helikoptermama

Mama’s zijn er in vele soorten, maten en gewichten, zo blijkt uit het indrukwekkende lijstje dat ik de voorbije weken her en der heb bijeengesprokkeld. Ik deel de meest in het oogspringende resultaten:

lees- en knutselmama’s, organisatiemama’s, knuffelmama’s en fleximama’s (een mix van organisatie- en knuffel-), thuisblijfmama’s, plusmama’s, eco-mama’s en zelfs overblijfmama’s (die op school een oogje in het zeil houden bij kinderen die moeten ‘overblijven’) en klaarovermama’s. Dat laatste heb ik moeten opzoeken. Het zijn die mama’s die – alleen in Nederland vermoed ik – ‘klaar’ en ‘over’ zeggen. Tot hier het lijstje. Klaar!

Als ik onze krant en de Story mag geloven, zijn er minstens drie andere labels op mij van toepassing. Zoals Goedele Devroy ben ik een zorgmama (zie de blog post ‘Goedele Devroy’). Net als Maggie De Block ben ik e-mama, want ik sms, mail, whatsapp, skype en snapchat met de zonen. Facebooken doen we niet. Dat is soms ongemakkelijk voor of ten opzichte van de vrienden. En ik kan me vinden in het beeld van de helikoptermama dat Veerle Beel enkele dagen geleden in haar column beschreef.

De foto bovenaan dit stukje suggereert natuurlijk precies het tegenovergestelde van de helikopterblik die de helikoptermama gebruikt. Omdat ik niet durf vliegen. Ik sta liever met beide voeten op de grond en nam dus maar een foto van onder naar boven, zoals een kikker dat zou doen als die een smartphone had. Of zoals een robotmaaier, om in technologische sferen te blijven.

Helikoptermama dus. Er bestaat zelfs een boek over het onderwerp: Help, ik ben een helikoptermama van journaliste Eva De Geyter, uitgegeven bij Lannoo. “Moeders die ieder pad effenen, elke kreuk gladstrijken en overal een waakzaam oogje in het zeil houden. Met heel veel liefde, maar ook een beetje met knikkende knieën. Goedbedoeld, maar soms een beetje verstikkend.”

Kan ik inkomen, maar ik zou het woord ‘proberen‘ willen toevoegen in zin één van haar definitie. Want dat is wat een helikoptermama doet. Ze probeert het overzicht over haar kroost te bewaren, zou het liefst alle hindernissen voor hun voeten wegnemen en hen altijd gelukkig zien.  Ze probeert hen voldoende keuzevrijheid en bewegingsruimte te geven. Een helikopter cirkelt toch ook maar korte tijd boven een bepaalde plek, vliegt weer weg als alles ok is en komt ook altijd terug om nog eens te checken of een touw uit te gooien.

In Scandinavië gaan ze nog een stap verder in hun taalgebruik. Daar spreken ze van curlingouders. “Ouders die minutieus het pad effenen voor hun kinderen”, zoals de mannen en vrouwen in curling die als bezetenen met hun borstels te keer gaan om de curlingschijf een zo perfect mogelijk parcours te helpen afleggen. Zo erg is het allemaal niet, denk ik. Ik hou ook wel van een propere vloer, maar hij hoeft niet te hard te blinken. En stof of vuil ligt er toch. ‘Te’ is ‘trop’ en ‘trop’ is te veel.

Maar Veerle Beel had wel een punt. Het is niet omdat je over je tieners of twintigers spreekt als ‘de kinderen’, dat je hen betuttelt of kleineert of hun leeftijd niet voldoende respecteert. Ook als ze vijftig zijn en in hun midlife blijven ze ‘de kinderen’. En als je vraagt hoe laat ze morgen les hebben, is dat niet om te controleren hoe laat ze opstaan. Dan is dat omdat je hen wil helpen op tijd in de les te zitten, want helikoptermama’s weten dat wekkers en smartphones het soms laten afweten.

Dus als de helikoptermama straks vraagt wie er volgende zomer met de oudjes mee naar het Zuiden wil,  is dat niet om de vakantie van de zonen te bepalen. Het is een praktische vraag, ruim op voorhand, dat geef ik toe. Om ervoor te zorgen dat het vakantiehuisje past. Dat er bijvoorbeeld voldoende bedden en kamers zijn om iedereen de nodige privacy te geven. De uitnodiging die achter die vraag verscholen zit, mogen ze vrij accepteren of niet.

Een gedachte over “helikoptermama

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.