over een uitnodiging, een toekomstige ‘afname’ en het dubbel-denken daaraan

Wie verjaart, overschrijdt een grens. Alleen had ik er nu niet echt bij stil gestaan welke dat was. Tot vanmorgen. Toen ik ‘haar’ in de brievenbus vond. Verborgen tussen het reclameblaadje van de plaatselijke supermarkt en een geboortekaartje, maar omvangrijk genoeg om niet door mijn vingers te glippen.

‘Haar’ dus. De uitnodiging – what’s in a name? – om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Dikkedarmkanker. Mijn eerste. Dat was best effen slikken. Net zoals bij de eerste mammo-uitnodiging vijf jaar geleden. Vanaf nu komt er dus elk jaar wel één of andere invitatie mijn kant uit.

Het deed me aan Big Brother denken. Hij die onze jaren telt. Die zoekt en onderzoekt. Kijkt en weet. Die – gelukkig goed bedoeld – vanuit verschillende hoeken een oogje in het zeil houdt. Vanuit zijn Ministry of Truth bijvoorbeeld. Dat zeker. Of vanuit Plenty. Want onze hele vriendenkring en halve familie staan op de verdachtenlijst en moeten worden gescreend. Preventief, en om, als het toch goed mis is, zo snel mogelijk te kunnen ingrijpen. Opdat we langer zouden leven en lieven. Ja, zelfs The Ministry of Love kijkt mee. 🙂

Een jeugdvriendin mocht – zoals zovelen – vijf jaar geleden meteen aanzitten, om het met uitnodigingsjargon te zeggen. Het was en is geen lachertje om totaal onverwacht en onvoorbereid in de mallemolen van verder onderzoek, diagnose, behandeling, operatie en nazorg mee te draaien. Om van de rondjes angst en verdriet nog maar te zwijgen. Ze had geluk en vijf jaar verder gaat alles weer goed. Maar ik ken ook andere verhalen. Met een triestere afloop.

Daar denk je met zo’n uitnodiging ook wel aan. Je weet uiteindelijk maar nooit. Ik doe dus zeker mee. Ook al wacht ik nog even met de ‘afname’ tot de huisarts uit vakantie terugkomt. De envelop heb ik in afwachting wel opengemaakt. Bij de uitnodigingsbrief vond ik een ‘afname’set mét gebruiksaanwijzing, een folder met meer informatie en een bubbel-envelop om de ‘afname’ terug te sturen. Per post nog wel. Daar loopt nochtans soms het één en ander fout … . Doemscenario’s over wat er kan gebeuren met zo’n brief met inhoud poppen in mijn hoofd. Fantasie die op hol slaat … .

Ik ken mezelf en weet dat het twee bange weken worden eens de brief met de ‘afname’ op de post zit. Want het kan twee kanten uit. Een goeie of een minder goeie. Een dubbeltje op zijn kant heet zoiets. En het denken daaraan, dubbel-denken?

Doublethink means the power of holding two contradictory beliefs in one’s mind simultaneously, and accepting both of them.”
― George Orwell1984

 

foto genomen binnenin de grotten van Thouzon, op mijn verjaardag 🙂

29 gedachtes over “over een uitnodiging, een toekomstige ‘afname’ en het dubbel-denken daaraan

  1. Ik kan me helemaal vinden in je log, in elk woord!
    Ik hoop altijd dat alle mensen ingaan op die “uitnodigingen”, er sterven nog teveel mensen aan die k*tziekte!

    Geliked door 1 persoon

  2. oh Anna, mijn vader heeft aan de postbeambte nog eens extra gevraagd of het echt wel door het ‘gaatje’ van de postbus ging…
    heel herkenbaar ook gezien bij mijn ouders, vooral bij mijn vader !

    Geliked door 1 persoon

  3. Ik herken helemaal je gevoel. Ik word sinds enkele jaren elk half jaar op controle verwacht, het blijft lastig die periode van onderzoek en doktersbezoek en hopen dat alles goed is, maar het is voor de goede zaak en beter er snel bij zijn denk ik dan altijd. Veel moed!

    Geliked door 1 persoon

  4. Gewoon doen. En als je erfelijk belast bent (zoals ik), laat dan een colonoscopie doen. Ik heb het twee weken geleden laten doen voor de eerste keer. Ik zag er enorm tegenop maar het is me 100% meegevallen. En het voornaamste: alles OK en over vijf jaar opnieuw een onderzoek.

    Geliked door 1 persoon

  5. Sterkte met wachten! En ik hoop voor je dat de uitslag hoe dan ook goed zal zijn! Ik ‘dubbel-denk’ wel een beetje over dit soort onderzoeken. Aan de ene kant: goed als je er op tijd bij bent, aan de andere kant: vooral bij mammografieën wordt zo vaak ‘iets’ gezien wat achteraf loos alarm blijkt… een hoop paniek om niks dan (en nog even los van het feit dat mammografie als onderzoek al meer kwaad dan goed doet). Ik doe niet (meer) mee aan dit borstkankeronderzoek. Weet (nog) niet wat ik doe als ik voor darmkankeronderzoek opgeroepen zou worden…

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.