happertjes

 

Het waterpeil in onze beek staat laag. Heel laag. Al weken eigenlijk. Op sommige plaatsen is het water amper een hand diep. En toch zit er voldoende zuurstof in voor al het waterleven. Dat komt door de vele bronnetjes die in het achterliggende bosje ontspringen en her en der de beek in sijpelen. Het is op die plekken dat ook vissen zwemmen.

Ik zag ze vanmorgen een keer of vier, toen ik van bij de bakker naar huis terug wandelde. Minischooltjes waren het. Trosjes wriemelende vissen. Die achter elkaar van links naar rechts en weer terug schoten. Af en toe een vliegje hapten en kringetjes maakten in het wateroppervlak.

Ze haarscherp vastleggen, ook al heb je een slimme foon, is niet evident. Daarvoor zijn zij te snel en ik te traag, vrees ik. Maar als je goed kijkt, zie je ze. Rechts onderaan op de hoofdfoto. Visvormpjes die een tint donkerder kleuren dan de bodem onder hen.

Ook vissen happen met dit weer naar adem. Naar zuurstof tussen de o-zon. Hun happen deed mijn grijze cellen huppelen. Hengelen naar een woordspelletje. Over dingen die happen. Happertjes in het water die toch geen waterhappertjes zijn πŸ™‚ . En over de happertjes die we vroeger zelf maakten. Van papier.

Ken je ze nog? De mondjes die we vouwden en vulden met cijfers, kleurtjes en voorspellingen over later? Of we zouden trouwen of niet. En met wie. Of we kindjes zouden krijgen en hoeveel. Of we gelukkig zouden worden. Of rijk. Of beide. Een fractie van een seconde geloofden we de antwoorden zelfs. Terwijl die om de haverklap, om de hap eigenlijk, veranderden.

Of ik het nog kon, wilde ik weten. Ik nam een blad papier en ging aan de slag. De eerste poging liep faliekant af. De tweede had de juiste vorm maar niet de verwachte finesse. Het kwam door de warmte, denk ik. Een loden warmte. Zo één die naar adem deed happen. En zo bekeken, zijn jij en ik dus ook happertjes πŸ™‚

20170617_144245

16 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Matroos Beek schreef:

  Mijn lievelingsspelletje als kind (die laatste foto). Ik kan het nog steeds! En ja, ook dit Beekje staat regelmatig droog met dit weer…πŸ˜‰

  Geliked door 2 people

  1. annaberg schreef:

   πŸ˜‚πŸ˜

   Geliked door 1 persoon

 2. Edward McDunn schreef:

  Dat ken ik zeker nog Anna, of er ooit iets van is uitgekomen weet ik niet…hahaha! Leuk om al die visjes te zien, hier is alles echt gortdroog.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Het gras kraakt onder onze voeten.

   Like

 3. wannderful schreef:

  πŸ˜„Lang geledenπŸ˜„ !

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Onvoorstelbaar lang. 😊 En toch is alles voorbij gevlogen.

   Like

 4. ms schreef:

  De beek staat hier ook laag. Maar de tractoren komen dit jaar niet langs om water op te pompen. Dat deden ze vorige jaren wel. Nu komen er hele tankwagens voor de boomgaarden. Hopelijk was dat geen kraantjeswater want anders ziet het er ook niet goed uit.

  Misschien eens de regen voorspellen met jouw happertje.

  πŸ˜‰

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😁 ik kan proberen.

   Like

 5. leegschrift schreef:

  Het wordt tijd voor een ouderwetse regendans. Leuk spelletje was dat ja. Hopelijk gaat de beek niet helemaal droog.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Regendansen zijn we verleerd, vrees ik.

   Like

 6. Morgen is het vast beter/koeler. Nog even afzien, sterkte!!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dankjewel. Voor jullie ook.

   Like

 7. Door Suzanne schreef:

  Jaaa, de papieren happertjes! Dat is lang geleden πŸ˜ƒ.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Jaren 70 denk ik.

   Like

 8. Le petit requin schreef:

  Wat een heerlijk bericht, zo nostalgisch, die “happertjes”! Straf wel dat je ze nog kan maken; ik ben vrij zeker dat dat mij niet meer zou lukken πŸ™‚
  En foto’s nemen van zo’n beestjes is inderdaad niet evident he; ik probeerde het vorige week met kwakende kikkertjes. Die zaten weliswaar vrij stil, maar aangezien het aan het schemeren was, moet je ook al weten naar wat je moet kijken om ze effectief te kunnen detecteren op de foto πŸ˜‰

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Op YouTube vind je anders wel filmpjes waarin getoond wordt hoe je ze moet vouwen. 😊

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.