vind je meraki

on

Toen ik het woord daar zo zag staan, dacht ik nog: nog iets dat uit Japan komt overwaaien. Ik gooide er nog net niet een sneer van cultuurpessimisme achter aan. Zo van: we zijn hier aan het veroosteren dat het niet net is.

Een conclusie die op drijfzand rustte, zo bleek, want ‘meraki’ is niet eens Japans. Als ik klassieke talen had mogen studeren, had ik misschien geweten dat het Grieks is. Weer een gaatje in mijn cultuur dat gedicht is. 😉

SAMSUNG CSC

Want wat een schoon woord is MERAKI. Eéntje met een ziel erin. Tussen liefde en creativiteit in, scherend langs je puurste zelve. Je eigen meraki vinden, getuige zijn van een ander die het zijne of het hare vindt … .

Ik voelde het vanochtend, toen ik langs liep in een gloednieuw groen- en woonwinkeltje, niet ver van mijn oude (en enige) werkplek. Ik heb een zwak voor winkeltjes met mooie en lieve spulletjes. Ik word er bij manier van spreken lichter van. Gewoon al van het kijken. Genieten van hoe uitgezochte spulletjes geschikt worden tot tafereel, hoe ze ruiken, voelen en ogen, hoe hun kleuren en motieven samen passen, … . 20190426_152851De lieve dame achter de toonbank heeft haar meraki al een tijdje gevonden. Ze zit niet stil. Springt, vliegt en stuurt geregeld bij. Dat had ik al gemerkt toen ik er in de herfst een workshop bloemschikken volgde. En met haar nieuwe winkel heeft ze zichzelf heruitgevonden.

Na een kwartiertje snuisteren tussen al dat moois en enkele tientallen euro’s lichter, ging ik naar huis met een goodiebag – OOOH … dit ga je leuk vinden! – en een zak van Zusss vol zelfgekozen spulletjes. Thuis pakte ik ze één voor één uit en vond er … mijn Meraki. Een natuurlijke handzeep van Deense makelij in een ecovriendelijke dispenser. Die, na de fotoshoot voor dit logje, voortaan staat te blinken in de badkamer.

Telkens ik daar nu mijn handen was, kijk en klik ik erop. Meraki. Ik schuim de ziel uit mijn lijf, wrijf en spoel weer af in de hoop dat het water ook mijn creativiteit laat stromen. Met een overloop naar dit blog bijvoorbeeld. 🙂

20190426_103935

 

31 reacties Voeg uw reactie toe

 1. liesonderweg schreef:

  Daar kan je, echt niet, met lege handen buitenkomen… !?
  Lie(f)s.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Hangt af van wie je bent. Smaken verschillen nu eenmaal.

   Geliked door 1 persoon

 2. Mrs. Brubeck schreef:

  Heerlijk zo’n winkeltjes, maar niet goed voor mijn portomonnee 😀. Mooi woord Anna.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Voor de mijne ook niet. 😃 Maar af en toe …

   Geliked door 1 persoon

 3. Matroos Beek schreef:

  Zalig zo’n winkeltje. Meraki… weer iets bijgeleerd. Daar zou ik mijn handen ook graag mee wassen. 😃

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Bij gelegenheid breng ik er eentje mee. 😉

   Geliked door 1 persoon

   1. Matroos Beek schreef:

    O dank je bij voorbaat! 😃

    Geliked door 1 persoon

 4. omabaard schreef:

  Dat winkeltje zou mij ook vlot binnen lokken.
  Meraki, zo voel ik me bij het lezen van je schrijven.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😊 Da’s een fijn compliment.

   Geliked door 1 persoon

 5. Eilish schreef:

  Ik vind het een zaligheid om tussen winkelketens die wijd verspreid zijn zo’n kleine zaken tegen te komen. Hetzelfde met koffie/theehuisjes met zelfgebakken gebak op bloemen borden met gouden randen en retro aankleding. Mijn portefeuille zou daar ook onder lijden 😀.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Snap ik helemaal. Gelukkig hou ik niet vaak van shoppen. 😉

   Like

   1. Eilish schreef:

    Dat laatste ik ook niet. Te veel rommel, te druk, …

    Geliked door 1 persoon

 6. Wat een leuke spullen in dat winkeltje, en zo mooi gerangschikt!

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ja hoor. En dan zie je nog maar 1 hoekje ervan. ☺

   Like

 7. Wat een leuk logje. Alleen het lezen ervan stemt al vrolijk.
  Samenvattend kunnen we denkelijk stellen dat je in alle opzichten geslaagd bent. Jouw dag was al goed, en je weet de mijne ook aardig in te kleuren op deze manier. 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat is dan een niet bedoelde, maar mooi meegenomen nevenwerking. 😄

   Geliked door 1 persoon

 8. Esther Cuyvers schreef:

  Ik herken de Meraki in kaartjes, mooi gemaakte kaartjes in zo van die winkeltjes die je beschrijft, onweerstaanbaar, ja idd ook voor mij!

  Geliked door 1 persoon

 9. Mies Huibers schreef:

  Ik hou niet van dat soort winkeltjes. Ik hou trouwens helemaal niet van winkeltjes behalve als ze er boeken hebben. Misschien ligt het aan mijn geslacht. Maar het woord meraki is schitterend. Die stop ik in mijn doosje met favoriete woorden.

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   ☺ Je haalt eruit wat je wil.

   Like

 10. klaproos schreef:

  ohh dat zijn gevaarlijke winkeltjes Anna, daar kun je haast niet zonder iets naar buiten komen:-)
  maar wel heerlijk om te hebben

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Nog een liefhebber. 😃

   Like

 11. Kathleen schreef:

  Heerlijk woord, dat is een van de mooiste definities die ik ooit gelezen heb…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Ik las het op IG en dacht: die moet ik onthouden. 😊

   Geliked door 1 persoon

 12. groengenot schreef:

  Jij bent echt een fijngevoelig iemand Anna!😍

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   😃 Dank voor het complimentje.

   Like

 13. Novelle schreef:

  hier kreeg ik ook een glimlach op mijn gelaat van …mooi om te lezen hoor

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Dat is een effect waar ik alleen maar blij om kan zijn.

   Like

 14. thegreenpetrolhead schreef:

  Zo’n feel good plekje! Alleen zit er telkens een duiveltje op mijn schouder om te fluisteren dat die leuke spulletjes te duur zijn. Op een dag had ik er genoeg van en trakteerde mezelf op een machtige geurkaars…. die nooit in huis geraakte want ze viel uit de verpakking in de garage en vloog in 1000 splinters op de vloer. Dat was beste een droevig momentje…

  Geliked door 1 persoon

  1. annaberg schreef:

   Wat een pech! Ik snap je bezwaar wel. Maar ik troost me met de gedachte dat ik niet drink, niet rook en geen vliegreizen maak. Af en toe zo’n verwenmomentje mag dan wel. 🤔

   Geliked door 1 persoon

 15. Flavie schreef:

  Zo’n tof winkeltje!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.