kapperslatijn

Een mens is nooit te oud om te leren. Dat bleek vandaag in het nieuwe kapsalon in het dorp. Ik weet nu eindelijk wat ik heb. Wat ik al jaren op mijn schouders draag.

Een carré plongeant court. Classique.

Zonder mèches. Ik verdraag geen zilverstrips in mijn haar en kleur het grijs, met het oog op middenbruin, met een doosje donkerblond uit de supermarkt.

Voortaan weet ik dus hoe mijn coupe in kappersjargon heet. Hoef ik nooit meer in amateurtermen uit te leggen hoe ik het hebben wil. Kelly begreep het onmiddellijk. Als een föhnwind golfden de woorden uit haar mond. Ze vlogen tegen het spiegelbeeld tegenover mij en zetten zich vast in mijn hoofd als clay wax de haren van zoon drie. Vier woorden om nooit meer te vergeten.

Ik mocht er gelukkig even op kauwen. Net als op het bloempje van chocola bij mijn gratis koffie. (Of inbegrepen koffie. Het is maar hoe je het bekijkt. 😉 ) Want we zaten met drie op een rij en de conversatie speelde zich tot mijn grote vreugde hoofdzakelijk in de stoelen naast mij af. Tussen beide kapsters en een zwangere jonge vrouw die haar haren in een opgefriste plooi wilde voor een nakende bevalling. En tussen de verste kapster en een dame met zilveren vellen. Wachtend op de wekker om – we blijven even in het bevallingsjargon – gespoeld te worden.

Betalen kon cash of met de app op de smartphone. Even de QR-code scannen en klaar. Dat is dan 39 euro asjeblief. Valt wel mee voor 45 minuten genietbaar ‘kopwerk’. Een dubbel ‘saluukes’ deed me hartelijk uitgeleide .

Buiten was de zon ondertussen verdwenen. Er woei een ijzig windje dat de laatste haartjes uit mijn nek blies en dolde met mijn gebrushte en naar Sachajuanmousse geurende haren. Een Zweeds en vegan alternatief voor de klassieke producten bij de kapper in de stad. En dat op wandelafstand van huis.28 gedachtes over “kapperslatijn

 1. Wat heerlijk geschreven. Het leven zoals het gaat in het kapsalon. Ik ben vrijdag aan de beurt. Ook voor mij nog geen grijze mèchen. Mèchen kennen ze hier sowieso niet want het kappersjargon is totaal anders. Hier heeft men het over uplights én lowlights. Brushen is stylen. Mis-en-plis is… dat vraag ik vrijdag even na.😉

  Geliked door 2 people

 2. Wij hebben een kapster aan huis. Voor een belachelijk laag bedrag knipt ze iedereen die hier op dat moment is. Gisteren was ze hier, en we hadden het erover hoe lang ze hier al komt. Moet 23 jaar zijn. Ze heeft de kinderen zien opgroeien. Kinderen en kleinkinderen komen vaak ook als de kapster komt, en daarna eten we samen. Heel gezellige chaos 🙂 Ik heb de indruk dat het er absoluut niet toe doet wat voor coupe we hebben, maar het gekwetter, gebabbel en gelach vult de hele woonruimte 🙂

  Geliked door 2 people

 3. Bij ons komt al meer dan 25 jaar een kapster aan huis. Lekker gezellig steeds dezelfde. Alleen mijn haar dat verandert altijd. Een uitdaging vindt ze: eens een coupe is zoals het moet, wil ik weer wat anders. Ze probeerde al vanalles met mijn pluimen. Behalve kleuren, ik wil geen ‘chemische brol’ op mijn kop. 🤪

  Geliked door 1 persoon

 4. Het is voor mij nog altijd “naar de slachtbank” gaan, ik zit echt verkrampt in die stoel, dat zal altijd zo blijven vrees ik.
  Ken jij het woord (kweet zelfs niet hoe je het schrijft) “plikske”nog? Dat werd aan mijn bomma en mama ook altijd gevraagd 😂.

  Geliked door 2 people

  1. Een plikske! Hier in ’t dorp is nog een ouderwetse kapper, die heeft dat vast en zeker nog in huis want zijn klanten zijn allemaal oude(re) mensen.
   Ik vind het trouwens zalig om in de kappersstoel te zitten, al was het alleen maar voor de hoofdmassage bij het wassen.

   Geliked door 2 people

 5. Haha, met mijn neus in de boter vallen noemen ze dat. Leuk stukje. Ik heb de mazzel dat ik samen met mijn vrouw de straat over mag steken naar onze kapster. Mijn vrouw in de verf, en. in de inwerktijd daarvan mag ik het weinige haar wat ik nog bezit laten kortwieken tot een millimeter, of zes….

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.