er was eens een kasteel vol bloemen …

De tweede dag van onze minitrip liep ten einde en de opgeklaarde hemel schoof langzaam weer dicht. Voor we uitgebreid zouden gaan dineren voor onze 31ste huwelijksverjaardag besloten we toch nog het Kasteel van Chenonceau, idyllisch gelegen aan en over de Cher-rivier, aan te doen. Ons bezoek was eigenlijk te kort, maar toch ook een beetje memorabel, want als er één kasteel is waar ik mezelf, in een ander leven weliswaar, nog zag wonen, was het hier wel. Omdat het best wel ‘huiselijk’ aanvoelde. En daar zijn verschillende verklaringen voor.

Ten eerste: de temperatuur was er – in schril contrast met de kwakkelende buitentemperatuur en de indringende koude in de andere kastelen – best aangenaam. In de kamerhoge haarden smeulden nog de restanten van verse houtblokken. Bovendien stonden er in elke ruimte bloemen. Grote partijen wilde bloemen, natuurlijk aandoende plukruikers en kleinere, meer gekunstelde bloemstukjes in allerlei tinten en kleuren. Bloemen doen wat met mij. Ik heb ze liefst elke dag om me heen. Ze geven een instant huiselijk, warm gevoel en dat was hier niet anders. Daarnaast was het ook snel duidelijk waarom dit kasteel – onterecht wat smalend –  ‘het kasteel van de vrouwen’ genoemd wordt. Opzet, grootte en inrichting waren gericht op ‘wonen’ en misschien doet het daarom intiemer, menselijker en knusser aan dan het ‘stoere’ Koninklijk Kasteel van Amboise of het ‘mannelijke’ Jachtslot van Chambord. En ergens wonen, wil ook zeggen ‘samen eten’ en dat verklaart de aanwezigheid van meerdere, goed uitgeruste keukens met een mooi gerestaureerde bakoven en een immens gietijzeren fornuis dat doet denken aan de Lacanches in mijn woonboeken.

Als er in de 15de en 16de eeuw roddelblaadjes hadden bestaan, zouden ze aan dit kasteel een vette kluif gehad hebben, want zijn geschiedenis voert langs drama en romantiek. Langs minnaressen, gekroonde koninginnen en later ook burgerlijke dames met aanzien. In 1547 gaf een wel zeer gulle en attente Koning Hendrik II het kasteel aan zijn meest geliefde maîtresse, Diane de Poitiers, cadeau. Ze mocht er in alle rust en luxe wonen, liet – voor die tijd – spectaculaire en moderne tuinen aanleggen en gaf ook opdracht tussen het kasteel en de andere oever een brug over de Cher te bouwen. (zoals je op de foto hieronder goed kunt zien. De verdiepingen erboven werden later bijgebouwd.)

chenonceau via euroreizen

Bovendien speelde Diane een niet onaanzienlijke rol in de opvoeding van de wettelijke koningskinderen.* Daar was Hendriks vrouw, Catharina de Medici, uiteraard niet mee opgezet en toen hij, na een uit de hand gelopen steekspel, stierf en zij regentes van Frankrijk werd, verwees ze haar liefdesrivale naar het kasteel van Chaumont en nam ze er zelf haar intrek, waarna ze het verder liet uitbreiden en verfraaien naar de verfijnde, Italiaanse smaak van die tijd.

Op het domein ligt verder nog een fraaie 16de-eeuwse boerderij met een stalling voor oude rijtuigen, een groen doolhof, een grote moestuin met veel leifruit en – hoe kan het ook anders –  een grote bloemenpluktuin die het kasteel bijna het jaar rond van vele verse ruikers kan voorzien. 🙂

En zo was er eens een kasteel vol bloemen …

 


*De historische serie ‘Reign‘ op Netflix speelt zich af tegen deze achtergrond, maar ik vind ze overroepen.


P.S. De grote buitenopname van het kasteel ontleende ik via Google bij Euroreizen.be. Mijn eigen Smartphone-foto’s vielen wat te donker uit.


 

29 gedachtes over “er was eens een kasteel vol bloemen …

  1. Wij bezochten het kasteel ook, jaren geleden. Vreemd, ook ik ben erg gecharmeerd door bloemen, en toch herinner ik me die bloemenpracht niet zo direct. Was het er toen nog niet of laat mijn geheugen me in de steek? (aiai)

    Wel herinner ik me nog dat dit kasteel één van mijn favorieten was. Ik ben dan ook een vrouw 🙂

    Geliked door 1 persoon

  2. Vrouwen houden van bloemen… en van drama en intriges. Echt een kasteel voor vrouwen dus. 😉 Maar ook mannen zouden wel graag in dit prachtig bloemenkasteel willen wonen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.