overwegend blauw

“Moeder is overwegend blauw.” zegt zoon drie als we samen aan tafel zitten voor de verjaardagen van zoon twee en zoon vijf. “En vader groen en ik geel.” voegt hij eraan toe.

“Oei!” denk ik. Weer een nieuw label onder de zon en ik ben niet zeker of ik wel een gunstige kleur uit het palet heb. Blauw dus. Ik scan de kleurenkennis in mijn hoofd.

Politiek liberaal? Ik dacht het niet. Mariaal? Ook niet, wegens niet heilig genoeg. Goddelijk als de hemel en zo oneindig als de lucht? Nee, nee, zeker niet. Onschuldig dan? Misschien een beetje. Moederlijk en trouw? Daar zit iets in.

Ik heb de uitleg over de kleurentypologie (over roden, groenen, blauwen en gelen – gebaseerd op de inzichten van Jung) in het kader van bedrijfskunde gemist omdat de moelleux in de oven moederlijk in het oog gehouden moest worden.

Zoon drie vertelt enthousiast over een workshop waarin aan de studenten- ondernemers en werkgevers in spé verteld werd dat ze bij het samenstellen van hun teams best van alles wat hebben. Een goede mix van rood, blauw, groen en geel. Zo moet een team eruit zien. En dus weet je maar best waarvoor die kleuren staan.

Natuurlijk zijn er schakeringen en overgangstinten. Niemand is louter helder blauw, fel geel of vlammend rood. We hebben allemaal wel spatjes of grotere vlekken van een andere kleur. Gelukkig maar.

Overwegend blauw dus. Ik kan het niet laten nadien even te googelen. En dit is wat ik vind:

Blauw – Consciëntieus temperament, de ‘analyticus’

  • Gedrag: Betrouwbaar en zorgvuldig, gericht op kwaliteit en service, objectief, luistert kritisch, neemt beslissingen weloverwogen, formeel, is wat afstandelijk, is feitelijk, heeft oog voor detail, eerst zien dan geloven.
  • Valkuil: Perfectionisme en te kritisch.
  • Lichaamstaal: Houdt afstand, ferme houding, direct oogcontact, geen gebaren.
  • Intonatie: Gecontroleerd, direct, doordacht, monotoon. *

Tja, als je het zo blauw op wit ziet staan, is het toch wel even schrikken. Ik vrees dat ik niet alles in deze lijstjes even positief inschat. En dan hoop ik vurig rood dat ik ook voldoende creatief geel en zorgzaam groen ben. Of toch minstens complementair genoeg met de mensen die me lief zijn.

 

(DISC model  op http://patrickschriel.nl/2015/06/04/disc-temperament-en-kleuren-persoonlijkheid-rood-geel-groen-en-blauw/)

 

Een gedachte over “overwegend blauw

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.