een nieuw(e) morgen

The new dawn blooms as we free it
For there is always light,
if only we’re brave enough to see it
If only we’re brave enough to be it

Amanda Gorman in The Hill we Climb

Wijze woorden van een jonge, zwarte vrouw die gisteren, vanaf de trappen van het Washingtonse ‘Capitol’, de wereld rondgingen.

Hierboven de laatste versregels van haar metaforisch en melodieus gedicht. Met het beeld van de nieuwe morgen die uit vrijheid aan het bloeien gaat. Het beeld van licht te zien en licht te zijn. Maar eerst moet je natuurlijk die berg op.

In vergelijking met de puinhoop die President Biden en de zijnen in het post-Trumptijdperk wacht, is mijn ‘berg’ slechts een mierenhoopje. Met een zelfopgelegd 7-weken-coachingtraject onder andere. Om gezonder te leven. Meer te bewegen. En onderweg graag 10% gewicht te lozen.

Het is nodig. Want het resultaat van een recent bloedonderzoek kleurde in meerdere opzichten rood. Alarmbelletjes gingen aan het rinkelen, zelfs bij onze anders zo rustige en relativerende huisdokter. Gevolg: (voorlopig) twee maanden medicatie en een verzoek om (nog drastischer) te schrappen in wat naar binnen mag. De voorraadkast met koeken en tussendoortjes werd noodgedwongen herleid tot een arsenaal van ongezouten noten, gedroogde vruchten en suikervrije chocolade. De halfvolle melk bij de koffie hadden we al ingeruild voor plantaardige alternatieven zonder suiker en sinds het begin van de coronacrisis aten we al meer vis en vegetarisch dan vlees. Huisbereide granola staat nu samen te klitten in een mooie, glazen pot en in de koelkast liggen overwegend kleurrijke groenten en ongesuikerde yoghurt. Mijn geliefde thuisbakkerij brandt op een laag pitje. Ik stel weer weekschema’s op aan de hand van boeken van La Bekkari en andere gezondheidsgoeroes. Ik schrijf weer boodschappenlijstjes op basis van weekschema’s in plaats van op de zin van het moment.

De eerste weekopdracht bleek tot nu toe de moeilijkste: elke dag anderhalve liter water drinken. Niet eenvoudig voor iemand die tussen maaltijden door zelden iets drinkt. De eerste dagen voelde ik me dan ook misselijk. Ik had lichte hoofdpijn en was zeeziek van al dat geklodder in het binnenruim. Maar na een week of wat begon het te wennen en zag ik zelfs een streepje licht 😉 : met al dat water in je maag is het niet moeilijk om te stoppen met eten als je 80% verzadigd bent. Integendeel. Ik had nauwelijks honger, kreeg soms zelfs de voorgeschreven porties niet op en ook de drang naar zoet smolt weg als sneeuw voor de zon.

Nadien verschoof de focus naar het ontbijt. En hoe ervoor te zorgen dat je langer voldaan bent. Variatie bleek het codewoord en zorgen voor de juiste combinaties: vezelrijk brood met zelfgemaakte hummus of guacamole, havermoutpannenkoekjes met warme vruchten, yoghurt met vers fruit en granola, powershakes van vruchten of groenten, toast champignon, enzovoort. Al die afwisseling is natuurlijk best leuk en (meestal) ook wel lekker maar ook tijdrovend en een lichte aanslag op je portemonnee. Niet evident ook voor wie ’s ochtends kinderen moet klaarmaken voor school of zelf op een vroeg uur aan de slag moet.

Vandaag zit ik halverwege week drie. Het loopt goed. Beter dan verhoopt, eigenlijk. Alleen het niet meer eten na 20u is soms lastig. Maar het loont. Het getal tussen mijn tenen ligt ondertussen 1,8 kg lager. En 5 à 10% gewichtsverlies is soms al genoeg om je suikerspiegel weer normaal te krijgen, las ik. Dat is het mierenhoopje dat voor me ligt. Of ik de top haal, moet nog blijken, maar ik kijk er met goede moed en door een roze bril tegenaan. In de hoop op één of andere nieuwe morgen een pakje licht-er te zijn. 🙂

48 gedachtes over “een nieuw(e) morgen

 1. Je kan het! De eerste weken zijn het moeilijkst, maar na zes weken ben je om. Ook is het in het begin lastig met de boodschappen, de afwisseling, de menu’s… maar ook daar raak je bedreven in. Ondertussen eet ik al vier jaar op deze manier. Mijn zus kreeg er haar suikergehalte helemaal mee gestabiliseerd. Ik hoop voor jou hetzelfde!

  Geliked door 1 persoon

 2. Pure bewondering van mijn kant. Voor mij blijft het een droom, ik wil het zo graag kunnen, maar karakter ontbreekt. Je bent goed bezig, onder begeleiding lukt het wellicht beter.
  Ik ga wel proberen meer water te drinken, lukt hier ook niet. Mag je thee of koffie ook mee rekenen als water?

