Mams, wat eten we vandaag?

Mams/Moeder, wat eten we vandaag? Hoe vaak zou ik die vraag al beantwoord hebben? Ik maak een ruwe schatting en een cijfer met vier nullen licht op. Wow. Zoveel … Vraag en antwoord popten in mijn hoofd toen ik laatst op zoek was naar inspiratie voor een menu op Moederdag.

Moederdagen zijn een makkelijk te onthouden graadmeter voor de tijd. En hoe snel die gaat. Want het wordt al mijn 32ste moederdag op rij. En ook al zijn er vage aanwijzingen dat er achter de schermen een culinair verrasmoment bekokstoofd wordt – mijn naam is haas uiteraard 😉 -, ben ik op 99,9 % van de dagen degene die op de Falcon (een Aga bleek vele malen te duur voor onze portemonnee) in de potten staat te roeren.

En daar is niets mis mee, want ik doe dat echt graag. Ik kan er een creatief ei in kwijt. Bovendien is koken/bakken me zo een beetje met de paplepel ingegoten. Mijn moeder kookt(e) graag. Haar moeder, de bomma, nog liever. Ikzelf kreeg al vrij vroeg de bakkriebels. Uit noodzaak eigenlijk. Want bakken gebeurde thuis naar mijn zoetkauwend gevoel veel te weinig. En als er dan al eens een cake gebakken werd, was dat zonder uitzondering een droge quatre quarts waarvan de korstkleur schommelde tussen donderbruin en zwart …

Op vakantie bij de bomma keek ik als een kind in een snoepwinkel mijn ogen uit. Hoe haar knokige, maar vaardige vingers het taartendeeg op de gebloemde en bebloemde toile cirée tot een bolletje draaiden. Hoe ze dat bolletje, na wat rust en gisting, met de deegrol te lijf ging en de geurige lap ten slotte over de taartvorm drapeerde. In mijn herinnering smaken haar kaastaart en abrikozenvlaai met lattekes nog altijd hemels.

Toen ik later samen met een vriendin in Leuven op kot zat, maakten we er een erezaak van elke dag vers te koken. Voor onszelf en soms ook voor de lieven. 🙂 En ik heb het nooit meer anders gedaan. Alsof het erin gebakken zit. Een dag zonder koken en ik voel me verloren. Bij manier van spreken, natuurlijk. En niet alleen thuis, maar ook als we met vakantie zijn.

Dat kwam natuurlijk goed van pas om vijf zonen met een meer dan gezonde eetlust groot te krijgen. Dat komt nog altijd van pas als er iemand last minute wil komen eten. Want het aantal tafelzitters wil hier wel eens fluctueren. En sinds onze jongste op kot zit en zoon vier drie avonden per week in de zorginstelling eet en slaapt, kook ik sinds september vorig jaar vaker voor ons twee. Hét ideale moment om nieuwe gerechten uit te proberen. De echtgenoot laat het zich gelukkig allemaal smaken, zolang er maar geen olijven of amandel mee gemoeid zijn. 😉

(Tussen haakjes: de appels vallen niet ver van de boom. De oudste zonen staan meer dan hun mannetje in hun eigen keukens. Ja, zelfs zoon vijf kookt op kot zijn eigen potje.)

Om ons smakenpalet verder te verrijken en met een open blik op andere dan Vlaams-Franse keukens besloot ik enkele maanden geleden met Hello Fresh en hun The Original Box in zee te gaan. Drie dagen per week zit onze dagelijkse kost in een rechthoekige, kartonnen doos. En we hebben er nog geen seconde spijt van gehad. Want, wat klaagrecensies op internet ook mogen beweren, de inhoud van de boxen is – hout vasthouden – kraakvers, origineel* en – ontdaan van verpakkingen en na bereiding – ook verrassend lekker. Helemaal onze meug. Het systeem is bovendien makkelijk zat. De app stelt je drie recepten voor, die je naar hartenlust kunt vervangen door alternatieven uit een ‘pool’ van 13. De vooraf aangekondigde bezorging op dinsdagavond verloopt stipt, vriendelijk en mét een extraverte, Hollandse “een hele goede avond” toe. Pauzeren doe je met 1 druk op een toets van je smartphone, de bijgevoegde receptkaarten zijn klaar als een klontje en af en toe zit er zelfs een extraatje in in de vorm van een pakje koekjes, een knabbel voor bij het aperitief of een kortingsbon van bevriende bedrijven.

