van vroege vogels en turquoiseblauwe eitjes

Het was onderweg naar de GFT-bak dat we ze zagen liggen. Twee dagen op een rij. De eerste dag één. De dag nadien twee. Zeldzaam mooi in hun turquoise schaal met schaarse, zwarte stipjes. Vormen en kleuren met een belofte van vermenigvuldiging.

Maar prematuur en niet langer in de warmte van het nest. Wat was er met hen gebeurd? Hadden de uitzonderlijke februaritemperaturen legpatronen in de war gebracht? Waren ze uit het nest gewaaid? Of geroofd door een derde en op diens vlucht als ballast overboord gekieperd? Wat er ook van zij, twee eitjes landden zacht op een bedje van mos. Hun schoonheid intact. Het broertje of zusje lag iets verderop, gebroken op het blauwe hardstenen terras. Potentie in de kiem gesmoord.

Van malende of radeloos aanvliegende ouders geen spoor. We hadden er dus het raden naar van wie de eitjes konden zijn. Ik nam een foto en legde de vraag voor aan een biologe op rust. Op basis van kleur en stippen hield ze merels en zanglijsters over. Waarop ik de professionele eliminatieronde verderzette met wat ik uit lekenervaring weet. Merels zitten hier wel maar lijken me te groot voor de onooglijke ruimte onder de dakoversteek waar elk jaar opnieuw aan- en uitgevlogen wordt. Blijven dus de zanglijsters over. Die zie je hier wel vliegen. Die hoor je ook, ’s morgens in alle vroegte en al heel vroeg in het jaar.

Rest nog het raadsel van de kleur. Vanwaar dat prachtige blauw? Het antwoord van Dokter Google heeft me verrast. Blauwe eitjes raken niet zo snel oververhit. Natuurlijk. Uiteraard. Dat ik daar zelf niet op kwam! De dakoversteek ligt op het zuiden en baadt soms uren in de zon.

Slimme gasten, die vogels. Niet alleen nestbouwers, maar ook kleurconsulenten. Blauw brengt inderdaad verkoeling. Blauw is koel. Turquoise Cool.

25 gedachtes over “van vroege vogels en turquoiseblauwe eitjes

      1. Maar naar het schijnt lukt dat alleen als je er onmiddellijk nadat ze uit het nest verwijderd zijn mee begint. Ondertussen zijn we al enkele dagen verder …

        Like

  1. Een klein natuurwonder. Maar de ouders mogen dan wel kleurconsulenten zijn, ze zijn er vandoor en laten hun kroost zomaar achter. Onverantwoord is dat.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.