musterberen

ik

hoef niet

alles uit dit

leven; moet niet nodig

naar Bali of Bozar; dorst

niet naar feestjes of uitdagingen zus

en zo; heb lak aan citytrips om

ter meest; aan één huis heb ik genoeg

en gemakkelijke sofa’s zitten beter dan bergen geld maar

o … zo’n zomerkleedje van Essentiel, dat zie ik wel zitten 😉


 

MUSTerberen. Ik zag het woord een tijdje terug in één van de nieuwsbrieven van stressdokter Luc Swinnen. In een stukje over de druk van het eindeloze moeten die de moderne mens gevangen houdt. De druk van het hebben en het doen. En dat dan overal laten zien. Een stukje over de statusangst ook die vaak onder die druk verborgen zit.

Door allerlei beslommeringen verloor ik het woord uit het oog, maar toen ik op de lokale televisie enkele enthousiaste klimaat/sign-for-my-future-jongeren op de mars door Leuven hun verhaal hoorde doen, sprong het me weer voor de geest. Samen met deze, hele simpele vraag:

Als we nu eens echt wat minder zouden moeten? Niet alleen jij of ik, hij of zij, maar wij met z’n allen. Zowel van onszelf als van elkaar. En op allerlei gebied. Tekenen voor de toekomst. Zouden dat geen stapjes kunnen zijn naar een kenterende ‘morgen’?

En dat kleedje, dat mag gerust tweedehands! 😉


 

Foto: een hele mooie plek, ergens ten zuiden van Lyon, toen we aan een monsterfile probeerden te ontsnappen.

22 gedachtes over “musterberen

 1. Sinds ik op pensioen ben en tijd met bakken uit de lucht valt (hum?!), ben ik al flink afgekickt van must en moet en dwang en verplichtingen, opgelegd door mezelf of door en voor die ander.

  Ik stap heel graag mee in de kenterende morgen. (wat mooi uitgedrukt!)

  Geliked door 1 persoon

 2. Met het risico dat ik het niet goed verwoord, maar het gaat over iets negatiefs. Terwijl iemand die altijd thuis zit en helemaal niets doet ook niet als positief gezien wordt. Op reis en willen laten zien? Ik weet het niet.

  Een voorbeeld: ik had een tante die, toen ze me zag, me doorstak dat ik haar geen kaartje van op vakantie had gestuurd. Terwijl ze het een goed halfuurtje later over iemand die haar wel eentje had gestuurd vertelde dat die weeral eens moest stoefen omdat ze op reis geweest was.

  Luc Swinnen heeft dus enerzijds gelijk en anderzijds ongelijk, net zoals met alles. Het zal van persoon tot persoon afhangen.

  Ik hoop dat je je kleedje vindt.

  😉

  Geliked door 1 persoon

 3. ‘k Vind het woordje mooi, én de betekenis.
  Sinds mijn huis (enkele jaren geleden) afbrandde leef ik meer/bijna altijd ‘zo’. Wordt niet door iedereen in dank aanvaard…, want ‘k trek dat door over de hele lijn…
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

 4. De gedachte kan ik heel goed volgen, of dit ook het juiste woord is om ’t in te vangen … dat weet ik eerlijk gezegd niet.
  Sinds ik in 2004 de diagnose MS heb gekregen, hebben zeker allerlei materialistische zaken een heel ander aanzien gekregen. Dat maakt minderen of zo je wilt musterberen een stuk gemakkelijker.

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik loop met een grote omweg rond dingen die we zogezegd moeten. Voor een bepaalde leeftijd, voor we te oud zijn, om mee te zijn, om erbij te horen, …
  Ik moet met de jaren ook steeds minder hebben. Zijn is veel belangrijker. Mocht je ‘goed in je vel zitten’ kunnen kopen, dan zou ik wel niet twijfelen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.