Op niet Hallo Vers-dagen kook ik onze vertrouwde, dagelijkse kost. Met brood uit de broodmachine (van het handmatig kneden gaat mijn artrose opspelen), zelfgemaakte confituren, slaatjes gezond voor de lunchbox van de echtgenoot en af en toe een bereid eitje van eigen leg, verse soep, veel fruit en warme maaltijden die rekening proberen te houden met ieders smaak. Zo wisselen we steakhouse frieten (van die vieze dikke, voor de echtgenoot en zoon vijf) af met allumettekes (voor mezelf), rijst met bulgur en pasta, vis met vlees en vegetarisch, en tijdens het weekend staan er, afhankelijk van wie komt aanzitten en met hoeveel, vaak verse fruitcake, panna cotta of iets met chocolade, ovenschotels, groentenquiches, verse vol au vent of stoofvlees op het menu. Gerechten, geworteld in traditie, maar met een amateuristische knipoog naar de picturale kookkunst van vandaag. Want het oog wil tenslotte ook wel wat.


De foto bovenaan nam ik afgelopen maandag in het Leuvense Schrijnmakersstraatje, waar tv-kok Jeroen Meus zijn Dagelijkse Kost opneemt. Helemaal links bovenaan het geklasseerde 18-de eeuwse gebouw – aka Inde Dry Coppen – zat ik begin jaren ’80 een tijdje op kot. Ik schreef en tikte er mijn hele thesis uit. Het was er toen zo stil dat ik de voetstappen van het lief – nu de echtgenoot – al van ver hoorde aankomen. 🙂


*Enkele voorbeelden van Hello Fresh-gerechten die bij ons erg in de smaak vielen:

 • Noord-Afrikaanse tomaten(maaltijd)soep met gehaktballen. Rijkgevuld met wortel, bleekselderij en parelcouscous.
 • Visstoof met kokosmelk en limoen. Met rijst en verse koriander.
 • Luxe tartelette gevuld met brie en peer. Met krokante Coburgerham en peultjessalade.
 • Griekse garnalen met groenten-souvlaki. Met in boter gebakken aardappelen en feta.
 • Aubergine uit de oven met casarecce. Met tomaat, oude kaas en salade.

40 gedachtes over “Mams, wat eten we vandaag?

   1. Haha, Groengenot , je bevestigd mijn theorie. In mijn tuin concentreer ik me op eetbare schoonheden, maar ze belanden slechts sporadisch op ons bord, omdat de passie voor de tuin me ontbreekt in de keuken. Iets wat ik vaststel bij de meerderheid van mijn vriendin tuiniersters. De dagelijkse vraag “wat eten we ?” is er eentje die ik liever niet hoor wanneer ik met zwarte vingers en geen honger vanwege het tuinsnoepen, terug binnen kom. Geen haar op mijn hoofd die denkt in te stappen op het “Hello Fresh” concept, ah ja de tuin staat immers vol met plukvers lekkers…maar misschien moet ik het toch eens overwegen.

    Geliked door 1 persoon

 1. Heel herkenbaar… als de kroost zich hier aanmeld, is de vraag ook steevast enkele dagen voordien… wat schaft de pot?
  Met veel plezier tover ik dan wat op tafel.
  De bakmicrobe echter deed onlangs pas ziijn intrede…

  Geliked door 1 persoon

 2. Diezelfde vraag kreeg ook ik ontelbare keren.
  Alleen….. ik heb nooit graag gekookt noch gebakken, ik deed en doe het omdat ‘het moet’. Ook bij de zonen hoor ik veel positief ivm hello fresh.
  Maar jouw loge smaakt echt naar meer!

