lees en letter ik erop los in deze blogosfeer, nu al bijna anderhalf jaar.

Tijd dus voor een nieuwe letterfase: de kalligrafie. De kunst van het schoon-schrijven. Het kriebelen begon toen we vorige zomer in Fontaine de Vaucluse een kijkje namen in een oude papierfabriek. Vijf eeuwen ambachtelijk verleden, volgestouwd met manuscripten, kaarten en posters en heel veel letters. Sierlijke schrijfkunst op handgeschept papier. Toen dacht ik: zo schrijven, dat wil ik ook. Ik nam voor de zekerheid een boekje mee. Met voorbeeldletters uit historische manuscripten. Een oefenschriftje, voor de rest niets. En toen de zonen polsten naar mijn kerstverlangen, liet ik een letterballonnetje op … Ik kreeg een kalligrafeerset én een onbeschreven boek van handgeschept papier.

Want ik hou van mooie letters. Letter-lijk. Kan vol bewondering kijken naar middeleeuwse manuscripten. Grote of kleine, handgebonden, met kleurrijke miniaturen. Slavenarbeid was het, een monnikenwerk. Ook letter-lijk. En van die mooie, regelmatige handschriften, die lust ik ook wel. Maar hoe erg ik ook mijn best deed, het mijne werd kleiner en kleiner. Jaar na jaar, met elk commentaar op mijn schoolrapport. Lelijker en moeilijk leesbaar bovendien.

Daar ga ik nu dus wat aan doen. Ik ga mooier leren schrijven. Kalligrafie-gewijs. En met hand-lettering. Zodat ik binnenkort, met inkt, zelfverzonnen quotes en versjes in mijn handgeschept schrift kan schrijven. En daarvoor niet langer bij Pinterest in het krijt sta.

kalligrafie

48 gedachtes over “Anna gaat kalligrafisch

 1. yes, ik heb het jaren gebruikt, zelf letters schilderen met een penseel. De kunst zit hem in de houding van je hand, hoge pols, lage pols, maar wel vanuit de bewegingen vanuit je pols…
  het mooiste eraan is de inkt en de pen horen op het papier… zen zen zen !
  succes met je letters vanuit het hart!

  Geliked door 1 persoon

 2. In een heel lang verleden heb ik nog kalligrafie gedaan. Letters waren ook echt mijn ding!
  En toen kwam de computer.. de grafische programma’s.. 😉

  Veel succes! Hopelijk mogen we meegenieten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Heerlijk! Als ik ooit nog eens veel tijd heb (gokje: tegen dat de kinderen het huis uitgaan en dat is vermoedelijk nog een smorige 20 jaar wachten), wil ik me daar ook nog eens over buigen. Zo mooi! Veel succes ermee en veel geduld ook wel… ;-). Mogen we op termijn ook eens een stukje van jouw resultaat zien?

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.