#Throwback Thursday 1

Een mens is een omziend en soms zelfs omzichtig wezen. HIj blikt al eens graag achteruit. De motieven daarvoor zijn legio: de tijd van het jaar, nieuwsgierigheid, een fase in je leven, nostalgie, verdriet, heimwee, verveling, gebrek aan inspiratie, nood aan gespreksstof, writer’s block, tijdvulling, vergelijkingsdrang, het vroeger-was-het-beter syndroom, existentiële of andere twijfel, … . Geen wonder dat hashtags als #Throwback, #ThrowbackThursday, #TBT en zelfs #FlashbackFriday zo populair zijn op sociale netwerksites.

De oorsprong van het fenomeen is nochtans ouder dan Instagram. In 2006 verscheen de rubriek ‘Throwback Thursday’ op Nicekicks, een sportblog waarop elke donderdag een foto van baskets uit de dagen van olim werd gepost.

Zo’n teruggooirubriek heeft zo z’n voordelen. Je rakelt herinneringen op, laat ze los in een reusachtige wolk tussen de draden van een ingenieus web en bewaart ze voor nog later. Het verhaal erachter vertel je erbij of je laat het aan de verbeelding van anderen over.

Dat laatste leek me wel wat. Misschien niet voor elke godverdomse donderdag, maar voor de eerste van elke nieuwe maand bijvoorbeeld.

En ik pin me niet vast op één vorm of één thema. Beide kunnen variëren en fluctueren: een foto, een quote, een gedicht of liedjestekst, een filmposter, een stuk uit een artikel, een herblog, wijze woorden, een déjà vu, … . Wat het ook zij, altijd zitten er herinneringen aan vast. Mooie en ook minder mooie … .

Meer vertel ik niet. Mijn naam is haas. 😉

 

SMS

Kreeg in de trein jouw sms
om eventjes te melden dat
je zulk fijn kippenvel
gekregen had van te koud zwemmen.
Bye! schreef je eronder
en terwijl ik opkeek was je
alweer plonzend weggespat.
Ik reisde door per smile.

Zo lezen we al tijden onze gsm’s:
met honderdzestig tekens maar
en één verzendgebaar
blijft wat mobiel is stilstaan,
knielen wij en tikken we
voorover in elkaar.

Ik sms’te terug
hier is het droog
en warm toch al wel.
Wou nog even melden:
heb hier ook
jouw vel.

Edward van de Vendel op https://snotneusjes.wordpress.com

ook in de dichtbundel ‘Ik wil je’ van Dirk Terryn en Sabien Clement