het leven hangt vol lusters

“het leven hangt vol lusters;

zorg dat ze niet allemaal tegen je kop kletsen”

Bartel Van Riet

Het was een quote/goede raad van zijn vader zaliger, zegt hij. Om zijn zoon te behoeden voor al te veel stommiteiten. En Bartel heeft geluk gehad. Zegt ie zelf. Heel veel geluk. Ondanks studentikoze waaghalzerij toch altijd netjes en behouden tussen de lusters door geslalomd. Zonder breuken of kneuzingen. Bartel. Een naam met verhaal. En groene en softere versie van Bart. En best wel zeldzaam. Volgens Namespedia slechts 333 keer gespot in 14 landen, vooral in de States. En in België populairder dan in Nederland.

Het leven hangt vol lusters. Een mooie metafoor. En toch zijn ze meer dan een lamp om tegenaan te lopen. Want ze kleden ook aan. Ze verfraaien en geven licht. Als ze stroom krijgen tenminste. Dan worden het kronen. Met zwierige armen en kopjes vol licht. En standaardtaal of niet, in Vlaanderen kent het kleinste kind ze. Die kroonluchters van lusters.

En als ons leven toch vol hangt met die dingen, kunnen we ze ook maar beter goed gebruiken. Om plannen en gedachten aan op te hangen bijvoorbeeld. Of om deze mistrijke januari wat lichter en wat luchtiger te maken. Om ook in wintertijd gezonde buitenlucht te vangen en vast te houden. En om de (licht)kroon te zijn bij/op alles wat we binnenskamers doen. 🙂

 

19 gedachtes over “het leven hangt vol lusters

 1. Luster. Ik herinner me een verhaal van de voetballer Jan Mulder. Die kwam vanuit de noord-oost Groningse klei voor Anderlecht in Brussel spelen. Het gezin werd in een appartement gezet. Constant Vanden Stock, de voorzitter, kwam de woonst inspecteren en zei: ‘Jullie moeten een luster!’ En hij regelde er een. 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Waar is de tijd van de lusters. Als kind keek ik er heel graag naar. Ze waren vaak betoverend mooi. Helaas waren er ook veel lelijke.
  De uitspraak van Bartel is wijs.
  Bartel was de zoon van mijn vriendin die een dochter werd met een totaal andere naam. Daar zal de naam Bartel mij altijd aan herinneren.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik zit in de sofa onder veel te heldere spots. De sfeerlampen staan nog niet op hun plaats en de luster boven tafel hangt nog niet op. Maar ik zit, voorwaar een wonder deze week. Wel nog tussen een paar verhuisdozen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.