gul gegeven, graag genoten

“We geven u een upgrade naar een executive room, want er zijn nog wat kamers vrij,” zei de gulle man achter de balie toen we incheckten bij Hotel The Fourth in het historische hart van Leuven. Een geschenk van onze gulgevende Zonen en Schone Dochters die onthouden hadden dat ik het restauratiewerk van architect Stéphane Boens graag eens met eigen ogen wilde zien.

(Over de achterkant van dat verlangen schreef ik in mei 2017 hier al een stukje.)

En gisteren gebeurde het, jaren eerder dan verwacht 😉 : de echtgenoot en ik, met een reiskoffer op hotel in onze provinciehoofdstad. Dat op zich was al een upgrade van formaat, want doorgaans kiezen we voor meer betaalbare B&Bs in andere provincies of zelfs buurlanden.

Maar dit had wel iets. En de setting rond het hotel op de gotische Leuvense Grote Markt is toch wel heel bijzonder. Zeker op een stemmig verlichte winteravond als die van gisteren. Buiten was het stormwinderig, maar éénmaal binnen werd het sober en stil, op het huilen van de wind in het portiek na.

Met een oppervlakte van 30 vierkante meter en een viermeterhoog plafond (dat is een schatting want er pasten mijns inziens minstens twee echtgenoten boven mekaar tegen de witte muur …  🙂 ) was onze kamer aangenaam ruim en bovendien voorzien van allerhande designsnufjes: zwarte plaatjes met minuscule knopjes om te dimmen, een mood te kiezen of de oversized gordijnen in beweging te zetten. Kasten die automatisch oplichten als je ze opentrekt. Een brede en erg comfortabele boxspring, een oranje designzetel en een bemarmerde natte cel met een Moooi-e set verwenproducten. Voor 180 euro per nacht mag het wat meer zijn.

Nu ben ik van nature een erg lichte slaper en de eerste nacht op een vreemde plek is vaak een nachtmerrie. Niet zo in dit hotel. En dat was niet alleen te danken aan het goede bed, maar ook aan de prima geluidsisolatie en de afdoende verduistering, waardoor mijn nachtrust bijna tot aan de wekker reikte.

Onze hotelbeleving eindigde met een ontbijt in het aanpalende restaurant Tafelrond. Twee vriendelijke dames haalden alles uit de kast om het ons naar onze zin te maken, maar het aangeboden buffet – weliswaar verzorgd en gevarieerd – miste de wow-factor die nodig was om de hoge prijs (20 euro per persoon bovenop de al riante kamerprijs) goed te maken.

Het zal niet verbazen dat we heel graag hebben genoten van dit gulle en exclusieve verblijf in eigen streek. Je slaapt tenslotte niet elke dag in een historisch gebouw met wortels in de Late Middeleeuwen.

 

43 gedachtes over “gul gegeven, graag genoten

 1. Mijn zus woont in Leuven. Ieder jaar gaan we er een weekendje naartoe. We logeerden vorig jaar in Martin’s hotel. (voormalig klooster) Was ook een mooie setting.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben jaloers. Jaren geleden heb ik een paar dagen in het prachtige Leuven doorgebracht. Ik sliep in een… tja, B&B, maar wel een heel plezierige, net buiten de stadsmuren bij een gepensioneerd architect en zijn vrouw. Maar dat hotel – daar ga ik voor sparen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Oh zo jammer dat dit cadeau niet op Ebay kwam te staan, zoals naar het schijnt vele geschenken rond deze tijd 🙂 .

  Ik was anders de eerste bieder geweest!

  Een pakje waarover is nagedacht en dat enkel heel hard kan gewaardeerd worden.

  Ik mag mee-beleven met dank aan je blogje en ja, het bevalt me sterk!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik kan best geloven dat je genoten hebt hoor. Je zou van minder : logeren in een historisch kader, dicht bij huis, met alle luxe en verwennerij erbij en met euhm… twee echtgenoten. 😉

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.