zaterdagochtend

7:50

Ik trek de gordijnen open en kijk naar buiten. Op de taxushaag ligt de eerste echte rijm van dit najaar. Met mijn vinger voel ik aan het water voor de kippen. Een flinterdun ijsbedje kraakt en breekt moeiteloos en nauwelijks hoorbaar. Ik haal onze vaste krant naar binnen en zet koffie. Stop de vuile was van zoon vier in de wasmachine en haal wat vlees uit de diepvries voor het middageten. Trek dan mijn comfortabele schoenen aan – eindelijk een paar gevonden dat mijn hielspoor warm houdt zonder het pijn te doen  – en rij naar het dorp.

8:10

Met krant nummer twee, een fruitsapje, een kop dampende koffie en een boterkoek met rozijnen installeer ik me alvast aan de ontbijttafel. Boven is het nog stil.

8:35

De echtgenoot is erbij komen zitten en bijt zich vast in zijn chocoladebroodje 😉 en de rest van het zaterdagochtendritueel. De zon zit nog altijd verscholen achter de bomen aan de overkant.

9:15

Middenin een column van Tom Heremans hoor ik portieren dichtslaan. Op de oprit van het leegstaande huis hiertegenover staan twee auto’s geparkeerd. Twee maal vier inzittenden stappen uit. De kinderen halen hun smartphones boven en beginnen enthousiast foto’s te nemen. Zouden zij onze nieuwe buren worden? Het is de zoveelste bezichtiging in vier maanden tijd en nog altijd heeft er niemand toegehapt. Begrijpelijk. Voor 1150 euro per maand mag je wel wat hebben, vind ik. De ligging en de overburen zijn best oké, natuurlijk 😉 , maar de fermettestijl doet nog zelden harten smelten en de inrichting is versleten. Toen de eigenaar het huis een kleine dertig jaar geleden eigenhandig bouwde, stonden we perplex van zijn zuinige creativiteit.

wittesteenDe ‘witte steen’ rond ramen en deuren goot hij zelf. De ramen aan de voor- en zijkant van de living gingen niet open, de keuken – een tweedehands bijeenraapsel van kastjes met een nieuw fornuis – kon je nauwelijks ‘geïnstalleerd’ noemen en de enige badkamer was zelfs voor een klein gezin te klein. Huurders kwamen en gingen maar al de rest bleef bij het oude.

9:25

De portieren slaan weer dicht. De bezichtiging is afgelopen. Na nog geen tien minuten. Geen goed teken, lijkt me. Het ziet er stilaan naar uit dat het huis misschien wel leeg de winter in moet.

10:45

Dit logje staat klaar voor publicatie. Zoon vier is ondertussen aangekleed en heeft zijn anti-epileptica en ontbijt gekregen. En ook zoon vijf is, iets vroeger dan gewoonlijk, aan tafel gepasseerd. Door het raam zie ik hoe de rijm ondertussen is verdwenen en de zon de herfstkleuren oplicht. Straks komt de Kleine Prins nog logeren. Het wordt dus in meerdere opzichten een mooie dag.


P.S. Als je goed kijkt naar de afdrukken in de zelfgegoten ‘witte steen’ van de buurman, zie je een wijnglas (boven de voordeur) en de bodem van een waterfles (aan de zijkanten). Zuinig goed gevonden! 😉


 

 

32 gedachtes over “zaterdagochtend

 1. De rijm vanmorgen, ja, daar stonden wij ook even bij stil. Verder belooft het een mooie dag -koud maar droog- te worden.

  Het waren hier geen chocoladebroodjes, maar croissants.

  😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Die stenen zijn leuk zonder je uitleg zou je denken dat ze duur zijn. Hou ik van. Ik ben een soort van steunzooltjes aan gaan laten meten voor mijn hielspoor. Het ligt niet altijd aan de schoenen maar aan hoe iemand loopt. Ik weet nog hoe pijnlijk sterkte.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wie doet nu geen water bij de wijn… !?
  Waar ik woon, een dorpje (30 huizen) in een stad, staan er sinds 2013 nog 8 te koop… Nieuwbouw, zo’n 20 huizen afgebrand in 2016, heropgebouwd, met dagelijks miserie… Wij gieten een beetje wijn bij het water…, dagelijks…
  Ja -> je nam een mooie zaterdag-start !
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 4. De huurprijzen zijn toch echt niet meer normaal hé. Ondanks dat ze hier een stuk minder zijn dan aan jouw kanten halen ze toch nog gemakkelijk meer dan het dubbele van wat wij een paar jaar geleden afbetaalden voor ons huis.
  Hopelijk krijg je toch nog fijne buren.
  En zo de ochtend rustig alleen starten, daar teken ik ook graag voor.

  Geliked door 1 persoon

 5. Tsjah, die buurman komt er vanzelf achter als het over een jaar nog leeg staat, toch?

  Dat is mijn gedachte dan 😉

  Leuk verslag van zo’n ochtendje, zo leer ik de bloggers ook wat beter kennen 😀

  X

  Geliked door 1 persoon

 6. Hihi, heerlijke details op het huis van de overburen. De architect in mij juicht dat soort geknutsel weliswaar niet altijd toe, de historische onderzoeker die ik de laatste tijd meer ben, wordt dan weer blij van zo’n grappige details 😉
  Al hoop ik voor het huis zelf dat er toch voor de winter huurders gevonden worden; verval kan zo verraderlijk snel gaan in leegstaande huizen…

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.