61 ~ een peperkoekenhuisje

Met de restfoto’s van vandaag neem ik een kaartje ‘retour in de tijd’. Een treinreis naar 1785 met één tussenstop: onze driedaagse in Versailles afgelopen augustus.

Op dag één wandelden we door de imposante Franse tuinen achter het paleis. We genoten van weidse uitzichten en verborgen tuinkamers, van het strak onderhouden formalisme, van structuur en overzicht. Op de tweede dag lieten we ons op sleeptouw nemen door een gids die ons met een boeiend verhaal doorheen de privévertrekken van de koning loodste. Nadien gingen we bootje varen en we bezochten Le Grand en Le Petit Trianon. Op eigen houtje. Afsluiten deden we in Le Hameau de la Reine. Een verrassende kers op de enorme tuintaart.

Want plots lijk je een compleet andere wereld binnen te stappen. De intimiteit en charme van dit stukje ‘platteland’ staat in schril contrast met de grandeur van het grote kasteel en Le Grand Canal. Alhoewel … Het intimistische, Brits-Normandisch geïnspireerde ‘gehuchtje’ is eigenlijk een folietje van Koningin Marie-Antoinette, de frivole en kunstzinnige echtgenote van Lodewijk XVI. (Als geld geen probleem is en ruimte en personeel ook al niet, dan kun je het je permitteren je droom te laten bouwen!)

De Oostenrijkse prinses, die als kind van vijftien uitgehuwelijkt werd en naar Versailles moest ‘verkassen’, had de grootste moeite met haar gekooide paleisleven. Met het aan waanzin grenzende protocol en het totale gebrek aan privacy. Ze zocht en vond een ontsnappingsroute. Bovendien wilde ze haar kinderen laten kennismaken met het buitenleven. En dus werd er achteraan in de tuin een klein dorpje gebouwd. Een handvol charmante huisjes in cottage-stijl rond een natuurlijk aandoende vijver. Er kwam een toren, een hoeve met dieren en een melkerij, een watermolen, een groententuin met keuken, een ‘boudoir’, een buitenhuis voor de koningin en ook een huisje voor de tuinman.

De hele setting daar is een plaatje. Als uit een Engelse film.  Of uit een sprookje geplukt, maar toch echt. Neem nu het huisje op de foto bovenaan. Dat is toch om van te smullen! Net daarom deed het me denken aan een peperkoekenhuisje. Maar dat zat al in een ander sprookje. 😉

31 gedachtes over “61 ~ een peperkoekenhuisje

   1. Eigenlijk wel, trouwens een huis dient om in te leven, niet om heel de tijd te poetsen 🙂 (in my humble opinion)

    Geliked door 2 people

 1. Ik zag de foto al passeren op je instagram en het verbaasde mij toen te lezen dat het ook een foto van Versailles was. Zo fijn om nu ook het verhaal erachter te lezen!
  Ik begin meer en meer te denken dat ik dat bezoek aan Versailles gewoon nu moet inplannen 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.