Anna testte de app en schrok zich een brede hoed

Hij werd met veel bombarie aangekondigd, de Google Arts Selfie App. Appje installeren, selfietje nemen, eventjes wachten … en je artistieke evenbeeld zou een feit zijn. Omdat kunst me wel interesseert, leek het me wel wat. En dus deed ik de test. Meerdere keren zelfs. Ik nam selfies vanuit verschillende hoeken, van hoog en laag, met en zonder bril, ernstig en onnozel, breed lachend, … .

De resultaten waren op zijn zachtst gezegd ontluisterend, verwarrend en confronterend. Enige klassieke schoonheid is mij vreemd – en sinds de jukbeenboogbreuk van enkele jaren geleden is mijn gezicht nog minder symmetrisch dan voorheen -, ik ben niet meer van de jongsten én mijn haar was niet ‘gedaan’, maar dat het zo zwaar zou tegenvallen, dat had ik niet verwacht. Met elke zogenaamde gelijkenis zakte mijn zelf-beeld verder weg, als je begrijpt wat ik bedoel. 😉

Slechts twee van de acht selfies gaven eenzelfde resultaat. Ik bleek bovendien vier van de acht keer meer weg te hebben van een man (toevallig of niet, telkens ik ‘een snoet’ trok) dan van een vrouw en ondanks gelijkenispercentages van ver boven de 70% zag ik zelf nauwelijks overeenkomsten.

Dat kon eigenlijk maar twee dingen betekenen: ofwel liegt die vermaledijde badkamerspiegel mij dagelijks maar wat voor en zie ik mezelf met heel andere ogen dan dat anderen dat doen. Een soort van halfslachtig zelfbedrog. Dat kan uiteraard. Ofwel deugt die app gewoon niet en spiegelt hij ons maar wat voor. Dat kan – in tijden van fake news – natuurlijk ook.

Soit. Ik zal er niet meer doekjes om winden dan nodig. Ik toon jullie gewoon vijf van de acht resultaten (de andere drie mannen waren gewoon té!). Zonder de selfies wel te verstaan. (Ik geef me hier zo al genoeg bloot.) Maar met een flinke korrel zout en heel veel verbeelding krijg je dan toch een idee van het gezicht achter dit blog. 😉

Als absolute topper kwam de Buste van een vrouw met brede hoed van Aert Schouman bovenaan dit logje uit de bus. Twee keer zelfs en met een match van maar liefst 77%. Het kon beter. Maar ook slechter. Vervolgens werd ik iets flatterender gelinkt aan het Portrait of a Lady van Jamini Ray (links), wat kwezelachtig aan de Buste van een meisje in klederdracht van ene Willem van Senus (foto in het midden) en zelfs blauw-bloedgewijs aan het Portret van Willem IV (foto rechts).

Bij de laatste selfie die ik probeerde – zonder bril, achteroverleunend in de zetel en met een afgestreken gezicht – verscheen tot slot het anonieme Portret van een jonge vrouw op mijn smartphone (foto onderaan). Met uitzondering van het kapsel het meest acceptabele zelfportret denk ik zo, al was het maar omwille van het predicaat ‘jonge’ in de titel van het werk. 😉

Wil je het zelf ook eens proberen, installeer dan de Google Arts & Culture App op je smartphone en de rest wijst zich vanzelf uit.

 

selfiegelijkenis4

37 reacties Voeg uw reactie toe

 1. omabaard schreef:

  Eindelijk kan ik me iets voorstellen bij deze prachtige blogschrijfster!
  Ik houd het graag bij de vrouw met de brede hoed, wat mysterieus, zachtjes glimlachend en flatterend.
  Alhoewel je portret of a lady me zeker ook charmeert.

  Ik weet niet of ik mezelf dit wil aandoen? 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Wie niet waagt, niet wint. Wie weet welk prachtig kunstwerk op jou lijkt! 😉

   Like

 2. liesonderweg schreef:

  Hoe-dan-ook, op ‘die vent’ na, een knappe madam. Voilà, zeg da ‘k ik het gezegd heb.
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😄Maar je hebt die andere mannen niet gezien. Hondslelijk!

   Geliked door 1 persoon

   1. liesonderweg schreef:

    Kan ik me voorstellen… !

    Geliked door 1 persoon

 3. ms schreef:

  Ik probeer het niet, ik wil vannacht nog slapen.

