groener wonen II

Met oorbeschermers op zijn hoofd en een ronkende heggenschaar in de hand doorboort de echtgenoot de goedeweekse mist. De tuin is in nevelen gehuld en het is ongeduldig wachten op de beloofde zon. Die hebben we nodig. En niet alleen voor de kleur en een boost in ons humeur. Maar ook voor ons groenplan en onze portemonnee. Want sinds gisteren liggen er zonnepanelen op ons dak. Te midden van alle afgelaste afspraken bleef er gelukkig ééntje overeind.

Onze eerste week mét belooft alvast een opbrengsttopper te worden. De dagteller spurt olijk achteruit, zijn getal wordt zienderogen kleiner. In tijden van gemis en verlies, laat winst zich graag aankijken. 😉

Waarom we dan zo lang gewacht hebben? De centen, hè. Altijd weer die centen. En andere prioriteiten, natuurlijk. Want toen panelen hier zo’n 15 jaar geleden de pannen van andere daken begonnen te swingen, zaten we volop in de verbouwleningen en begon zoon één net aan zijn hogere studies. Drie andere broers zouden hem nog volgen. Bovendien vond ik de panelen die toen in het straatbeeld opdoken – sorry voor het woord – eigenlijk hondslelijk.

Vandaag vind ik ze nog altijd geen summum van esthetiek, maar je hebt gelukkig veel meer keuze. De prijzen zijn ook een pak democratischer geworden en we hebben nog maar 1 (kot)student in huis. En toen vorig jaar het bericht de ronde deed dat wie voor einde 2020 panelen plaatste nog 15 jaar gebruik kon maken van een terugdraaiende teller, liepen we langzaam warm voor dit groene plan. We lieten verschillende vertegenwoordigers langskomen, schonken koffie bij een koekje en hakten na veel wikken en wegen begin dit jaar de knoop door. Zwarte panelen zouden het worden. Van degelijke Duitse makelij. Optimaal gespreid over drie dakvlakken. De afspraak met een Limburgse firma werd geprikt voor 6 april.

En zie, gisteren stonden ze op onze stoep. Stipt en monter. Drie vriendelijke jongens die Frans spraken met een accent, vermoedelijk Roemeens. Ze werkten net en vlug en halverwege de namiddag was de klus geklaard.

Fase II van ons groenerwonenplan is zo een feit. 🙂

Het ochtendgrijs is ondertussen verdwenen, de zon schijnt weer volop en de teller maakt achterwaartse salto’s van groen geluk.


P.S. Nog net geen 33 jaar zijn we hier aan het bouwen en verbouwen. Bijna alles eigenhandig en daar zijn we ook wel trots op. Wat eens een oud, klein huis met koterijen was dat geen kat hebben wilde, is nu een ruime kangoeroewoning, maar vooral: onze thuis. 🙂

42 gedachtes over “groener wonen II

 1. Schitterend huis. Daar mag je heel terecht fier op zijn!
  Ik plaatste 10 jaar geleden lelijke panelen op mijn vorige woning, ze lagen gelukkig op de achterkant, dus het vooraanzicht van het huis bleef gespaard.
  Het was meteen de grootste investering (voor de aankoop van mijn nieuwe huis) die ik alleen deed. Een investering waar geen enkele belegging qua winst tegenop kon wegens de groenestroomcertificaten. De koper van mijn huis profiteert daar nu nog 10 jaar van (€3200/jaar, dat stond goed in het verkoopspraatje).
  Mijn nieuw huis is een BEN-woning. Dat bijna energie neutraal maakt dat hier geen zonnepanelen liggen wat ik doodzonde vind bij nieuwbouw. Dus ooit doe ik de investering terug. De verwarming staat hier wel al uit op zonnige dagen, dat voordeel heb ik dan wel al.

  Geliked door 1 persoon

  1. Dank je. Die certificaten waren inderdaad de moeite, hé. De volgende stap is de verwarmingsinstallatie op stookolie vervangen door een groener alternatief. Daar wordt aan gewerkt …

   Like

 2. Super gedaan! Wij hebben er op batibouw ook besteld. Die zouden begin mei geplaatst worden. Hopelijk lukt dat ook. Hier hetzelfde verhaal waarom ze er nog niet sneller lagen: de centen. Een kotstudent en een woning van nog geen 10 jaar oud waardoor 21% btw. Net op tijd is ons huis 10 jaar geworden zodat we ook nog mee kunnen met de terugdraaiende teller 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Jullie wonen prachtig, groen/zwart en in het groen.
  Wij hebben reeds tien jaar zonnepanelen, en mede dank zij de groenstroomcertificaten al veel ‘gespaard’. De panelen waren toen wel een stuk duurder.
  We hebben een piramidedag, ze liggen ook op verschillende kanten, en scoren gouden tijden nu.
  Jouw week kan niet mooier beginnen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Prachtig plekje en ja het is altijd weer leuk om die meters naar beneden te zien gaan terwijl de leverancier het termijnbedrag alleen maar omhoog ziet gaan (terwijl het dus naar beneden gaat). Morgen wordt het prachtig weer, blijf niet te lang bij de meter staan, ga lekker buiten genieten! 😉

  Geliked door 1 persoon

 5. Hetzelfde verhaal hier, alleen liggen ze er nog altijd niet…
  je kan nu wel een puur paaseitje met framboos meer eten, ik ben stikjaloers 😂😂😂.
  Wat een mooi huis heb je!

  Geliked door 1 persoon

 6. Het ziet er prachtig uit. Jullie mogen terecht fier zijn. Wat een paradijs. Een echte thuis die met jullie mee is gegroeid.
  Wij hadden de zonnepanelen voor dit jaar op de planning, maar gezien we volgend jaar verhuizen, hebben we het afgeblazen.

  Geliked door 1 persoon

  1. We wonen hier graag, ook al is het huis nu wat te groot aan het worden. Begrijpelijk dat je de panelen hebt afgeblazen. Het is toch nog altijd een flinke som geld die je er bij de verkoop van jullie zeeparadijs misschien niet uithaalt. Ik hoop dat alles vlot verloopt. 😊

   Like

 7. Super de luxe gaaf mooi! Zo ziet dat eruit! Wat een prachtig stekje hebben jullie daar! En dat is dan heel mooi geworden na 33 jaar bouwen en verbouwen 😀

  Daar mogen jullie trots op zijn!

  X

  Geliked door 1 persoon

 8. Dat lijkt me een heel aardig stulpje, Anna. van keuterboerderijtje tot landhuis, zullen we maar zeggen. En dat alles is dus met eigen handigheid gecreëerd. Petje af en een diepe buiging.
  Wij hebben intussen de stap[ naar zonnepanelen ook kunnen maken, hopelijk liggen ze ook hier over niet al te lange tijd op het dak.

  Geliked door 1 persoon

 9. Prachtige woning en plekje. Respect voor al het werk wat jullie verzet hebben. Het geeft vast een voldaan gevoel. Wel knap dat jullie dit zelf kunnen.
  Mooi dat jullie nu zonnepanelen hebben. Deze vind ik inderdaad een stuk mooier dan de eerdere zonnepanelen. Wij hebben die stap nog niet gemaakt. Nog even doorsparen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.