koninklijk Amboise

Als de minitrip naar de Kastelen van de Loire ons één ding geleerd heeft, is het wel hoe weinig we weten van de complexiteit van de Franse geschiedenis. Hoeveel heren en koningen om en aan La Lente Loire slag hebben geleverd en verbleven, is moeilijk te schatten. En dan hebben we het wat Amboise betreft alleen nog maar over de Huizen van Valois (-Orléans) en Bourbon.

Het kasteel zelf torent hoog boven het Loiredal en het stadje Amboise uit en dat betekent dat je, zoals zo vaak op oude strategische plaatsen, omhoog moet. Na de klim voor en achter de grote toegangspoort beland je in een ‘rijke’ wereld met terrassen en een tuin mét uitzicht. Tot onze verbazing ligt in het eerste gebouwtje dat we aandoen – de Sint-Hubertuskapel – niemand minder dan Leonardo Da Vinci begraven. (Hij zal ervoor zorgen dat we onze plannen omgooien en in plaats van 80 km naar Chinon te rijden, even verderop Le Clos Lucé bezoeken, de plek waar hij de laatste jaren verbleef en stierf.)

Maar eerst terug naar het Koninklijk Kasteel van Amboise – ook wel de koninklijke ‘crèche’ genoemd omdat latere koningen er geboren werden en/of er hun kindertijd doorbrachten – zelf. De eerste koning van Frankrijk die er af en toe neerstreek, was Karel VII, maar het is vooral onder zijn opvolgers dat de middeleeuwse gebouwen en omliggende tuinen uitgroeiden tot het kloppende hart van koninklijke macht in de renaissance.

Wat ik van dit kasteel onthoud, zijn de mooi aangelegde tuinen, de fijne geur van de Helichrysum Italicum Curry en de impressionante ruitertorens (3de foto 1ste rij in het zesluikje hieronder) die speciaal voor de paarden werden aangelegd zodat ze ‘droog’ de hogergelegen terrassen konden bereiken.

Toch is het vooral de tragiek van (sommige van) de bewoners die blijft hangen. Want als de jonge koning Karel VIII op een aprilse dag in 1498 met zijn gevolg naar buiten trekt om naar het kaatsspel op het voorplein te gaan kijken, stoot hij zijn hoofd tegen een deurlatei. Hij voelt zich misselijk, verliest al snel het bewustzijn en wordt op een stromatras in een stinkende  – naar verluidt omdat hofbewoners daar massaal hun behoefte deden – galerij gelegd omdat men hem niet meer durft te verplaatsen. Enkele uren later sterft de koning, amper 28 en zonder wettelijke erfgenaam want van de vier kinderen die hij met Anne de Bretagne (ze was 22 toen ze weduwe werd!) kreeg, overleefde niet één. Volgens het huwelijkscontract (om de kroon veilig te stellen) moet de jonge weduwe – of ze dat wil of niet – onmiddellijk daarop trouwen met koning Lodewijk XII, neef van haar betreurde echtgenoot. Ze krijgen samen twee dochters – de enige overlevende kinderen trouwens uit 14 zwangerschappen – , maar opnieuw is er geen mannelijke troonsopvolger. Anne zelf sterft op haar 36ste aan een niercrisis, maar niet vooraleer ze er persoonlijk voor gezorgd heeft dat haar dochter Claude trouwt met de latere koning Frans I.

Vrouwen in huwelijkspolitieke tijden, ze waren echt niet te benijden. 😉


bronnen: toeristische brochure van het kasteel en het boek Kastelen van de Loire, een uitgave van Valoire-Estel


 

24 gedachtes over “koninklijk Amboise

 1. Heerlijk vind ik dat wanneer je onderweg iets tegenkomt waardoor je plannen iets of wat gewijzigd worden en je uiteindelijk andere plaatsen bezoekt dan de bedoeling was…altijd een reden om nog eens een keertje terug te keren 😄
  En ja, de dames mogen van mij hun prinsessenleven hebben want zo benijdenswaardig is het allemaal niet…
  Mooi beeldmateriaal 😊

  Geliked door 1 persoon

 2. Het boeit me mateloos, ik studeerde leerkracht geschiedenis en vond Frankrijk heel intrigerend maar ook heel ingewikkeld!
  Ik was blij je foto’s al op IG te volgen, ze waren prachtig, hoop dat jullie met volle teugen genoten hebben, het is je zo gegund! Liefs.

  Geliked door 1 persoon

  1. Het waren fijne dagen, Mrs B. Geschiedenis is ook altijd 1 van mijn lievelingsvakken geweest, maar ik koos voor Germaanse. Zoals gewoonlijk nam ik heel veel foto’s om mondjesmaat weer los te laten. 😊

   Geliked door 1 persoon

   1. Hier ook eerst Germaanse, dat jaar stierf mijn mama echter en kon ik mijn studies niet afmaken 😥. Regent Eng-Gesch bood een uitweg!

    Geliked door 1 persoon

 3. Amboise was het eerste Loire-kasteel dat ik bezocht, terwijl ik een taalcursus volgde in Tours. Ik was sterk onder de indruk van de Franse geschiedenis. Die Frans I liet enkele jaren later het gigantische Chambord bouwen, met zijn 440 kamers en iets minder torentjes. Vind daar je minnaar maar terug, zonder gps..

  Geliked door 1 persoon

 4. De Engelsen zouden van zulke geschiedenissen prachtige kostuumdrama’s maken. Doen de Fransen dat ook? Ik ken geen Franse tv, het is in ieder geval nooit tot ons doorgedrongen. Mooie verhalen, en nog mooiere foto’s! Is die roos op het graf van Leonardo van jou?

  Geliked door 1 persoon

  1. De Fransen hebben hun Musketiers en onlangs nog de mooie reeks Versailles – nee, die was ook Brits, denk ik – maar verder weet ik het ook niet. De roos lag er al. Van de Italiaanse toeristen misschien?

   Like

 5. Ik wist niet dat Leonardo da Vinci in Frankrijk begraven lag. Zo heb ik vandaag weer iets bijgeleerd.
  De Franse geschiedenis is er ééntje vol dramatiek. Van hun koningshuizen hebben ze echt wel een zootje gemaakt.
  Mooie foto’s zijn dit.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.