  Ik stel me je nu dus voor als een combinatie van de Hollandse Demoiselle en de foto links van haar, die lijken op elkaar.

  Geliked door 1 persoon

 4. Koen schreef:

  Ik heb maar heel weinig appjes. Benieuwd of ik deze kan weerstaan …

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Laat iets weten als het niet is gelukt. 😊

   Like

 5. Matroos Beek schreef:

  Neen, dat ben jij niet.. je bent zoveel knapper.
  Ik heb het meteen ook geprobeerd. Wat een verrassing.

  Lijk ik er op? 😉

  Geliked door 2 people

   1. Matroos Beek schreef:

    Een zwarte vrouw.
    Negra
    Details
    Titel: Negra
    Maker: FCO
    Datum: 2011
    Aanmaaklocatie: Bogota, Colombia

    Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   O nu pas zie ik de foto. Van een verrassing gesproken! Creatief en een tikkeltje apart … mmmm. Kan kloppen. 😊

   Geliked door 1 persoon

 6. AnneMarie schreef:

  Heel bijzonder. Alleen voor selfies? Bijna de moeite van het installeren niet waard. Toch?

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   De Google Art & Culture app is veel meer dan dat, maar die selfie toepassing is een nieuwigheidje.

   Like

   1. AnneMarie schreef:

    Ah, dan wordt het interessant. Er kan nog wel een appje bij en foto’s bennik gek op.

    Geliked door 1 persoon

 7. MyriamC schreef:

  Portret van een jonge vrouw … mooi hoor! Ik heb natuurlijk meteen zelf de test gedaan. Vijf keer. Vijf keer een man! Komt waarschijnlijk omdat mijn haar ultrakort is, maar dan nog. Doet toch wel iets met mijn zelfbeeld.;-)

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Zie je wel! 😉 De app deugt niet voor iedereen.

   Like

 8. lefabuleuxjardin schreef:

  haha, ook geprobeerd zo’n 4 keer en vier keer een man, waarvan 3 keer dezelfde. Het enige lichtpuntje : ik was 3 keer een jonge man. Toch een beetje balsem voor de ziel want ik vond mijn selfies zelf wel keiharde getuigen van het feit dat ik niet meer piep ben.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat ‘jonge’, hè. Daar kun je je toch aan laven. 😊

   Geliked door 1 persoon

 9. perdebytjie schreef:

  Ek het presies dieselfde ervaring met selfies…lyk niks soos wat ek in my spieël sien nie! Lyk na ’n interessante app om mee te speel, Anna.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat zeg je goed. Niet meer dan dat maar wel leuk.

   Geliked door 1 persoon

 10. Heerlijk dat je zo bezig kunt zijn, ik ga ‘m zeker proberen
  al is het maar voor mijn paps die dol op dit soort is.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Als je niets anders aan je hoofd hebt, is dat niet moeilijk. Maar in jouw geval brengt het misschien enkele minuten ontspanning?

   Geliked door 1 persoon

   1. Ongetwijfeld Anna, humor behouden helpt enorm. Fijne dag voor jou…

    Geliked door 1 persoon

   2. annaberg schreef:

    Voor jullie ook.

    Like

 11. Harme van Kamp schreef:

  Ik had het vorige week ook al geprobeerd, maar de gelijkenis was heel erg ver te zoeken, zo ver zelfs dat ik hem niet heb kunnen vinden.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😄 Te weinig doorsneemens!

   Geliked door 1 persoon

   1. Harme van Kamp schreef:

    Zou dat het zijn? Lief gezegd, mijn dag kan niet meer stuk 😉

    Geliked door 1 persoon

 12. willyfotoblog schreef:

  daar waag ik me niet aan…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Je weet niet wat je mist. 😊 Hilariteit verzekerd.

   Like

 13. Flavie schreef:

  Zelf heb ik er nog niet van gehoord, maar lijkt me wel eens leuk om te proberen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja, en met elke hoek krijg je een ander resultaat.

   Like

 14. fluwijn schreef:

  De vrouwen die hier zijn afgebeeld vind ik anders wel best meevallen hoor. Maar een die app die u wil omtoveren in een man, dat is er ver over. 😉
  Hoe dan ook, er is volgens mij niets mis met uw spiegel. Het is de app die niet deugd. Apps deugen zelden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.