Anna testte de app en schrok zich een brede hoed

Hij werd met veel bombarie aangekondigd, de Google Arts Selfie App. Appje installeren, selfietje nemen, eventjes wachten … en je artistieke evenbeeld zou een feit zijn. Omdat kunst me wel interesseert, leek het me wel wat. En dus deed ik de test. Meerdere keren zelfs. Ik nam selfies vanuit verschillende hoeken, van hoog en laag, met en zonder bril, ernstig en onnozel, breed lachend, … .

De resultaten waren op zijn zachtst gezegd ontluisterend, verwarrend en confronterend. Enige klassieke schoonheid is mij vreemd – en sinds de jukbeenboogbreuk van enkele jaren geleden is mijn gezicht nog minder symmetrisch dan voorheen -, ik ben niet meer van de jongsten én mijn haar was niet ‘gedaan’, maar dat het zo zwaar zou tegenvallen, dat had ik niet verwacht. Met elke zogenaamde gelijkenis zakte mijn zelf-beeld verder weg, als je begrijpt wat ik bedoel. 😉

Slechts twee van de acht selfies gaven eenzelfde resultaat. Ik bleek bovendien vier van de acht keer meer weg te hebben van een man (toevallig of niet, telkens ik ‘een snoet’ trok) dan van een vrouw en ondanks gelijkenispercentages van ver boven de 70% zag ik zelf nauwelijks overeenkomsten.

Dat kon eigenlijk maar twee dingen betekenen: ofwel liegt die vermaledijde badkamerspiegel mij dagelijks maar wat voor en zie ik mezelf met heel andere ogen dan dat anderen dat doen. Een soort van halfslachtig zelfbedrog. Dat kan uiteraard. Ofwel deugt die app gewoon niet en spiegelt hij ons maar wat voor. Dat kan – in tijden van fake news – natuurlijk ook.

Soit. Ik zal er niet meer doekjes om winden dan nodig. Ik toon jullie gewoon vijf van de acht resultaten (de andere drie mannen waren gewoon té!). Zonder de selfies wel te verstaan. (Ik geef me hier zo al genoeg bloot.) Maar met een flinke korrel zout en heel veel verbeelding krijg je dan toch een idee van het gezicht achter dit blog. 😉

Als absolute topper kwam de Buste van een vrouw met brede hoed van Aert Schouman bovenaan dit logje uit de bus. Twee keer zelfs en met een match van maar liefst 77%. Het kon beter. Maar ook slechter. Vervolgens werd ik iets flatterender gelinkt aan het Portrait of a Lady van Jamini Ray (links), wat kwezelachtig aan de Buste van een meisje in klederdracht van ene Willem van Senus (foto in het midden) en zelfs blauw-bloedgewijs aan het Portret van Willem IV (foto rechts).

Bij de laatste selfie die ik probeerde – zonder bril, achteroverleunend in de zetel en met een afgestreken gezicht – verscheen tot slot het anonieme Portret van een jonge vrouw op mijn smartphone (foto onderaan). Met uitzondering van het kapsel het meest acceptabele zelfportret denk ik zo, al was het maar omwille van het predicaat ‘jonge’ in de titel van het werk. 😉

Wil je het zelf ook eens proberen, installeer dan de Google Arts & Culture App op je smartphone en de rest wijst zich vanzelf uit.

 

selfiegelijkenis4

37 gedachtes over “Anna testte de app en schrok zich een brede hoed

 1. Eindelijk kan ik me iets voorstellen bij deze prachtige blogschrijfster!
  Ik houd het graag bij de vrouw met de brede hoed, wat mysterieus, zachtjes glimlachend en flatterend.
  Alhoewel je portret of a lady me zeker ook charmeert.

  Ik weet niet of ik mezelf dit wil aandoen? 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Portret van een jonge vrouw … mooi hoor! Ik heb natuurlijk meteen zelf de test gedaan. Vijf keer. Vijf keer een man! Komt waarschijnlijk omdat mijn haar ultrakort is, maar dan nog. Doet toch wel iets met mijn zelfbeeld.;-)

  Geliked door 1 persoon

 3. haha, ook geprobeerd zo’n 4 keer en vier keer een man, waarvan 3 keer dezelfde. Het enige lichtpuntje : ik was 3 keer een jonge man. Toch een beetje balsem voor de ziel want ik vond mijn selfies zelf wel keiharde getuigen van het feit dat ik niet meer piep ben.

  Geliked door 1 persoon

 4. De vrouwen die hier zijn afgebeeld vind ik anders wel best meevallen hoor. Maar een die app die u wil omtoveren in een man, dat is er ver over. 😉
  Hoe dan ook, er is volgens mij niets mis met uw spiegel. Het is de app die niet deugd. Apps deugen zelden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.