tuinzegen

when we try to pick out anything by itself,

we find it hitched to everything else in the universe

John Muir

Niet alleen na een verstikkende dag op kantoor of op dagen die opgaan aan praktische besognes – een kamer schilderen voor de kleinkinderen bijvoorbeeld en nadien de spatten die werkelijk overal zitten proberen te verwijderen 😉 – is een tuin een zegen. Hij is dat het hele jaar door. Maar heel zeker nu, nu het wintergroen opgefleurd wordt met de snoepspekkleuren van geraniums en rozen.

Ik hou van die niet-schreeuwerige bloemen. Van de fijnbesnaardheid van geraniums. Van de poëzie van rozen . Van hun geuren en hun vormen. Simpel als een eglantier of veredeld als een Franse Bourbon. Ik hou van hun myriade aan variëteiten. Van hun wijdvertakte symboliek ook. Weinig bloemen worden met zoveel tegelijk geassocieerd. Schoonheid, perfectie, elegantie, eeuwigheid, goddelijkheid, mystiek en maagdelijkheid worden in één adem genoemd met lust, hartstocht, verlangen, betovering en vergankelijkheid.

Door de tuin lopen en genieten van het moois dat zich elk jaar weer ontvouwt, vind ik zó ontspannend. De delicate parfums opsnuiven, bloeivormen en tinten vastleggen op foto, luisteren naar de tuingeluiden. Toekijken hoe een bij of hommel de bloemen zoemend het hof maakt. Voelen hoe alles samenhangt.

Niet voor niets noemt Mara Miller – auteur van The Garden as Art – de tuin een metafoor voor het ideale menselijke leven. Een verbindende en helende plek waarin tegenstellingen verzoend worden. Waarin het moegeverfde lichaam en het door verflucht bedwelmde hoofd bijvoorbeeld samen gekalmeerd en weer opgefrist worden. 🙂

De zegen van een buitentuin dus. Ik hoop die nog heel lang te mogen voelen.

 

 

31 gedachtes over “tuinzegen

 1. Ik deel die lofzang voor de tuin maar wat graag met je, Anna. Hoewel het hier nu met ruim 28 graden toch echt wat te warm is bij de vijver, genieten wij ook het hela voorjaar eigenlijk alweer volop van ons tuintje, Klein, maar fijn, zeg ik altijd maar.
  Fijne zondag verder.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik deel je gedachten (weeral), ik kan mijn rust zo vinden in de natuur, word er stil van. Ik heb het een en ander geleerd deze week, dingen die ik eigenlijk al wist maar nu zo doorgedrongen zijn, puur door de natuur… ik denk dat wij erg gelijken!

  Geliked door 1 persoon

 3. Heel mooi verwoord. En ja … een tuin is een noodzaak en ook wij kunnen ons gelukkig prijzen dat we d’r een hebben. Wel wat minder bloemen dan bij jullie maar de vele fruitbomen compenseren dat voldoende. En dan spreek ik nog niet van de vogeltjes …

  Geliked door 1 persoon

 4. Heerlijk, en ja ik deel dat met jou, samen met prachtige fijne wilde bloemen eventueel, kan ik er zooooooo van genieten, helaas is mijn balkon ongeschikt om ook maar iets te doen, tenzij ik dag en nacht thuis ben en alles uit de zon haal of uit de wind, of er juist in, bla…

  Geniet van die prachtige tuin!

  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.