boze dromen

Of het aan de late en straffe koffie lag, aan de copieuze maaltijd na de acht-uur-grens of omdat Omabaard over dromen en hun mogelijk bedrog schreef, weet ik niet. Maar feit is dat de nacht onvoldoende verkwikking bracht. Een borrelende buik, een spa-bruisend hoofd en een boze droom hielden me uit mijn slaap.

Voor de eerste twee is de remedie simpel, maar sociaal gezien niet altijd mogelijk. Het laatste, de boze dromen, dat is een ander paar mouwen. Want hoe hou je die merries buiten, wild en ongetemd als ze zijn? Die indringers die je stresshormonen de lucht in jagen en je oerinstinct op scherp stellen, je bang maken en je midden in de nacht met een razend hart en van je melk achterlaten?

Schoften zijn het. Want ze kennen je zwakke plekken. Ze raken je precies in datgene waarin je niet geraakt wil worden: je kinderen, je vriendschappen, je ge-liefde, je blind vertrouwen, je gezondheid, je werk, je dromen van overdag, … .

Ik kan er behoorlijk door ontredderd geraken. Maar wat doe je eraan? De juiste slaapmuts opzetten? Een mediterraan dieet volgen? Aan de melatonine gaan? Of zelfs in nachtmerrietherapie?

Nachtmerries maken je eenzaam, lees ik op Mens en Gezondheid. Daarom moet je ze delen. Ze ergens neerschrijven of liever nog, uitspreken tegen wie je lief is.

Dat heb ik gedaan en nu voel ik me op-ge-lucht . Ik zie weer wat blauw tussen en zonlicht achter de boze wolken. 🙂

 

37 gedachtes over “boze dromen

 1. Een nachtmerrie lijkt me heel vervelend! Het is echter jaren geleden dat ik die heb gehad. Mijn hoofd is te druk met sorteren ´s nachts, dat ik geen dromen onthoud.

  Geliked door 2 people

 2. Uit eigen ondervinding weet ik dat je (lucide) dromen ook wat kan sturen. Het vraagt oefening. Dromen neerschrijven helpt je eerst de dromen onthouden. En daarna kan de bijsturing beginnen, diep in je onderbewuste.

  Maar ik schrijf hier geen algemene wijsheden hoor 🙂 , enkel eigen ervaring, omdat dromen ook mij altijd hebben gefascineerd.

  Maar….misschien is het soms juist leuk om wakker te worden na een (niet te zware) nachtelijke merrie en te ontdekken dat deze niet echt was?

  Gelukkig zijn er ook mooie dromen!

  Geliked door 2 people

 3. Bij mij is dat ook met periodes dat ik de meest vreemde dromen heb. Met moord en brand (letterlijk) daarin of de meest vreselijke dingen die mijn geliefden overkomen.
  Vannacht waren het dromen van de zachte soort, over een konijn dat ontsnapt (heb ik altijd schrik voor bij onze ‘gangenmaker’) en andere konijnen die de tuin komen bevolken en zich vermenigvuldigen en vermenigvuldigen 🙂
  Vreemd hoe onze geest al die bochten maakt.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mij vertelden ze ooit dat je ze kan beïnvloeden. Het enige dat ik bereikte is dat ik mezelf kan wekken. Als het te erg gaat, gaat het alarm af en word ik wakker.

  Het is wel de tijd van de nachtmerries en je kan er behoorlijk ellendig van zijn, zelfs tijdens de dag, net of ze toch écht waren.

  Geliked door 1 persoon

 5. @ omabaard, je hebt het goed !

  ja hoor Anna, je kan je dromen sturen. en ja hoor je hebt gelijk, opschrijven en delen zijn van belang om het emotioneel en lichamelijk evenwicht te herstellen.

  het is trouwens niet zo ‘abnormaal’ dat je intens droomt, volgens mij ben je ook een ‘intense belever van het hele spectrum in het leven’ – dat geeft intense dromen !

  nu onthoud je vooral de onaangename dromen, er zijn er zeker die mooi zijn ! en ja hoor Omabaard geeft je als van naturel een geweldige en zeer efficiënte tool – “Dromen neerschrijven helpt je eerst de dromen onthouden. En daarna kan de bijsturing beginnen, diep in je onderbewuste.”

  dankjewel voor deze prachtige interessante blog Annaberg! trouwens ik heb nog ergens een dromenboekje om je dromen in te schrijven liggen – ja mag het hebben als je wenst ! –

  Geliked door 2 people

   1. mag ik je een geheim vertellen, zolang je ze uit alle macht wil vergeten, komen ze steeds terug… dju toch ! één ding niet vergeten, je bent altijd veilig ! ook als je ze opschrijft en ze deelt…

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik krijg ze vaak na copieuze avondmaaltijden… dus die mijd ik liever. Een nachtmerrie kan zo levendig zijn dat je de dag nadien er zowaar onder gebukt gaat. Iemand vertellen over je droom lucht dan op. Vanavond enkel een beschuitje met een kopje thee en daarna zoet dromen…

  Geliked door 1 persoon

 7. Schier elke nacht word ik badend in het zweet wakker omwille van nachtmerries. Effectieve remedies ertegen ken ik niet, maar ’s morgens schud ik die boze dromen wel zo snel mogelijk van me af. Doorgaans ben ik ze na vijf minuten al vergeten.
  Iemand vertelde me ooit dat nachtmerries vooral voorkomen als je te laat eet. In mijn geval zou dat wel eens kunnen kloppen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.