  Geliked door 1 persoon

 3. Bijna twee kilo in nog geen drie weken? Dat gaat goed. Het is, weet ik uit ervaring, een proces van gewenning. Jezelf teveel ‘pijnigen’ is ook niet goed, want dat hou je niet vol op den duur. De gulden middenweg, daar gaat het om. Veel succes Anna!

  Geliked door 1 persoon

 4. Succes! Niet gemakkelijk, maar wel de moeite waard. Hier gaat het nog steeds in ups en downs: er zijn momenten dat het lukt om het snoepen te laten of zwaar te beperken, dat ik het 16/8-systeem dat mij veel deugd doet moeiteloos volhoud. En dan zijn er ook momenten dat ik een hele dag door boef… Mijzelf er niet meer voor afstraffen bleek uiteindelijk de belangrijkste knop om om te draaien: tuurlijk is het beter om nooit te “zondigen”, maar dat één of zelfs twee, drie keer doen betekent daarom ook niet dat ik een mislukkeling ben die het – zie je wel – nooit kan. En net daardoor gebeurt het veel minder. Ik duim in alle geval dat het je lukt, zodat je terug positieve cijfers (en al wat dat betekent) te zien krijgt!

  Geliked door 1 persoon

 5. Je bent goed bezig, Anna. Ik heb een vergelijkbaar traject twee jaar geleden doorlopen. Ontbijten en regelmatig water drinken gedurende de dag waren me eigenlijk vreemd, maar daar kon ik verrassend snel aan wennen. De wat al te zoete lunch heb ik ingeruild voor koolhydraatarm brood, ik eet dagelijks wat fruit en minder aardappelen, maar meer groente. Met dat alles mag ik ’s avonds nog een wijntje en een paar blokjes kaas. Ik was in een halfjaar 11 kg kwijt en dat heb ik een jaar lang kunnen handhaven. Maar sinds corona gaat het toch weer langzaam de verkeerde kant op. Daarom hebben we vanaf de jaarwisseling de touwtjes ook weer wat aangetrokken.
  Als je eenmaal op weg bent, kun je al snel de resultaten zien en voelen. Dat motiveert vast. Succes verder!

  Geliked door 1 persoon

 6. Goed hoor, hier zijn 2 jaar geleden al dingen geschrapt ivm Liefste zijn bloeduitslag, het ging goed, ik zeg ging… want langzaamaan dankzij de pandemie juist, gaat het de verkeerde kant op. Niet dankzij mij, ik kook namelijk, ik let op, hij eet gezond, maar dan vraagt hij toch om dat nootje, een knabbeltje in de avond, als ik bananen haal, die voor zijn darmen goed werken, eet hij er teveel op een dag, kortom… het is aanpoten zo nu en dan!

  Chapeau voor jou!
  X

  Geliked door 1 persoon

   1. hahaha ja, als het even kan, dan eten we vooral groenten en vlees, aardappels geschrapt, veel bonen die goed zijn, eiwitten, dat… en veel altijd al, veel groenten, vaak meer dan aangegeven staat ook 😉 Water, dat geef ik hem, maar nu vraagt hij toch weer om zijn oude vertrouwde ice tea… ik ben ook van, het moet zo nu en dan kunnen, iets anders, maar als het weer teveel wordt, merkt hij het vanzelf weer, zoals nu ook weer, oren jeuk.. bijv. 😉 Maar goed, ik kook, maar als hij vraagt om dingen mee te nemen met de boodschappen dan doe ik dat wel, want ja, hij moet het uiteindelijk zelf doen!

    Gek genoeg heb ik al jaren overgewicht ook zelf, vocht vooral, ook dat is mogelijk, maar mijn suiker is altijd prima, gek he?

    X

    Geliked door 1 persoon

 7. Wat goed dat je het serieus neemt! Mag ik nog even beweging benoemen? Hoewel ik er, met auto-immuun diabetes, nooit meer vanaf kom, merk ik hoe vreselijk veel harder mijn toegediende insuline werkt als ik bijvoorbeeld wandel of fiets. Dat is dus voor iederéén goed om de bloedsuiker te verlagen. Gewoontes inbouwen, om alles lopend/met de fiets/met de trap etc te doen scheelt ook! Succes hè, als je er zo achter staat komt het zeker goed.🍀

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja, dat zag ik, ik wilde alleen even benadrukken wat het met je stofwisseling en vooral je bloedsuikers doet… omdat meestal het idee lijkt dat je zo hard moet bewegen/sporten dat je afvalt. Maar ook als je niet afvalt verlaagt het je bloedsuikers al… Maar sorry, misschien loop ik weer open deuren in te trappen en moet ik m’n mond eens houden 🙄😊

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.