“kom opladen in Limburg”*

It’s time to recharge my soul
I’m zippin’ up my boots
Goin’ back to my roots, yeah

To the place of my birth
Back down to earth

Zippin’ up my boots

Goin’ back to my roots

(Odyssey 1977)

Omwille van corona ruilden we tot dusver 9 zuiderse nachten in voor één Belgische op verplaatsing. Een uitstapje links en rechts zou deze zomer vast wel kleur geven. Na de regenroep van Gaasbeek, gaven we deze week gehoor aan Matteo Simoni* en besloten we om ongekende hoekjes van Limburg te ontdekken.

Terug naar onze wortels, zeg maar. Want de echtgenoot groeide er op en ik werd er geboren. En passant en niet ver van de provinciegrens tussen Vlaams-Brabant en Limburg pikken we een cortenstaaltje landschapskunst mee: de Vlooybergtoren in Tielt-Winge. Na de brand van enkele jaren geleden werd hij hersteld en ondertussen staat hij weer te roesten in het glooiende Hageland. Naast een graanveld vol klaprozen wandelen we naar boven. En ietwat verderop torent hij zowaar boven het Hageland uit. Ik zie een soort van slangenkop. Of een uitgepuurde versie van die van een draak. Ik ben niet zoals ik was, staat er als ik inzoom. Een toepasselijk opschrift. Een vleugje humor. Een staaltje van zelfrelativering.

We nemen de trap naar de wolken maar éénmaal boven wil ik weg. Het wiebelt en mijn hoogtevrees krijgt een paniekaanval. Het beloofde vergezicht tot aan de koeltorens van Vilvoorde is vandaag in wolken gehuld. De lucht dreigt maar houdt het op wat licht gedruppel na droog.

Op de terugweg neem ik deze foto van het graanveld. De charme van natuur haalt het op het werk van mensenhanden.

Iets voor de klok van vier komen we aan in Erfgoedlogies B&B Kasteelhoeve de Kerckhem, een gerestaureerde vierkantshoeve uit 1648 in Wijer bij Nieuwerkerken, een dorpje verscholen tussen Hasselt en Sint-Truiden. Het kader is prachtig. Het onthaal een hartelijke mix van Hollands, Belgisch-Limburgs en Engels. Een logeerdroom lonkt, maar dreigt in een nachtmerrie te veranderen … .

Want er is een vergissing gebeurd. Ook al kreeg ik een reservatiebevestiging voor vandaag, in de computer staan we voor morgen geboekt en er is geen kamer meer vrij. Corona heeft voor een nooit geziene rush op Limburg gezorgd, zegt de dame vergoelijkend, maar ze zal dit oplossen. Terwijl we wachten in de prachtige landkeuken, krijgen we een kop koffie en een lekker chocoladetoetje met verse aardbeien. De vrouw des huizes belt een rondje in de buurt maar het levert ons geen bed voor de nacht op. Of toch niet in de landelijke setting die we voor ogen hadden. Dan komt de gastvrouw met een voorstel: als we morgen terugkomen, hoeven we niets te betalen. Kunnen we nu ‘lekker’ gaan fietsen zoals gepland. Een haalbare lus van zo’n 25 km. Vanavond worden we – gratis – verwend met een culinair viergangenmenu. We slapen thuis en komen morgennamiddag terug voor een high tea. Het avondmaal is opnieuw van het huis, net als – zo blijkt later – het uitgebreide ontbijt en de drankjes uit de honesty bar.

We hoeven niet lang na te denken en nemen het genereuze aanbod met open handen aan. Ergens voelen we al dat we het ons niet zullen beklagen … .

37 gedachtes over ““kom opladen in Limburg”*

 1. Hij wiebelt inderdaad hard. Je moet jezelf constant voorhouden dat dat wiebelen veiliger is dan dat hij stil zou staan.

  Mooi en sympathiek opgelost. Toch het WE niet vergald.

  Geliked door 1 persoon

 2. Wat een prachtige B&B. Dat is voor uitbaters van een B&B sowieso een nachtmerrie zo’n dubbele boeking. Dat hebben ze dan toch echt netjes opgelost. B&B’s draaien nu geweldig goed, dus dat is voor hen vast geen probleem. Gelukkig is de afstand voor jullie niet al te ver.
  Die toren wil ik ook graag eens van dichtbij zien en beklimmen, maar dat gewiebel boven zou mij toch ook wel wat afschrikken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Heel zeker mooi opgelost. Sinds ze weer open mochten, gaat het hard, maar daar zullen jullie ook wel over kunnen meepraten. Tijdens de lockdown boden ze afhaalmaaltijden aan om bezig te blijven.

   Like

 3. Prachtig kunstig stuk cortenstaal. Ook wij waren vandaag in Limburg en zagen een prachtig stuk kunst. Komt nog wel😉.
  Wat ontzettend lief van de b&b, en zo krijg je nog een extra vakantiestaartje. Daar zou ik ook het uurtje extra rijden voor over hebben. Dat is pas service!

  Geliked door 1 persoon

 4. Wat een mooi B&B, met prachtige tuin, en dan ook nog eens heel mooie oplossing voor gemaakte fout.
  Gisteren in ‘ons’ Limburg gefietst, het was er enorm druk. Volgens berichten in media zijn alle campings vol, zal ook wel gelden voor B&Bs ed

  Geliked door 1 persoon

 5. Dat vind ik toch ook wel een serieuze geste, kom je niet gauw meer tegen… Weet je wel even te vertellen hoe het was? Wij zoeken nog adresjes voor in september (dan is het hopelijk ook wat rustiger).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.