  Geliked door 1 persoon

   1. Gezond koken lukt wel, ‘speciallekes’ zijn een opgave, maar achteraf wel met voldoening.

    Nog vergeten : laat je tof verwennen op moederdag door zonen, schoondochters en kleinzoon.

    Geliked door 1 persoon

 3. ‘Een open blik op andere dan Vlaams-Franse keukens’, hoop ik dat het geen conserven zijn 🙂
  Elke dag vers hebben wij hier ook graag. En jouw foto’s… mjam, krijg er trek van.
  Veel plezier met Moederdag!

  Geliked door 1 persoon

 4. Gisteren deed ik dus een poging om cupcakejes te bakken… echt niks ingewikkeld voorlopig… eerst leren stappen vooraleer ik een wedstrijd ga lopen!

  Geliked door 1 persoon

 5. Ook ik vind koken heerlijk, meestal uit de vrije hand en met wat er op dat moment in kast of koelkast voorhanden is. En ook de zonen koken heerlijk. Kan me nu al verheugen op geen volgende keer bij een van hen eten. 👍

  Geliked door 1 persoon

 6. Bakken deed ik altijd graag, koken iets minder. Bakken doe ik nu niet meer, bakken voor ons twee zou ons kogelrond maken. Koken doe ik ook -zo goed als- niet meer. Luc doet dat.

  Maar ik houd ook niet zo van eten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Ik zou wel bij jou op hotel willen zitten 😀. Al heb ik hier helemaal niet te klagen, de manier waarop je alles beschrijft klinkt helemaal lekker. En er zit ook zoveel liefde voor je naasten tussen de lijnen. Warm!

  Geliked door 1 persoon

 8. Mijn 31-ste Moederdag morgen 🙂
  Ik kook niet graag, heb ook absoluut geen talent, maar kook wel altijd met verse spullen en zonder pakjes/zakjes. Mijn oudste kan goed koken maar vertikt het sinds hij een drukke baan heeft en op zichzelf woont. Dus die schuift hier weer regelmatig aan. Blijkbaar is het koken van mij toch niet zo slecht 😉 Middelste en jongste koken graag en goed.

  Geliked door 1 persoon

 9. ooit een probeerbox gehad in mijn eentje van een vriendin, voor 0 euro, was grappig, maar als je alle tijd van de wereld hebt, dan is het zonde denk ik.

  Ik stel mijn eigen dingen wel samen en het internet is heel erg groot met heel veel recepten. Vis lust ik niet, dus je snapt, ik laat jullie box even voorbij gaan, hahaha

  Koken, ja ik kan het, mensen willen graag terug komen, maar of ik het leuk vindt om te doen? Vroeger wel, die passie is een beetje verloren gegaan… al doe ik het nog wel met liefde, maar omdat het moederdag is? Dat vieren wij niet eens 😉

  x

  Geliked door 1 persoon

 10. In het venster
  van het ouderlijk huis
  weerspiegelt zich
  de gevel
  van het kind
  Onder
  moeders vleugels
  vandaan
  Af en toe terugvallen
  Een steuntje
  in de rug
  mee-eten
  logeren
  antwoord op
  een vraag
  die je
  je nog niet
  hoefde te stellen…

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik ben ook wel fan van maaltijdboxen. Ik kook heel graag zelf, als ik er de fut voor heb, en helaas is dat niet altijd zo. Het lief kan zo’n box ook wel klaarmaken want het is maar de stapjes volgen, dus op dat vlak is dat soms een verademing. Ik wou echter graag een biologische box en dat is Hello Fresh niet (of toen ik op zoek ging, alleszins niet). Maar verder denk ik dat al die maaltijdboxen wel ongeveer hetzelfde systeem volgen. Handig, handig, handig!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.